Υπερσύγχρονο μηχάνημα στη μάχη κατά των δερματικών νόσων, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός

Η Ελλάδα προστέθηκε στις λίγες χώρες παγκοσμίως οι οποίες διαθέτουν το τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα VECTRA WB360 στη μάχη κατά των δερματικών νόσων και, κυρίως, κατά του καρκίνου του δέρματος. Το μηχάνημα αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στο Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός” και η παρουσίασή του έγινε σήμερα σε ειδική εκδήλωση.

Η δωρεά του μηχανήματος VECTRA WB360 έρχεται σε συνέχεια της συνολικής ανακατασκευής του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος, η οποία ολοκληρώθηκε το 2018 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος και λειτουργικός χώρος, ο οποίος υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 40 ασθενείς με δερματοογκολογικές παθήσεις, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο απέναντι σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη νόσο, που εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα: από το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και μόνο, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1.000 νέα κρούσματα μελανώματος και καρκίνου του δέρματος, γεγονός που μεταφράζεται σε επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας.

Τα πλεονεκτήματα

Η τρισδιάστατη απεικόνιση που μπορεί και προσφέρει το συγκεκριμένο μηχάνημα μέσα από 92 κάμερες, οι οποίες τραβούν μια στιγμιαία φωτογραφία, αποτελεί το μέλλον της Δερματολογίας και της Δερματολογικής Ογκολογίας, αφού παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται όλες οι βλάβες ενός ασθενούς ταυτόχρονα, όπως και οι μεταβολές τους στον χρόνο.

· Μια 3D καταγραφή καλύπτει σχεδόν όλο το δέρμα του ασθενούς, εξοικονομώντας χρόνο στη φωτογράφιση και βελτιώνοντας την άνεση του ασθενούς.

· Οι 3D εικόνες υψηλής ευκρίνειας μειώνουν την απαιτούμενη ποσότητα κοντινών εικόνων.

· Οι ενσωματωμένοι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης που περιέχει το VECTRA WB360 επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη συγκέντρωση όλων των βλαβών του δέρματος ενός ασθενούς, ενώ παρέχουν και το πλεονέκτημα της σύγκρισης σε εξακολουθητικές φωτογραφίσεις.

· Πρακτικά, η τρισδιάστατη εικόνα, οι φωτογραφίες από κοντά, τα χαρακτηριστικά αναζήτησης και οι σημειώσεις του γιατρού παρέχουν το κλινικό ιστορικό.

· Στην αρχική του εφαρμογή, το μηχάνημα θα χρησιμοποιείται για ασθενείς με ιστορικό μελανώματος ή με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (ιστορικό προηγούμενου καρκίνου δέρματος, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο με πολλαπλά εγκαύματα κ.ά.). Στην πορεία, η χρήση του δύναται να επεκταθεί σε υγιή άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, καθώς και σε άλλους δερματολογικούς ασθενείς, για την παρακολούθηση ενός μεγάλου εύρους δερματολογικών νοσημάτων, όπως της ψωρίασης, της λεύκης, των πομφολυγωδών νοσημάτων, για τη διαχείριση εγκαυμάτων κ.ά.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης παρουσίασης του νέου μηχανήματος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου δήλωσε: «Η σημερινή πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη συνέπεια και την προσήλωση των ανθρώπων του Ιδρύματος στην καινοτομία, την αριστεία και την έρευνα, που συναντώνται κάτω από την ομπρέλα της ψηφιακής Υγείας: του επόμενου δηλαδή κεφαλαίου στην παροχή ιατρικής περίθαλψης προς τον ασθενή».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, διευθυντής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», ανέφερε: «Η σημαντική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση μάς επιτρέπει να αναβαθμίσουμε με καταλυτικό τρόπο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο πεδίο της αντιμετώπισης των δερματικών όγκων και να προσθέσουμε ένα κορυφαίας τεχνολογίας όπλο για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Επιστημονική δοκιμή γευσιγνωσίας για το ελαιόλαδο

Ένα εργαστήριο στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είναι το μοναδικό εν Ελλάδι και παγκοσμίως  που ασχολείται με την γευσιγνωσία του λαδιού, δίνοντας την ανάλογη πιστοποίηση.Για όποιον...

Κάρτα Υγείας για τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του δήμου Κορινθίων

Κάρτα υγείας σ’ όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του δήμου Κορινθίων, προωθεί η Σχολική Επιτροπή το Δήμου.Η παροχή αυτή, είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές...

Έρχεται το πρώτο ολιστικό κέντρο για τον καρκίνο στην Ελλάδα

Ένα ολοκληρωμένο κέντρο για την θεραπεία του καρκίνου θα δημιουργηθεί σύντομα στη χώρα μας.Σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο θα στεγάζονται κλινικοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και θα συγκεντρώνεται όλη...

Διαβήτης: Έξυπνη εφαρμογή για μέτρηση θερμίδων από το κινητό αναπτύσσουν τρία ελληνικά πανεπιστήμια

Μία έξυπνη εφαρμογή μέσω της οποίας ένας διαβητικός θα φωτογραφίζει το γεύμα του πριν το καταναλώσει και θα παίρνει πληροφορίες για τις θερμίδες, έτσι ώστε να...

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: Iατρική ημερίδα στο Πανόραμα για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα...

Τελευταία Άρθρα