ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ Η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ 2021»
Ένα βήμα πιο κοντά βρισκόμαστε στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
«Είμαστε προς το τέλος των πρώτων κλινικών μελετών. Στη συνέχεια θα καταθέσουμε την αίτησή μας για έγκριση από τον ΕΟΦ και στο Εθνικό Επιστημονικό Πρόγραμμα , Μετά από την αξιολόγηση που θα γίνει θα είμαστε σε θέση να περάσουμε στη γενική μελέτη σε ασθενείς και εκτός της πειραματικής μελέτης.» λέει ο επικεφαλής της μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών κυττάρων του τμήματος Αιματολογίας του Νοσοκομείου Γιώργος Παπανικολάου , Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.
Το πρώτο ελληνικό φάρμακο από την ομάδα του Γ Παπανικολάου
Πρόκειται για το μοναδικό κυτταρικό προϊόν με Τ λεμφοκύτταρα , το πρώτο ελληνικό φάρμακο δηλαδή κατά του κορονοϊού
O κ Αναγνωστόπουλος μετά από τα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έχει το κυτταρικό προϊόν με Τ λεμφοκύτταρα,το οποίο ανέπτυξε η ομάδα του και το χορηγεί σε μεταμοσχευμένους ασθενείς όταν παρουσιάζουν κάποια βαριά λοίμωξη, θέλει τώρα να προχωρήσει στην χορήγησή τους σε ασθενείς με βαριά λοίμωξη από τον κορονοϊό. Το «ζωντανό φάρμακο» των Τ λεμφοκυττάρων «βασίζεται σε σχετική τεχνογνωσία και παρόμοια εμπειρία για την αντιμετώπιση ιικών λοιμώξεων σε μεταμοσχευμένους ασθενείς με επιτυχία 90%.
Σε δηλώσεις του στο tommorowhealth.gr ο κ Αναγνωστόπουλος επισημαίνει:
«Προσδοκούμε στην ανάπτυξη μίας καινοτόμου θεραπευτικής προσέγγισης στη μάχη κατά του ιού της πανδημίας, όπου τα «φάρμακα» είναι ζωντανά κύτταρα, τα οποία έχουν «εκπαιδευτεί» στο εργαστήριο ώστε να αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2. Μετά τη χορήγησή τους, ως «ζωντανά φάρμακα» πλέον, μπορούν να πολλαπλασιαστούν εντός του σώματος μόλις αναγνωρίσουν τον ιό και ως ένας ισχυρός στρατός να εξαλείψουν με φυσικό τρόπο τα μολυσμένα από SARS-CoV-2 κύτταρα του ασθενούς»
Το πρώτο ελληνικό φάρμακο κατά του κορονοϊού, έχει ήδη μπει σε φάση υλοποίησης και οι ρυθμοί επιταχύνονται λόγω της πανδημίας.
Βρέθηκε η χρηματοδότησή του.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 230.000 ευρώ για την προτυποποίηση της διαδικασίας υπό GMP συνθήκες, τη δημιουργία τράπεζας αντι-SARS-CoV-2-ειδικών κυτταρικών προϊόντων (από τουλάχιστον 20 δότες) και τη χορήγηση σε τουλάχιστον 70 (έως 90) ασθενείς. Το κόστος θα καλύψει την αγορά των GMP-grade πεπτιδίων του SARS-COV-2, κυτοκινών, θρεπτικών υλικών, αντισωμάτων κυτταρομετρίας ροής, βιοαντιδραστήρων, αναλωσίμων, λοιπών αντιδραστηρίων και τα κόστη του ελέγχου HLA ιστοσυμβατότητας, ασφαλιστηρίου συμβολαίου και του monitoring της μελέτης..
Η χρηματοδότηση του φαρμάκου καλύφθηκε από την Επιτροπή 2021, με την Πρόεδρο της Επιτροπής κ Γιάννα Αγγελοπούλου να υπογράφει και τη σχετική σύμβαση με το Νοσοκομείο.
Επίσης εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση της δεύτερης μελέτης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Τζιτζικώστα , ο οποίος θα στηρίξει οικονομικά την μελέτη της ερευνητικής ομάδας που διερευνάτον ρόλο του συμπληρώματος και των γονιδίων του στη βαρύτητα της COVID 19 .
.