Το μυστικό της ανθρώπινης μακροζωίας ίσως βρίσκεται στα ψυχρόαιμα ζώα

Πολλά είδη χελωνών διαθέτουν βιολογικούς μηχανισμούς που επιβραδύνουν ή “απενεργοποιούν” εντελώς τη γήρανση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τη μακροζωία.

Μια διεθνής ομάδα 114 επιστημόνων, με επικεφαλής το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο Northeastern, διεξήγαγε την πιο ολοκληρωμένη μελέτη γήρανσης και μακροζωίας που έχει γίνει μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει δεδομένα που συλλέχθηκαν στη φύση από 107 πληθυσμούς 77 ειδών ερπετών και αμφιβίων.

Μεταξύ των πολλών ευρημάτων τους, τα οποία αναφέρουν σε άρθρο τους στο περιοδικό “Science”, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν για πρώτη φορά ότι οι χελώνες, οι κροκόδειλοι και οι σαλαμάνδρες έχουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά γήρανσης και παρατεταμένη διάρκεια ζωής. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι προστατευτικοί φαινότυποι, όπως το σκληρό κέλυφος των περισσότερων ειδών χελωνών, συμβάλλουν στην επιβράδυνση της γήρανσης, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στην “αμελητέα γήρανση”.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα σημάδια γήρανσης των χελωνών που ζουν σε ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία. Από τα 52 είδη που ανέλυσαν, τα τρία τέταρτα παρουσίασαν εξαιρετικά αργή γήρανση, ενώ το 80% φάνηκε γερνά πιο αργά από τους ανθρώπους. Ορισμένα από τα είδη έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον ρυθμό γήρανσής τους ως απάντηση στις βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης στους ζωολογικούς κήπους και τα ενυδρεία, σε σύγκριση με τη φύση, ανέφεραν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

“Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι επιτρέπει σε ορισμένα ζώα να γερνούν πιο αργά, ίσως να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα το μηχανισμό γήρανσης στους ανθρώπους και να ενημερώσουμε τις στρατηγικές διατήρησης των ερπετών και των αμφιβίων, πολλά από τα οποία απειλούνται ή κινδυνεύουν με εξαφάνιση“, δήλωσε ο Ντέιβιντ Μίλερ, επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής οικολογίας πληθυσμών άγριας ζωής στο Penn State.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές εφάρμοσαν συγκριτικές φυλογενετικές μεθόδους, οι οποίες επιτρέπουν τη διερεύνηση της εξέλιξης των οργανισμών. Στόχος τους ήταν να αναλύσουν τη διακύμανση της γήρανσης και της μακροζωίας των εκτόθερμων (ψυχρόαιμα) σε σύγκριση με τα ενδόθερμα (θερμόαιμα) και να διερευνήσουν προηγούμενες θεωρίες που σχετίζονται με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος και της παρουσίας ή απουσίας προστατευτικών σωματικών χαρακτηριστικών.

Ο Μίλερ εξήγησε ότι η θεωρία της θερμορύθμισης υποδηλώνει ότι τα εκτόθερμα- τα οποία χρειάζονται εξωτερικές θερμοκρασίες για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και, ως εκ τούτου, έχουν συχνά χαμηλότερο μεταβολισμό – γερνούν πιο αργά από τα ενδόθερμα, τα οποία παράγουν εσωτερικά τη δική τους θερμότητα και έχουν υψηλότερο μεταβολισμό.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο ένα ζώο ρυθμίζει τη θερμοκρασία του δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικός του ρυθμού γήρανσης ή της διάρκειας ζωής του.

“Δεν βρήκαμε αποδείξεις ότι ένας χαμηλότερος μεταβολικός ρυθμός σημαίνει ότι τα εκτόθερμα γερνούν πιο αργά”, εξήγησε ο Μίλερ. “Αυτή η σχέση ισχύει μόνο για τις χελώνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι μοναδικές μεταξύ των εκτόθερμων”.

Τα ζώα με φυσικά ή χημικά χαρακτηριστικά που παρέχουν προστασία – όπως το κέλυφος, τα αγκάθια, τα όστρακα ή το δηλητήριο – έχουν βραδύτερη γήρανση και μεγαλύτερη μακροζωία. Η ομάδα τεκμηρίωσε ότι αυτά τα προστατευτικά γνωρίσματα πράγματι επιτρέπουν στα ζώα να γερνούν πιο αργά και να ζουν πολύ περισσότερο από ό,τι εκείνα που δεν έχουν προστατευτικούς φαινότυπους.

Ωστόσο, οι ερευνητές προσθέτουν ότι ενώ αυτά τα πλάσματα παρουσιάζουν αμελητέα γήρανση, δεν είναι αθάνατα. Ο κίνδυνος θανάτου τους δεν αυξάνεται με την ηλικία, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερος από το μηδέν, έγραψαν οι επιστήμονες.

Αν και έχει σημειωθεί πρωτοφανής αύξηση της μακροζωίας στους ανθρώπους τον τελευταίο αιώνα, οι επιστήμονες λένε ότι οι βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης δεν τροποποιούν το ρυθμό γήρανσης στους ανθρώπους και σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά. Σε αυτά τα είδη, οι περιβαλλοντικές αλλαγές επηρεάζουν κυρίως τη βρεφική και νεανική θνησιμότητα και άλλες ανεξάρτητες από την ηλικία αιτίες θανάτου, όπως η θήρευση ή οι ακραίες συνθήκες, κατέληξαν οι επιστήμονες.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: 6 τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μια από τις συχνότερες κακοήθειες στις ανεπτυγμένες χώρες καθώς και τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια παγκοσμίως. Η συντριπτική πλειονότητα...

Χρόνιος πόνος: Η ευχάριστη εναλλακτική θεραπεία που ανακουφίζει

Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται ήδη ως εναλλακτική μέθοδος για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου. Ποιο στοιχείο όμως της εν λόγω θεραπείας μπορεί να επηρεάσει περισσότερο...

Λιγότερα καρδιακά επεισόδια όσοι παίρνουν αυτήν τη βιταμίνη

Τα ευρήματα προέρχονται από διατροφικά δεδομένα περισσότερων από 53.000 Δανών ενηλίκων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη βιταμίνη Κ, η οποία έρχεται σε δύο μορφές:βιταμίνη Κ1:...

Ποιες δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια και στους φίλους, οι χειροτεχνικές δημιουργίες, η γιόγκα, τα σπορ και ο εθελοντισμός είναι ανάμεσα...

Κατάθλιψη: Νέα μελέτη αμφισβητεί τα σύγχρονα αντικαταθλιπτικά χάπια και τη συσχέτιση με την έλλειψη σεροτονίνης

Μια Βρετανίδα ψυχίατρος υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη δεν συνδέεται με τα επίπεδα σεροτονίνης στον άνθρωπο, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αξία των σημερινών αντικαταθλιπτικών χαπιών, αφού υπάρχουν...

Το ξενύχτι προκαλεί «παιχνίδια στο μυαλό» αλλά επηρεάζει και τον οργανισμό μας

Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί διαφορετικά εάν είναι ξύπνιο τη νύχτα. Μετά τα μεσάνυχτα, τα αρνητικά συναισθήματα τείνουν να τραβούν την προσοχή...

Τελευταία Άρθρα