Το ΑΠΘ “γράφει ιστορία” κατά του Covid 19

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN περνά στην Ιστορία του ΑΠΘ για την καταπολέμηση του Covid 19

«Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN  στην έρευνα για την αντιμετώπιση και ενημέρωση της εξέλιξης της πανδημίας της Covid 19».

Με τον τίτλο αυτού του άρθρου περιγράφεται η συμβολή του Εργαστηρίου και της ερευνητικής ομάδας του με επικεφαλής τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid 19.

Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στην «επιστημονική ιστοριογραφία» που συγκέντρωσε και κατέγραψε επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε μια ψηφιακή έκδοση.

Η ψηφιακή έκδοση με τίτλο: « Το ΑΠΘ γράφει ιστορία στην αντιμετώπιση της   νόσου Covid 19»,  αποτελεί παρακαταθήκη, τόσο για το Πανεπιστήμιο και την Επιστήμη , όσο και για την ίδια την κοινωνία.

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN ,  η εταιρεία BL Nanobiomed και η Organic Electronic Technologies,  μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας HOPE-A ,από την αρχή της πανδημίας έστρεψαν μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων  το ενδιαφέρον τους στην καταπολέμηση του COVID 19.

Εκείνη την περίοδο όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά και στο εξωτερικό υπήρχε παντελής έλλειψη μασκών.

Τότε ξεκινούσαν τα προγράμματα RealNano  και Flexfunction2Sustain , στα οποία συμμετέχουν το Εργαστήριο, οι εταιρείες, αλλά  και ο δυναμικός Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας HOPE-A . Μέσω αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμων εργαλείων αντιμετώπισης της πανδημίας.

   Υψηλής προστασίας  μάσκες με νανοφίλτρα

Με την προσθήκη φίλτρων τα οποία εμπεριέχουν  νανοσωματίδια κατασκευάστηκαν υψηλής προστασίας μάσκες που δεσμεύουν τον κορονοϊό προσφέροντας κάλυψη που αγγίζει το 100%.

 Το ίδιο περίπου διάστημα η εταιρεία BLNanobiomed και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, δώρισαν  καινοτόμες μάσκες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Καταγράφοντας και αναλύοντας  δεδομένα από όλο τον κόσμο

Η ερευνητική ομάδα  του Εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ , εδώ και μια 20ετία χρησιμοποιεί δεδομένα από όλο τον κόσμο και μοντέλα για να κάνει αναλύσεις και προβλέψεις σε διάφορους τομείς.

Με την καθοδήγηση του  Προέδρου του HOPE-A, καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη, δημιουργήθηκε μια διαφορική εξίσωση στην Πειραματική Φυσική με σκοπό την ελάχιστη παραμετροποίηση για την παρακολούθησης της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

         Υψηλής ευαισθησίας rapid tests

Η εταιρεία BL Nanobiomed, μέλος του HOPE-A, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου RealNano κατασκεύασε υψηλής ευ ευαισθησίας rapid tests.

Tα rapid tests έχουν εύκολη χρήση, αξιόπιστα αποτελέσματα, και χαμηλό κόστος μαζικής παραγωγής, και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Διεθνές Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY 2021.

Τα πρωτοποριακά rapid tests , «ανοίγουν» ουσιαστικά «τον δρόμο» για τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων τεχνολογικών προϊόντων στον τομέα των διαγνωστικών ελέγχων.

Η ψηφιακή έκδοση

https://www.rc.auth.gr/Documents/Uploaded/d1792cfe-60a3-4bdf-aeb9-d38c88c8e552.pdf

Σχετικά Άρθρα

Βραβευμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τους πληθυσμούς των κουνουπιών.

Σημαντική η συμβολή της ΕλλάδαςΗ προσφορά του EYWA, η οποία και βραβεύτηκε στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού, μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσα από τα...

Ο ΙΣΘ για την επιστράτευση γιατρών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του με θέμα την επιστράτευση των γιατρών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:Σήμερα 12/1/2022 πληροφορηθήκαμε...

H κα Άννα Ευθυμίου με τη διττή της ιδιότητα, τόσο ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης όσο και ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, επειδή...

Αναβολή λόγω Covid 19

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανακοινώνει ότι αναβάλλονται, για λόγους γενικότερης προστασίας της δημόσιας υγείας, οι πετυχημένες παραστάσεις του έργου «Η Δεύτερη Έκπληξη του...

Ποιες είναι οι μάσκες υψηλής προστασίας

Το FFP (Filtering Face Piece) είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο προδιαγραφών για τις μάσκες υψηλής προστασίας, με την αποτελεσματικότητά τους να κλιμακώνεται σε τρεις βαθμούς...

Υποχρεωτική τηλεργασία

Σκέψεις για υποχρεωτική τηλεργασία μετά τις γιορτές.Υποχρεωτική  τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα φέρνει η νέα χρονιά, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, που εξαπλώνεται με...

Τελευταία Άρθρα