Τηλεϊατρική και mobile apps.


“Η έμφαση στις δράσεις πρόληψης και η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου, εφαρμόσιμου και πλήρως κοστολογημένου προγράμματος Δημόσιας Υγείας, αποτέλεσαν άμεση προτεραιότητα από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υπουργός Υγείας”, τονίζει σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του ΑΠΕ-ΜΠΕ «safe living» , ο Βασίλης Κικίλιας.
«Πριν μερικούς μήνες, παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις μας αναφορικά με τη Δημόσια Υγεία και πιο συγκεκριμένα το screening και τη διασυνδεσιμότητα όλων των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, παρουσιάσαμε στη Βουλή το 5ετές σχέδιο για την υλοποίηση του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».

Πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”

Με το σχέδιο αυτό δίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, η δυνατότητα χρηματοδότησης των δράσεων Δημόσιας Υγείας που σχεδιάζουμε.
Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 1 δις ευρώ, που έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το RRF» γράφει σε άλλο σημείο ο Υπουργός.
Προσυμπτωματικοί έλεγχοι
Όπως επισημαίνει στο άρθρο του «στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε στην αναβάθμιση του ρόλου των οικογενειακών ιατρών και των διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα έχει ως επίκεντρο την πρόληψη.
Με τη διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε εγκαίρως και να «προλαβαίνουμε» νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, τα νεοπλάσματα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Βασικός μας στόχος είναι οι συμπολίτες μας να προλαβαίνουν την εκδήλωση της νόσου ή να την αντιμετωπίζουν σε πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται αργότερα να φτάνουν στα Νοσοκομεία μας, όταν πλέον η ασθένεια έχει εξελιχθεί».


Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0
Ο κ Κικίλιας έκανε αναφορά και στο Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0 και τις δράσεις που περιλαμβάνει για την ενίσχυση , και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας όπως:
– Μobile app που θα παρέχει στον πολίτη άμεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία του (συνταγογράφηση, παραπεμπτικά κ.α)
– Ιατρικές Ψηφιακές Βεβαιώσεις με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής σε χώρους άθλησης και συλλόγους.
– Προληπτική ιατρική: οι νέοι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους ως υπενθύμιση για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Επιπλέον, οι πολίτες θα λαμβάνουν εξατομικευμένες ενημερώσεις για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων με βάση την ηλικία και το φύλο τους.
– Τηλεσυμβουλευτική: με την αξιοποίηση των σχετικών τεχνολογικών εργαλείων, θα επεκταθεί η παροχή εξ’ αποστάσεως συμβουλών από ιατρούς. Η πρωτοβουλία αυτή που θα ξεκινήσει από την ψυχική υγεία και τα δερματολογικά νοσήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, καθώς θέτει την απομακρυσμένη επικοινωνία ιατρού-ασθενή σε ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο.

«Με όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις, θα καταφέρουμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα ενημέρωσης για όλους τους συμπεριφορικούς κινδύνους που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και έγκαιρης διάγνωσης νοσημάτων που οδηγούν στα Νοσοκομεία και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας» , καταλήγει στο άρθρο του ο Υπουργός.

Πηγή ΑΠΕ “Safe living” special edition.

Σχετικά Άρθρα

Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Σερρών: Τον Μάρτιο η λειτουργία των Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων και Μονάδας Ενηλίκων

Εντός Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σύλλογο Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη Νόσο Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών...

Χίος: Ενίσχυση Γενικού Νοσοκομείου με ογκολόγο, νεφρολόγο

Με δύο γιατρούς ενισχύθηκε αυτό το μήνα το “Σκυλίτσειο” Γενικό Νοσοκομείο Χίου.Συγκεκριμένα ορκίστηκαν στη θέση του Επιμελητή Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, ο νεφρολόγος Παναγιώτης...

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Διεύθυνσης Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας, διοργανώνει τον...

Ψηφιακός οδηγός για γονείς παιδιών ηλικίας 2 μηνών έως 5 ετών

Συμβουλές για γονείς βρεφών και νηπίων έως πέντε ετών, από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία» περιλαμβάνονται σε «Οδηγό», στην...

Λάρισα: Εκδηλώσεις για την προαγωγή της δημόσιας υγείας

Πέντε νέες ανοιχτές επιστημονικές εκδηλώσεις, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα δημόσιας υγείας πραγματοποιούνται  με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας,...

Φλώρινα: Πρόγραμμα εκπαίδευσης Εθελοντών Υγείας-Νοσηλευτικής από τον Ερυθρό Σταυρό

Νέο πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εθελοντών/ριών Υγείας-Νοσηλευτικής, για γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18-65 ετών που επιθυμούν να αποκτήσουν έγκυρες γνώσεις και δεξιότητες φροντίδας, ώστε να καταστούν...

Τελευταία Άρθρα