Τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας , αλλά και νέα ΚΗΦΗ για την Τρίτη Ηλικία

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμ. Καρράς εγκαινίασαν το ΚΗΦΗ του Δήμου στη Νέα Καλλικράτεια

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής εγκαινίασαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου.

Το ΚΗΦΗ λειτουργεί στη Νέα Καλλικράτεια, στο κληροδότημα Δημήτρη Σελεμενάκη, το οποίο αξιοποιείται. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε την κατασκευή του ΚΗΦΗ, ενώ ο Δήμος Νέας Προποντίδας υλοποίησε το έργο και θα λειτουργήσει την κοινωνική δομή.

Τα νέα ΚΗΦΗ, η δράση “βοήθεια στο σπίτι”, αλλά και η τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας Κλικ ζωής https://clickzois.gr/, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις της ΠΚΜ, ενώ προετοιμάζονται ακόμη περισσότερες,

Στο χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «όλα αυτά τα χρόνια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει σταθερά στην ενίσχυση των κοινωνικών και προνοιακών δομών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, καθώς η αλληλεγγύη αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό της συνοχής στην κοινωνία μας. Οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, βρίσκονται στο επίκεντρο της φροντίδας μας. Πριν από περίπου τρία χρόνια πήραμε την απόφαση και εντάξαμε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μια σειρά από κοινωνικές δομές στις επτά περιφερειακές ενότητες, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο διαβίωσης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, ως απάντηση στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Γι’ αυτό και η απόφασή μας ήταν να ενισχύσουμε τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με πόρους που ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια ευρώ».

Αναφερόμενος στο ΚΗΦΗ του Δήμου Νέας Προποντίδας, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «πρόκειται για μια σύγχρονη ανοιχτή δομή ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και το περιβάλλον που τους φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας αδυνατώντας ουσιαστικά να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει. Δημιουργούμε δηλαδή ακόμα μία κοινωνική δομή, η οποία δεν ωφελεί μόνο αυτούς που υποστηρίζει και φιλοξενεί, αλλά ωφελεί και τις οικογένειές τους. Η δομή είναι πλήρως εξοπλισμένη, πληροί όλες τις προδιαγραφές και φυσικά, εξυπηρετεί τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες».

«Το ενδιαφέρον, η μέριμνα και η φροντίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ηθικής και πολιτικής μας δέσμευσης ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω. Άλλωστε το αποδείξαμε με πράξεις και μέσα στην πανδημία του κορονοϊού», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη διάρκεια της πανδημίας:

-Μαζί με τους 38 Δήμους διένειμε καθημερινά, έτοιμα γεύματα και ξηρά τροφή στους 17.000 δικαιούχους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

-Έφερε γιατρό σε κάθε σπίτι με βιντεοκλήση, με μία απλή εφαρμογή στις έξυπνες συσκευές, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.

-Παρείχε τη δυνατότητα για δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

-Με ειδική τηλεφωνική γραμμή παρείχε ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε χιλιάδες πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.

-Υλοποίησε μια σειρά από ενημερωτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια στους εργαζόμενους στα γηροκομεία και τις κλειστές κοινωνικές και προνοιακές δομές, ενώ προχώρησε και σε εντατικούς ελέγχους στις δομές αυτές, για τη θωράκιση των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και ειδικά των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας έναντι του ιού.

-Εντατικοποίησε τους κοινούς ελέγχους με την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

-Ενισχύει τις υπηρεσίες υποβοήθησης αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης σε 3.000 ηλικιωμένους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και λειτουργεί πρωτοποριακές εφαρμογές, όπως το κέντρο εικοσιτετράωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης, η δυνατότητα εξειδικευμένης πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και ανοιχτά δεδομένα μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Νέας Προποντίδας για τη συνεργασία και το εξαιρετικό έργο που έχει γίνει στο ΚΗΦΗ και στο μήνυμά του για τους πολίτες τρίτης ηλικίας υπογράμμισε: « Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν, είναι και θα παραμείνει κοντά στην τρίτη ηλικία, με πράξεις, με έργα, με ενίσχυση των δομών υποστήριξης και φροντίδας, των ΚΑΠΗ, των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Στόχος μας πάντα, η βελτίωση της ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Θέλουμε οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να συνεχίσουν να αισθάνονται ενεργό και πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας, που έχει πολλά ακόμη να προσφέρει».

Όπως τόνισε ο κ. Καρράς, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης στέκεται διαρκώς στο πλευρό μας, καλύπτοντας τις ανάγκες όλου του Δήμου. Από πρόγραμμα της Περιφέρειας κατασκευάσαμε το ΚΗΦΗ, από προγράμματα της Περιφέρειας κατασκευάζουμε τέσσερα Νηπιαγωγεία και μια σειρά από σημαντικές υποδομές για τον τόπο μας. Η στήριξη στον Δήμο Νέας Προποντίδας είναι πάρα πολύ μεγάλη και γι’ αυτό προσωπικά ως Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες ευχαριστούμε, για την ενεργό και σταθερή υποστήριξη, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου μας και να βελτιώσουμε τις συνθήκες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος επισήμανε ότι «στόχος και σκοπός της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η στενή συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Μόνος του κανένας δεν μπορεί να πετύχει τίποτα. Μαζί όμως μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ιδιαίτερα οι αυτοδιοικητικοί.”

Στην τελετή εγκαινίων του ΚΗΦΗ παρέστη και η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Ζωγράφου.

Σχετικά Άρθρα

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης για τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 180 εκατομμύρια μολύνσεις και σχεδόν 3,9 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός...

Εξέλιξη ζωής και Ινστιτούτο Παστέρ

Συνεργασία εκπαιδευτικού χαρακτήρα εγκαινίασαν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Εξέλιξη Ζωής» με το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο αποτελεί το πρώτο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας...

Εθελοντική Αιμοδοσία στον Δήμο Παύλου Μελά

Το Τμήμα Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Παύλου Μελά σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, διοργανώνουν...

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες για τις μεταλλάξεις.

Συνεργασία του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Οι επιστήμονες του τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ (www.enve-lab.eu) και...

Περισσότερα μέτρα χαλάρωσης. Τι επαναλειτουργεί

- Αναφορικά με το λιανεμπόριο, από το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 τη μείωση της αναλογίας των πελατών σε 1 ανά 16 τ.μ. από 1...

Τρείς ακόμη απινιδωτές

Άλλοι τρεις απινιδωτές τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία των Τρικάλων, με μέριμνα του Δήμου Τρικκαίων, κατόπιν δωρεάς συμπολιτών.Πρόκειται για την ευγενική προσφορά συμπολιτών στη...

Τελευταία Άρθρα