Όταν σκεφτόμαστε τα οφέλη της σωματικής άσκησης συνήθως μας έρχεται στο μυαλό καλύτερος ύπνος, περισσότερη ενέργεια, καλή σιλουέτα, πιο υγιής καρδιά, δυνατότεροι μυς.
Αυτά όλα ισχύουν αλλά σκεφτείτε και τι άλλο συμβαίνει με τη σωματική άσκηση: Ωφελείται και ο εγκέφαλος.
Μετά από πολλά χρόνια ως νευροεπιστήμονας ανακάλυψα ότι η άσκηση είναι ένα από τα πιο … μεταμορφωτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις γνωστικές ικανότητες, όπως η μάθηση, η σκέψη, η μνήμη, η εστίαση και η συλλογιστική — όλα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο έξυπνοι και να ζήσετε περισσότερο.
Πώς η άσκηση προωθεί την υγεία του εγκεφάλου σας
Μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε φορά που μετακινείτε το σώμα σας, ένας αριθμός ευεργετικών νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ακετυλοχολίνη, απελευθερώνονται στον εγκέφαλό σας.
Αυτές οι ουσίες μπορούν να μειώσουν τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης. (Σκεφτείτε τα ως ένα νευροχημικό «αφρόλουτρο» για τον εγκέφαλό σας.)
Χρειάζονται μόνο μεταξύ 10 και 30 λεπτών καθημερινής σωματικής δραστηριότητας για να ζωντανέψει αμέσως τη διάθεσή σας. Δεν έχετε συμμετοχή στο γυμναστήριο; Κάντε μια μικρή βόλτα ή χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.
Βελτιώνει την εστίαση και τη συγκέντρωσή σας
Σε ένα από τα εργαστηριακά μου πειράματα, ανακάλυψα ότι μια μόνο προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητάς σας να μετατοπίζετε και να εστιάζετε την προσοχή σας.
Αυτό είναι ένα άμεσο όφελος που μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον δύο ώρες μετά από 30 λεπτά άσκησης. Συνιστώ δραστηριότητες που αυξάνουν τον καρδιακό σας ρυθμό, όπως γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, παιχνίδι τένις ή σχοινάκι.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μια προπόνηση μπορεί να βελτιώσει τους χρόνους αντίδρασής σας – που σημαίνει, για παράδειγμα, ότι θα πιάσετε πολύ πιο γρήγορα αυτό το φλιτζάνι καφέ πριν πέσει από το τραπέζι.
3. Προωθεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της άσκησης, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, είναι ότι προάγει τη νευρογένεση ή τη γέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό είναι απαραίτητο για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Ερευνητές έχουν δείξει σε αρουραίους και ποντίκια ότι το τρέξιμο αυξάνει τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, ένα μικρό τμήμα του εγκεφάλου σε σχήμα ιππόκαμπου που είναι αφιερωμένο στον σχηματισμό και αποθήκευση μνήμης.
Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία και τη λειτουργία των συνάψεων μεταξύ των νευρώνων σε αυτήν την περιοχή, επιτρέποντας στα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν καλύτερα.
Δεν χρειάζεται να κάνετε τρίαθλο!
Όταν εξηγώ τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο πολλοί λένε: «Εντάξει, ενδιαφέρον , αλλά πες μου σε παρακαλώ ποιες είναι οι εντελώς απαραίτητες ασκήσεις με τις οποίες μπορώ να έχω αυτό το όφελος»
Προσπαθώ να κάνω 3-4 σετ ασκήσεων διάρκειας μισής ώρας κάθε φορά στο διάστημα μιας εβδομάδας.
Επίσης έτσι προσπαθώ να πάρω το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από την αεροβική άσκηση που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς αλλά και το οξυγόνο στον εγκέφαλο.
Εάν 90 έως 120 λεπτά την εβδομάδα ακούγονται τρομακτικά, ξεκινήστε με λίγα λεπτά την ημέρα και αυξήστε την ποσότητα που ασκείτε κατά πέντε ή 10 λεπτά κάθε εβδομάδα μέχρι να φτάσετε τον στόχο σας.
Και μην ξεχνάτε ότι οι οικιακές δραστηριότητες – έντονο σφουγγάρισμα, τσουγκράνισμα φύλλων, σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, τρέξιμο πάνω και κάτω από τις σκάλες – μετράνε επίσης.
Τώρα το μόνο ερώτημα που απομένει είναι: Πότε θα σηκωθείτε και θα ξεκινήσετε τον μετασχηματισμό του εγκεφάλου σας;
Η Wendy Suzuki είναι νευροεπιστήμονας και καθηγητής Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας στο Κέντρο Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ν Υόρκης Επίσης είναι συγγραφέας του βιβλίου «Καλό Άγχος : Αντλώντας δύναμη από το πιο παρεξηγημένο συναίσθημα» Twitter @wasuzuki and on Instagram @wendy.suzuki.
Πηγή: www.cnbc.com