Σιταροκρίθαρο και κινόα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Θεσσαλών

Η λίστα µε τις εναλλακτικές καλλιέργειες περιλαµβάνει: Κινόα, Χία, Τεφ, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Καµελίνα, Μουκούνα, Tritordeum (Σιταροκρίθαρο), Γλυκοπατάτα, Τσουκνίδα για ίνα και Λινάρι για λάδι ή και ίνα.

Μιλώντας με τους ερευνητές του Ιντιστούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, Χρήστο Νούλα, Δημήτρη Μπεσλεμέ και τον γεωπόνο Χρήστο Πετσούλα, για την Κινόα και το Σιταροκρίθαρο μας είπαν ότι πρόκειται για εναλλακτικές καλλιέργειες οι οποίες μπορούν να δώσουν καλές αποδόσεις και πριµοδοτούνται µε 58,8 ευρώ ανά στρέµµα στη νέα ΚΑΠ, στο πλαίσιο του νέου πρασινίσµατος.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Νούλα(ερευνητής Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών) “η Κινόα απαριθμεί περίπου 250 είδη και είναι συγγενικό είδος με το παντζάρι, το σέσκουλο και το σπανάκι.

Δεν είναι δημητριακό και θεωρείται ως «ψευδοδημητριακό»(pseudocereal). Τις τελευταίες δεκαετίες κερδίζει το διεθνές ενδιαφέρον εξαιτίας της προσαρμοστικότητας σε δυσμενείς έδαφο-κλιματικές συνθήκες, της ευρείας γενετικής παραλλακτικότητας, και της μεγάλης διατροφικής αξίας.

Σχετικά με την χρήση της ο γεωπόνος του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, Χρήστος Πετσούλας δήλωσε ότι, “λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του καρπού σε πρωτεΐνη (14-18%) την έχουν κατατάξει ως υπερτροφή (super-food).

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για τις πρωτεΐνες γάλακτος. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακήρυξε το 2013 ως “Διεθνές Έτος της Κινόας”.

Η Κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14-18%) και είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, B2, E) και μέταλλα (Ca, Fe, Cu, Mg, Zn).  Περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα σε λυσίνη σε σχέση με το ρύζι και το σιτάρι, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο την κάνει πολύτιμο εργαλείο στις προσπάθειες για τη μείωση της αναιμίας σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, ο σπόρος της αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και Ω3λιπαρών. Δεν περιέχει γλουτένη και η πέψη γίνεται εύκολα. Ακριβώς επειδή δεν περιέχει γλουτένη είναι ιδανική τροφή για όσους υποφέρουν από την κοιλιοκάκη και όσους είναι αλλεργικοί στο σιτάρι”.

Σε ερώτηση που μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα, ο κ. Νούλας, σημείωσε, πώς, “Τα πειράματα απέδειξαν ότι η Κινόα προσαρμόζεται καλύτερα σε κρύες, ημιορεινές περιοχές και έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν εδάφη λιγότερο παραγωγικά. Πρέπει να τονισθεί ότι η Κινόα δίνει μεγαλύτερες αποδόσεις σε περιοχές με μικρή διάρκεια ημέρας (10 ώρες) και δροσερές συνθήκες. Η κινόα προτιμά περιοχές ημιορεινές ή ορεινές, όπου οι θερμοκρασίες τη νύχτα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στον κάμπο.

Επίσης, το φυτό αντέδρασε καλά στα αλατούχα εδάφη της Θεσσαλίας. Θα συμβούλευα τους παραγωγούς να πειραματιστούν με λίγα στρέμματα αρχικά εφόσον εξασφαλιστεί κάποια ποσότητα σπόρου και η κατάλληλη ποικιλία.

Αρδευση κατά τα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης (φύτρωμα, μέχρι την ανθοφορία και κατά το γέμισμα), σταθεροποιεί τις αποδόσεις περίπου στα 200 kg/στρ. πολύ περισσότερο από το σημερινό μέσο όρο (50 kg/στρ). Με άλλα λόγια, η εφαρμογή μόνο μιας μικρής ποσότητας νερού που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την απόδοση και κατά συνέπεια το εισόδημα του αγρότη”.

Μια άλλη εναλλακτική καλλιέργεια που δοκιμάζεται στην Ελλάδα και ξεχωρίζει είναι το Tritordeum (Σιταροκρίθαρο) που πριμοδοτείται με 60 ευρώ το στρέμμα όσο το σκληρό σιτάρι.

Αναφερόμενος στην καλλιέργεια αυτή, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, Δημήτρης Μπεσλεμές τόνισε τα εξής:
“Το Σιταροκρίθαρο ή Tritordeum είναι ένα εντελώς νέο δημητριακό που ξεχωρίζει για τα οργανοληπτικά, θρεπτικά και αγρονομικά πλεονεκτήματα. Το Tritordeum είναι το αποτέλεσμα μιας παραδοσιακής διασταύρωσης – μια πρακτική που χρησιμοποιείται από την αρχή της γεωργίας.  Είναι το πιο βραβευμένο δημητριακό του 2018. Το Tritordeum κέρδισε το βραβείο “Βιώσιμο Συστατικό 2018 “και” Το καλύτερο για εσάς συστατικό του έτους 2018″.
Έχει αυξημένες δυνατότητες παραγωγής κάτω από δυσμενείς συνθήκες (εδάφη μέτριας γονιμότητας, χαμηλές θερμοκρασίες) και βελτιωμένη βιολογική αξία του προϊόντος.  Έχει προταθεί και συμπεριληφθεί ως καινοτόμος καλλιέργεια ανθεκτική στις ξηροθερμικές συνθήκες στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Το Tritordeum έχει χαμηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών γλουτένης που σχετίζονται με δυσανεξία σε σχέση με το σιτάρι. Ωστόσο, περιέχει γλουτένη, και έτσι δεν είναι κατάλληλο για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη.

Μπορεί όμως να είναι μια καλή επιλογή για όσους υποφέρουν από το NCGS.• Περιέχει 10 φορές περισσότερη λουτεΐνη από το σιτάρι: πρόκειται για την αντιοξειδωτική χρωστική ουσία υπεύθυνη για το κίτρινο χρώμα του, η οποία είναι επωφελής για την υγεία των ματιών και του δέρματος και προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες και την πρόωρη γήρανση.

Έχει περισσότερο ελαϊκό οξύ από το σιτάρι: ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ τυπικό στην Μεσογειακή διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες από το σιτάρι, συμβάλλοντας θετικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγή: ertnews.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν από πυρηνόκαρπα δεύτερης διαλογής

Σε καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν με βελτιωμένες ιδιότητες, μετατρέπονται πυρηνόκαρπα φρούτα δεύτερης διαλογής (ροδάκινα και νεκταρίνια), που αλλιώς θα κατέληγαν σε χωματερές ή θα διατίθεντο...

Τι αλλάζει στον οργανισμό όταν «κόψεις» το αλκοόλ για ένα μήνα

Η εορταστική περίοδος για τους περισσότερους σηματοδοτεί μια μεγαλύτερη ελευθερία. Μια ελευθερία που επεκτείνεται στις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και στην κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί,...

Δέκα διατροφικές συμβουλές λίγο πριν τις ατασθαλίες των Χριστουγέννων

Είναι συνηθισμένο την περίοδο που διανύουμε ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που συναντούμε ή ακόμα και εμείς οι ίδιοι να ξεκινάμε μία «γρήγορη-αστραπιαία δίαιτα».Όχι ...

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε; Ισχύει η συμβουλή για 8 ποτήρια νερό την ημέρα;

Το μέγεθος του σώματος κάποιου και το επίπεδο σωματικού λίπους του, η ηλικία, το κλίμα, η καθιστική ζωή ή η διαμονή σε λιγότερο ανεπτυγμένες...

Η Μεσογειακή Διατροφή στο Δίκτυο «Food For Thought»

Παρουσίαση για τη Μεσογειακή Διατροφή διοργανώνει το Δίκτυο Ελληνίδων της    Αυστραλίας «Food For Thought» την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του...

Επιδημία για τη νεολαία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα – Η σύνδεσή τους με τα ναρκωτικά

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων ανάμεσα στις νεανικές ηλικίες. Η συνήθεια του vaping εξελίσσεται σε επιδημία για τους...

Τελευταία Άρθρα