Πώς το σεξ συνιστά φάρμακο για τον οργανισμό -Σε ποια προβλήματα βοηθά

Το να κάνετε περισσότερο σεξ δεν είναι η συμβουλή που θα περιμένατε να λάβετε από τον παθολόγο σας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μια ενεργή σεξουαλική ζωή θα μπορούσε να είναι εξίσου σημαντική με την παρακολούθηση της διατροφής σας, τη συγκράτηση της κατανάλωσης αλκοόλ και τη διακοπή του καπνίσματος για την ενίσχυση της υγείας σας.

«Σίγουρα η “βελτίωση της υγείας σας” δεν είναι το πρώτο που σκέφτεστε όταν σκέφτεστε το σεξ, αλλά η ανοσία, η καρδιαγγειακή υγεία και η κατάθλιψη είναι μερικοί μόνο από τους τομείς στους οποίους οι μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχει οφέλη», λέει η Kaye Wellings, καθηγήτρια σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Ποιά είναι τα οφέλη του σεξ για τον οργανισμό

Οι έρευνες δείχνουν ότι το σεξ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ακράτειας.

Πέρυσι, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility έδειξε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον τρεις φορές το μήνα συνδέεται με μια πιο ήπια λοίμωξη Covid-19. Η θεωρία είναι ότι προετοιμάζει τον οργανισμό να χειρίζεται αποτελεσματικότερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αυτό ακολούθησε μια μελέτη του 2004 στο περιοδικό Psychological Reports, η οποία διαπίστωσε ότι η σεξουαλική επαφή μία ή δύο φορές την εβδομάδα αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, μέρος της αντισωματικής απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος που μας προστατεύει από τις λοιμώξεις.

Μια άλλη μελέτη, έδειξε ότι ο οργασμός μπορεί να καθαρίσει μια βουλωμένη μύτη τόσο αποτελεσματικά όσο ένα ρινικό σπρέι, ανέφερε το περιοδικό Ear, Nose & Throat πέρυσι – πιθανώς επειδή η άσκηση έχει αποδειχθεί επίσης αποσυμφορητική, καθώς η επακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος χαλαρώνει τη βλέννα, ενώ η αύξηση της κυκλοφορίας ενθαρρύνει τη ροή του ρινικού εκκρίματος.

Και έρευνα από το University College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον κάθε μήνα είχαν μεταγενέστερη εμμηνόπαυση από εκείνες που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργές. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αν δεν ανιχνεύεται η σεξουαλική δραστηριότητα, ο οργανισμός αποπροσανατολίζει την ωορρηξία, πυροδοτώντας την εμμηνόπαυση.

Μπορεί επίσης να κάνει καλό στην ψυχική υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό The Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διατηρούσαν σεξουαλική σχέση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού -είτε ζούσαν με τον σύντροφό τους είτε όχι- είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνους που δεν το έκαναν.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σεξ είναι τόσο σημαντικό βαρόμετρο της γενικής υγείας που θα έπρεπε να συζητείται ευρύτερα από τους γιατρούς με τους ασθενείς τους – ωστόσο αυτό συμβαίνει σπάνια.

«Ως γιατρός, ρωτάς ευχαρίστως τις γυναίκες για τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, ωστόσο η σεξουαλική δραστηριότητα είναι κάτι που σπάνια συζητάμε», λέει ο Geoffrey Hackett, ουρολόγος και καθηγητής της υγείας των ανδρών στο Πανεπιστήμιο Aston του Μπέρμιγχαμ.

«Και το ζήτημα είναι ακόμη χειρότερο με τους άνδρες, ωστόσο το να γνωρίζω αν ένας άνδρας έχει τακτική στύση μου λέει πάρα πολλά για την υγεία του». Η αδυναμία στύσης μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, αλλά μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα απόφραξης των αρτηριών που τροφοδοτούν το πέος, ένα πιθανό σημάδι βουλωμένων αρτηριών σε άλλα σημεία του σώματος.

Η φυσική ικανότητα για σεξ υποδηλώνει επίσης ένα ορισμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης. «Εκτιμούμε ότι 20 λεπτά σεξουαλικής δραστηριότητας σε έναν άνδρα ισοδυναμούν με περπάτημα ενός μιλίου, και αυτό είναι ένα λογικό ποσό σωματικής προσπάθειας αν το κάνετε αρκετά συχνά», λέει ο καθηγητής Hackett.

Όταν κάνουν σεξ, οι άνδρες καίνε κατά μέσο όρο 100 θερμίδες και ο καρδιακός τους ρυθμός αυξάνεται έως και 170 παλμούς ανά λεπτό – αυτό βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς – σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behaviour τον Φεβρουάριο.

Οι άνδρες που κάνουν σεξ δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα έχουν 45% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με εκείνους που κάνουν σεξ μία φορά το μήνα ή λιγότερο, ανέφερε το American Journal of Cardiology το 2010.

Ο καθηγητής Hackett επισημαίνει τη μελέτη Caerphilly Heart Disease Study, η οποία δημιουργήθηκε το 1979 και στην οποία συμμετείχαν 914 άνδρες ηλικίας 45 έως 59 ετών, η οποία διαπίστωσε ότι οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις σε διάστημα 20 ετών ήταν διπλάσιοι στους άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή μία φορά το μήνα σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε σεξ

«Θα πρότεινα στους άνδρες και στις γυναίκες να στοχεύουν σε κάποιου είδους σεξουαλική δραστηριότητα δύο φορές την εβδομάδα», λέει.

Η σωματική καταπόνηση πιστεύεται ότι συμβάλλει στην εξήγηση του γιατί μπορεί να βελτιώσει την ανοσία – συγκεκριμένα αυξάνοντας τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, τα οποία η άσκηση έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει.

Δεν είναι μόνο η άσκηση, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία της σεξουαλικής δραστηριότητας που μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία.

Μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Urology, διαπίστωσε ότι η εκσπερμάτιση περισσότερες από 20 φορές το μήνα μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 20% για τους άνδρες ηλικίας 20 έως 50 ετών – η θεωρία είναι ότι «ξεπλένει το σύστημα», λέει ο καθηγητής Hackett.

Εν τω μεταξύ, η διέγερση και ο οργασμός στις γυναίκες έχουν συνδεθεί με καλύτερη δύναμη του πυελικού εδάφους και μειωμένη ακράτεια, που πιστεύεται ότι συνδέεται με τις μυϊκές συσπάσεις.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές «αν η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς ή αν οι υγιείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν τακτικό σεξ», λέει ο καθηγητής Wellings. «Είναι επίσης σημαντικό να βοηθήσουμε τους ασθενείς με διάγνωση να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους ζωή», προσθέτει.

Οι ασθενείς των οποίων η σεξουαλική υγεία αντιμετωπίζεται «έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερο έλεγχο του πόνου και καλύτερες σχέσεις με τους συντρόφους τους και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε πρόσφατα ο Δρ Narjust Duma, ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη των ΗΠΑ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

Δεν σημαίνει ότι θα αρρωστήσουν όσοι δεν κάνουν σεξ

Όμως ο καθηγητής Wellings τονίζει ότι ενώ το τακτικό σεξ είναι «πιθανότατα σημαντικό, δεν θέλω οι άνθρωποι να σκέφτονται ότι επειδή δεν κάνουν σεξ τόσο συχνά ή δεν έχουν σύντροφο για να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα, θα καταλήξουν άρρωστοι».

«Πολλά από τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορούν να αποκτηθούν με μη σεξουαλικούς τρόπους, όπως η άσκηση ή η αγκαλιά με φίλους και συγγενείς».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν από πυρηνόκαρπα δεύτερης διαλογής

Σε καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν με βελτιωμένες ιδιότητες, μετατρέπονται πυρηνόκαρπα φρούτα δεύτερης διαλογής (ροδάκινα και νεκταρίνια), που αλλιώς θα κατέληγαν σε χωματερές ή θα διατίθεντο...

Σιταροκρίθαρο και κινόα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Θεσσαλών

Η λίστα µε τις εναλλακτικές καλλιέργειες περιλαµβάνει: Κινόα, Χία, Τεφ, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Καµελίνα, Μουκούνα, Tritordeum (Σιταροκρίθαρο), Γλυκοπατάτα, Τσουκνίδα για ίνα και Λινάρι για...

Τι αλλάζει στον οργανισμό όταν «κόψεις» το αλκοόλ για ένα μήνα

Η εορταστική περίοδος για τους περισσότερους σηματοδοτεί μια μεγαλύτερη ελευθερία. Μια ελευθερία που επεκτείνεται στις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και στην κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί,...

Δέκα διατροφικές συμβουλές λίγο πριν τις ατασθαλίες των Χριστουγέννων

Είναι συνηθισμένο την περίοδο που διανύουμε ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που συναντούμε ή ακόμα και εμείς οι ίδιοι να ξεκινάμε μία «γρήγορη-αστραπιαία δίαιτα».Όχι ...

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε; Ισχύει η συμβουλή για 8 ποτήρια νερό την ημέρα;

Το μέγεθος του σώματος κάποιου και το επίπεδο σωματικού λίπους του, η ηλικία, το κλίμα, η καθιστική ζωή ή η διαμονή σε λιγότερο ανεπτυγμένες...

Γαλλία – Δωρεάν προφυλακτικά: Ο στόχος είναι να μηδενιστούν οι μολύνσεις από ΣΜΝ το 2030

Η ανακοίνωση Μακρόν για δωρεάν προφυλακτικά στις ηλικίες 18 ως 25 από τον Ιανουάριο 2023 δεν είναι για αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά γιατί στη Γαλλία παρατηρείται αύξηση...

Τελευταία Άρθρα