Πέντε τρόποι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Όλοι θα θέλαμε να αποφύγουμε ασθένειες που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν, θωρακίζοντας την άμυνα του οργανισμού μας.

Ποιος, λοιπόν, είναι ο τρόπος; Υιοθετώντας υγιείς συνήθειες στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά τη λειτουργία του και να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης, όχι μόνο ασθενειών όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερων παθήσεων όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Η συμβολή του εντέρου

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα βακτήρια του εντέρου. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η πλειοψηφία του μικροβιόκοσμου του οργανισμού βρίσκεται στο έντερο, το ίδιο συμβαίνει και με το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνεπώς, όταν η λειτουργία του εντέρου είναι καλή, αυτόματα ενισχύεται η ανοσία του οργανισμού και η αντίσταση σε εξωτερικούς εισβολείς.

Αντίστοιχα, όταν απορρυθμιστεί το έντερο, αποδυναμώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα. Διατηρώντας την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικό συστήματος, ελέγχουμε ουσιαστικά έναν βασικό παράγοντα που επηρεάζει την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Μπορείτε να βελτιώσετε τα βακτήρια του εντέρου σας με απλούς τρόπους όπως είναι η λήψη προβιοτικών, η διαχείριση του άγχους, το οποίο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την κατάλληλη διατροφή.

Το κλειδί της διατροφής

Σίγουρα γνωρίζετε ότι η διατροφή επηρεάζει το βάρος μας και την ενέργεια που έχουμε μέσα στην ημέρα. Ξέρατε όμως ότι επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα σε τέτοιο βαθμό; Αυτό συμβαίνει διότι το μικροβίωμα, δηλαδή τα βακτήρια και οι μύκητες που ζουν στο έντερό μας, επηρεάζονται άμεσα από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας.

Συνεπώς, όταν εμείς διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή, καταναλώνοντας τις κατάλληλες τροφές, η ανοσία του οργανισμού μας ενισχύεται. Αντίστοιχα, μια διατροφή που αποτελείται από ζωικές πρωτεΐνες, επεξεργασμένες τροφές, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονής και των χρόνιων διαταραχών.

Καταναλώστε υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, ψάρια και πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα. Προσθέστε φυσικά μπαχαρικά στο φαγητό, τα οποία εκτός από τη γεύση ενισχύουν την ποικιλομορφία των εντερικών μικροβίων, που είναι χρήσιμα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, φροντίστε να τηρείτε μέτρο στην κατανάλωση του αλκοόλ.

Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα την μείωση της αντίστασης του οργανισμού στις λοιμώξεις.

Ο ύπνος ως σύμμαχος

Ο ύπνος έχει ζωτική σημασία για τον οργανισμό και το σώμα μας, αποτελώντας κατά ένα τρόπο μέσο άμυνας και θεραπείας του. Η έλλειψη του μειώνει την άμυνα του οργανισμού και, εκτός από έντονο αίσθημα της κούρασης που δημιουργεί, μας κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες, όπως τα κρυολογήματα, η γρίπη και άλλες λοιμώξεις.

Κατά συνέπεια, ο σταθερός και ποιοτικός ύπνος λειτουργεί ευεργετικά, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά, συμπληρώνοντας τουλάχιστον επτά ώρες καθημερινά. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε διαταραχές ύπνου, δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν όπως γιόγκα ή διαλογισμό και αν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα μη διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Ο ρόλος της άσκησης

Η καθιστική ζωή δεν κάνει μόνο εσάς υποτονικούς αλλά και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Από την άλλη πλευρά, η άσκηση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι ασκούνται έχουν καλύτερη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, συγκριτικά με όσους δεν ασκούνται. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο. Ανακουφίζουν από τον πόνο, δημιουργούν το αίσθημα της χαλάρωσης και της ευεξίας και βελτιώνουν τον ύπνο με αποτέλεσμα την καλύτερη ανοσία.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Ξεκινήστε γυμναστήριο, κάποιο χόμπι που θα σας διατηρήσει το ενδιαφέρον ή ξεκινήστε κάποιο άθλημα. Βέβαια, δε χρειάζεται να ασκηθείτε έντονα ή περίπλοκα. Ακόμη και το γρήγορο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Τι σημαίνει η καλή ισορροπία για την υγεία μας

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, συχνά παραβλέπουν το θέμα της ισορροπίας. Αυτή είναι μια κρίσιμη παράλειψη.Η καλή ισορροπία αποτελεί...

Θεσσαλονίκη: «Μάθε περισσότερα για την υγεία σου» – Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Η Δημοτική Τοπική Οργάνωση του Α’ Δημοτικού Διαμερίσματος της Νέας Δημοκρατίας (Δ.Ε.Ε.Π. Α΄ Θεσσαλονίκης) στα πλαίσια της Δράσης «Μάθε περισσότερα για την υγεία σου» 3ος κύκλος, θέλοντας να συμβάλλει...

Δήμος Πύργου: Δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Πύργου από σήμερα 25 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, μέσω της Κοινωνικής...

Κοινωνικό έγκλημα, τα κακοποιημένα παιδιά να μπαίνουν σε ιδρύματα

«Μπορεί να τα λένε ορφανοτροφεία, αλλά στην Ελλάδα στα ορφανοτροφεία δεν υπάρχουν ορφανά παιδιά, το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών τοποθετούνται εκεί επειδή έχουν είτε...

39ος Μαραθώνιος: Τι συμβαίνει στο μυαλό και στο σώμα ενός μαραθωνοδρόμου όσο αγωνίζεται; Ειδικός εξηγεί

«Η αντοχή είναι περισσότερο πνευματική, παρά σωματική» – «η αδρεναλίνη είναι αυτή που θα σε κάνει να συνεχίσεις» είναι δύο από τις εκφράσεις που συχνά ακούγονται...

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την Προωρότητα και το ρόλο της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

H Α΄ Νεογνολογική Κλινική του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Νεογνολογική Κλινική Ε.Σ.Υ. και το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Ηλιτόμηνον», διοργανώνει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, από τις 9:30 έως και...

Τελευταία Άρθρα