Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Το 56% των γονέων τοποθετούν εσφαλμένα το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου, ενώ το 60% βρίσκουν κάποιο στάδιο της όλης διαδικασίας απογοητευτικό.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην σωστή τοποθέτηση παίζει και το αυτοκίνητο, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει μια σειρά από προϋποθέσεις για να μπορεί να δεχτεί με πλήρη ασφάλεια ένα παιδικό κάθισμα.

Η πλειονότητα των γονιών που χρησιμοποιούν παιδικό κάθισμα δεν γνωρίζει πώς να το χρησιμοποιήσει σωστά. Μια έρευνα του «Cars.com» σε 1.030 γονείς διαπίστωσε ότι το 60% θεωρεί ότι η εγκατάσταση καθισμάτων αυτοκινήτου είναι τουλάχιστον απογοητευτική, με σχεδόν τους μισούς ερωτηθέντες να πιστεύουν ότι η εγκατάσταση καθισμάτων αυτοκινήτου τους προκαλεί άγχος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε φέτος σε 51 αυτοκίνητα (από μεγάλα SUV μέχρι αυτοκίνητα πόλης), ενώ από το 2010 έχουν γίνει ανάλογες έρευνες σε 600 περίπου αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών χρησιμοποιούνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να βελτιώσουν τα λάθη που τυχόν εντοπιστούν κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της παραγωγής.

Για να πληροί τις προϋποθέσεις ένα αυτοκίνητο πρέπει να αποδειχθεί ότι έχει άφθονο χώρο για το κάθισμα του παιδιού, χωρίς να επηρεάζει τον χώρο στο ύψος των γονάτων τόσο του οδηγού όσο και του συνοδηγού. Τα οχήματα πρέπει, επίσης, να αποδεικνύουν ότι το σύστημα Lower Anchors and Tethers for Children (LATCH), είναι εύκολο να βρεθεί και να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο, πολλά παιδιά χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα και οι περισσότερες απώλειες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τη σωστή χρήση παιδικού καθίσματος.

Η πλειοψηφία των γονιών γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν ειδικό κάθισμα για τα παιδιά τους, αλλά από απειρία ή βιασύνη ή αμέλεια δεν το χρησιμοποιούν σωστά. Κάποιο ατύχημα ακόμη και με μικρή ταχύτητα μπορεί να αποβεί μοιραίο για το παιδί όταν το σώμα του μετακινηθεί απότομα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζονται είναι το μέγεθος του παιδικού καθίσματος. Ωστόσο, τα καθίσματα έχουν εμπρός, πίσω ή διπλό προσανατολισμό, όπως και μεγέθη ανάλογα σύμφωνα με τα κιλά του παιδιού. Ο οπίσθιος προσανατολισμός προσφέρει περισσότερη ασφάλεια, αλλά, όταν το παιδί μεγαλώσει, το κάθισμα πρέπει να «βλέπει» μπροστά, γιατί δεν χωράνε τα πόδια του.

Οι ιμάντες πρέπει να μπορούν να ασφαλίσουν σωστά για να μην υπάρχουν μετακινήσεις του καθίσματος. Κάθε καθισματάκι έχει τρεις θέσεις και η ιδανική θέση για το παιδί είναι αυτή που οι εγκοπές είναι ακριβώς πάνω από τους ώμους του παιδιού.

Κάποιοι γονείς δεν σφίγγουν τους ιμάντες για να μην διαμαρτυρηθεί το παιδί. Όμως σε αυτή την περίπτωση μπορεί το παιδί να φύγει από την θέση του σε ένα απότομο φρενάρισμα.

Ο ρουχισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς μπουφάν ή βαριά χειμερινά ρούχα εμποδίζουν τη σωστή πρόσδεση του παιδιού.

Τα παιδικά καθίσματα είναι αυτά που στερεώνονται με τη ζώνη του αυτοκινήτου σε θέσεις ISOFIX και θα πρέπει να τοποθετηθούν με τη ζώνη όσο το δυνατόν πιο σφιχτά.

Πρώτα θα πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο του κατασκευαστή που αναγράφει τις σωστές γωνίες εγκατάστασης. Ένα παιδικό κάθισμα που για παράδειγμα γέρνει πολύ προς τα πίσω είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί σε ένα απότομο φρενάρισμα, το κεφάλι του παιδιού θα πιέσει το στήθος και μπορεί να κοπεί η αναπνοή του.

Τα παιδικά καθίσματα έχουν ημερομηνία λήξης, ακόμα και αν έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες προφυλάξεις.

Οι αερόσακοι είναι σχεδιασμένοι για να λειτουργούν σε συνδυασμό με τις ζώνες ασφαλείας και όχι με παιδικά καθίσματα. Οι οδηγίες του κατασκευαστή γράφουν ότι το κάθισμα πρέπει να τοποθετείται σε σημείο που δεν υπάρχει αερόσακος.

Τέλος, όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν την απόλυτη επίβλεψη των γονέων τους. Θα πρέπει πάντα ένας από τους δύο γονείς να κάθεται μόνιμα δίπλα του για να το προσέχει.

Πηγή: Newsit

Σχετικά Άρθρα

Μήπως η σχέση με τον σύντροφό σας είναι τοξική;

Σε μια υγιή σχέση όλα λειτουργούν. Σίγουρα, μπορεί να διαφωνείτε κάπου κάπου ή να συναντάτε άλλα προβλήματα στο «δρόμο», αλλά γενικά παίρνετε αποφάσεις μαζί,...

Πίνετε αλκοόλ στον ήλιο; Οι κίνδυνοι που απειλούν το δέρμα σας

Αν σας αρέσει να πίνετε αλκοόλ στην παραλία κάνοντας ηλιοθεραπεία, ξανασκεφθείτε το. Η τακτική αυτή όχι μόνο σας εκθέτει σε κίνδυνο ατυχήματος αν μπείτε...

Σεροτονίνη: Τι να τρώμε για να αυξήσουμε την ορμόνη της ευτυχίας

Μέσα σε όλες τις περίπλοκες διεργασίες που πραγματοποιούνται στο σώμα μας, η πρόσληψη της τροφής μπορεί να παίξει βασικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο...

Χρήσιμες συμβουλές για την υγεία μας το καλοκαίρι

Για τα παιδιάΓια τα βρέφη που είναι μικρότερα των 6 μηνών καλό είναι να αποφεύγεται τελείως η άμεση έκθεση τους στον ήλιο. Θα πρέπει να ντύνονται με...

Κολύμπι και περίοδος: Τα ταμπόν και τα κύπελλα περιόδου είναι η ασφαλής λύση για τις...

Ενώ οι διαφημίσεις για σερβιέτες δείχνουν υπερβολικά χαρούμενες γυναίκες  να τρέχουν στους δρόμους της πόλης με λευκά παντελόνια έχουν ένα σημείο πολύ εύστοχο: Δεν...

Πέντε σημάδια που αποκαλύπτουν ότι έχετε εμμονή με την άσκηση

Είναι δυνατό να έχουμε εμμονή με τη γυμναστική; Ναι απαντά η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη και μας εξηγεί ότι ο εθισμός στη γυμναστική...

Τελευταία Άρθρα