Παιδιά και ψηφιακά μέσα: Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης

Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των παιδιών (και όχι μόνο) είναι εθισμένα στις οθόνες. Περνούν αρκετές ώρες το 24ωρο μπροστά σε τάμπλετ, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει; Και τι μπορούμε να κάνουμε;

Ο Γιώργος Κορμάς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, και η Άρτεμις Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απαντούν σε αυτό το ερώτημα, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

«Είναι ένα πραγματικά συναρπαστικό μέσο και ένας μονόδρομος θα λέγαμε για τα παιδιά», εξήγησε η κ. Τσίτσικα. «Το διαδίκτυο προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και είναι ένας χώρος που ούτως ή άλλως είναι εκεί.

Αυτό που πραγματικά μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις και στη σωματική αλλά και στην ψυχοκοινωνική τους υγεία είναι η ανισορροπία μεταξύ της ζωής τους στον φυσικό κόσμο και στο διαδίκτυο, δηλαδή η υπερβολική χρήση και επίσης το ότι μπορεί να εκτεθούν σε κάποια ακατάλληλα ερεθίσματα ανάλογα και με την ηλικία τους ή μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι στο διαδίκτυο.

Ας πούμε, το φαινόμενο του εκφοβισμού, της αποπλάνησης, της παρενόχλησης, της χρήσης των προσωπικών δεδομένων με λανθασμένο τρόπο. Έχουμε δει παιδιά που χρειάστηκε ακόμη και να αλλάξουν περιβάλλον, σχολείο, γειτονιά γιατί υπήρχε έκθεση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα «σκληρό» μέσο: από τη στιγμή που θα βγει μια πληροφορία που μπορεί να ανεβάσει ένα παιδί σε μια αυθόρμητη στιγμή, χωρίς να αντιληφθεί ότι αυτό μπορεί να φτάσει σε εκατομμύρια χρήστες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και να μείνει εκεί.

Άρα ουσιαστικά είναι ένα μέσο που δεν δίνει τη δεύτερη ευκαιρία που έχουμε στον φυσικό κόσμο. Είναι σημαντικό τα παιδιά και οι γονείς να ενδυναμωθούν, προκειμένου να γίνεται όσο το δυνατόν ορθότερη χρήση προς όφελος των παιδιών», τόνισε.

(Annie Spratt, Unsplash)

Τη σημασία της ηλικίας στην οποία ξεκινούν τα παιδιά να μπαίνουν στο διαδίκτυο, αλλά και  και τι ακριβώς κάνουν εκεί και τι περιεχόμενο καταναλώνουν υπογράμμισε Γιώργος Κορμάς ως βασικά στοιχεία που θα πρέπει να μας απασχολούν ως γονείς.

«Πάνω από 70% των παιδιών του δημοτικού είναι στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι κανένα εκεί», είπε. Στάθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο που ενέχει η εύκολη  πρόσβαση στην πορνογραφία, που καταστρατηγεί κάθε παιδικότητα και αθωότητα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους τρόπους που προσεγγίζουν παιδεραστές τα παιδιά είναι να τα εκθέτουν και να τα εξοικειώνουν στο κομμάτι της πορνογραφίας. Άρα λοιπόν, εδώ οι ίδιοι οι γονείς κακοποιούν τα παιδιά, αφήνοντάς τα να εκτίθενται σε αυτό. Μπορούν να μπουν σε τέτοιες σελίδες είτε τυχαία, ή επειδή τους το είπαν οι φίλοι τους, και αυτά γίνονται σε παιδιά του δημοτικού!»

Ο κ. Κορμάς αναφέρθηκε εξάλλου και στον ιδιαίτερο κίνδυνο του Tik Tok στο ίδιο πλαίσιο: «Όταν μπαίνει ένα παιδί στο δημοτικό σε κοινωνικά δίκτυα, ιδίως στο Tik Tok, το οποίο δημιουργεί εθιστική συμπεριφορά, τότε το παιδί εκτίθεται. Και για να συμμετάσχει στο Tik Tok πολλές φορές βγάζει το ίδιο του το σώμα σε βιντεάκια ή θέλει να δείχνει ότι είναι μεγάλο και προφανώς πέφτει πάρα πολύ εύκολα θύμα παιδεραστών όπου προσεγγίζεται με τον παραμικρό τρόπο, πανεύκολα».

(Laura Chouette , Unsplash)

Πώς όμως μπορούμε οι γονείς να το ελέγξουμε αυτό; «Η κλειστή ομάδα στην οποία μας λένε πως βρίσκονται τα παιδιά, γίνεται πολλές φορές ανοιχτή. Είναι ένας από τους τρόπους που πρέπει οι γονείς πλέον να εξακριβώσουν αν συμβαίνει αυτό και πώς γίνεται.

Επίσης, τι γίνεται και με τα πρότυπα που έχουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Βλέπετε, είχαμε περιστατικά στα σχολεία μας όπου 4 – 5 παιδιά 14χρονα επιτέθηκαν σε κορίτσι μέσα στο σχολείο. Έχουμε πολλές καταστάσεις.

Όλα αυτά έχουν σχέση και με την έκθεσή τους σε πορνογραφικό περιεχόμενο και τη συμμετοχή τους στα κοινωνικά δίκτυα και πώς προβάλλεται και πώς ξεφτιλίζεται πολλές φορές το γυναικείο σώμα», εξήγησε ο κ. Κορμάς.

Δεν είναι βέβαια η λύση να τους πάρουμε το κινητό, ειδικά στα μεγαλύτερα παιδιά, γιατί δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε κιόλας. Το ζητούμενο, υπογράμμισε ο κ. Κορμάς, είναι ο γονιός να εξασφαλίσει το περιεχόμενο να είναι κατάλληλο για τα παιδιά.

«Έχοντας τα παιδιά στο Δημοτικό στα κοινωνικά δίκτυα, δεν μπορεί να το κάνει. Το βασικότερο που μπορεί να κάνει είναι να έχει φίλτρα τουλάχιστον στο σπίτι, για να μην μπαίνει το παιδί σε πορνογραφικό περιεχόμενο. Πάλι όμως, μπορεί ένα παιδί να βγει έξω και από το κινητό του φίλου του να μπει οπουδήποτε.

Άρα λοιπόν, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα και είναι αλήθεια ότι πολλές φορές τους γονείς τους έχουμε αφήσει μόνους τους, απροστάτευτους, για να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτό το δύσκολο κομμάτι».

(Thomas Park, Unsplash)

Η κ. Τσίτσικα με την επαγγελματική της ιδιότητα παρακολουθεί κυρίως εφήβους που είναι εθισμένοι στα ψηφιακά μέσα. «Η τάση για συμπεριφορές εξάρτησης, ξεκινά κυρίως στην προεφηβεία – εφηβεία, που οι γονείς δεν μπορούν και τόσο καλά να περιορίζουν, να ελέγχουν ή να παρεμβαίνουν», εξηγεί. «Όμως οι βάσεις προκειμένου να υπάρξουν τα πολυπόθητα όρια μπαίνουν από πολύ μικρή ηλικία και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες από επιστημονικές εταιρείες για το πότε αποκτά το παιδί το κινητό, πόσες ώρες μπορεί να πλοηγείται».

Υπάρχει επίσης μια λανθασμένη πεποίθηση στους γονείς ότι όταν το παιδί δεν κινδυνεύει από τους κλασικούς κινδύνους έξω στον φυσικό κόσμο και είναι μπροστά σε μια οθόνη, είναι ασφαλές. Ή πολλές φορές και οι γονείς, εξουθενωμένοι από την καθημερινότητα, μπορεί να χρησιμοποιούν «ηλεκτρονικές νταντάδες» οι ίδιοι.

«Άρα ουσιαστικά χρειάζεται και οι γονείς να αντιληφθούν και να ενδυναμωθούν στον ρόλο τους, που πραγματικά μπορεί να είναι πολύ ουσιαστικός σε σχέση με τη χρήση της τεχνολογίας και θετικός… Και μέσα από αυτή τη σχέση την καθημερινή με τα παιδιά, και τα παιδιά να μπορούν να αυτενεργούν και να αυτοπροστατεύονται», καταλήγει η κ. Τσίτσικα.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Σερρών: Τον Μάρτιο η λειτουργία των Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων και Μονάδας Ενηλίκων

Εντός Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σύλλογο Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη Νόσο Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών...

ΗΠΑ: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε νέες πρωτεΐνες με αντιμικροβιακές ιδιότητες

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία ProGen, που είναι ικανό να δημιουργεί από το μηδέν, πρωτεΐνες (τεχνητά ένζυμα) που καταστρέφουν βακτήρια.Μερικά από...

Σακχαρώδης διαβήτης: Το σύνδρομο του διαβητικού ποδιού

Στους 2500 ανέρχονται οι ακρωτηριασμοί στα κάτω άκρα που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας λόγω των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη. Από αυτούς, το...

Αποκατάσταση μαστών μετά από μαστεκτομή σε μια επέμβαση

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 8-9 γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής τους θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού.Καίρια θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει μια...

Τρίπλεξ καρδιάς εν κινήσει: Δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ ο πρώτος φορετός αισθητήρας υπερήχων για την καρδιά

Μηχανικοί και γιατροί στις ΗΠΑ ανέπτυξαν την πρώτη φορετή συσκευή υπερήχων που μπορεί να καταγράψει εν κινήσει σε πραγματικό χρόνο τόσο τη δομή όσο...

Σ. Κυριακίδου: Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Σήμερα, σε σχετική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή εγκαινιάζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης του καρκίνου με στόχο τη στήριξη των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, των...

Τελευταία Άρθρα