Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα ολικά σάκχαρα: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται

Η διατροφή μας περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες και πηγές σακχάρων, τα οποία μπορεί να είναι φυσικά, ή να προστίθενται τεχνητά σε διάφορες τροφές.
  • Τα “πρόσθετα σάκχαρα” είναι ραφιναρισμένα σάκχαρα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων και ως επιτραπέζια ζάχαρη.
  • Τα “ελεύθερα σάκχαρα” περιλαμβάνουν τα προστιθέμενα σάκχαρα συν αυτά που υπάρχουν φυσικά στο μέλι και τα σιρόπια, καθώς και σε χυμούς φρούτων και λαχανικών και συμπυκνώματα χυμών.
  • Τα “ολικά σάκχαρα” είναι όλα τα σάκχαρα που υπάρχουν στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα.

Ο καθηγητής Dominique Turck, πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων διατροφής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που πραγματοποίησε σχετική αξιολόγηση, δήλωσε: “Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη πρόσθετων και ελεύθερων σακχάρων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη ως μέρος μιας διατροφικά επαρκούς διατροφής. Αυτό είναι σύμφωνο με τις ήδη τρέχουσες συστάσεις. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία δεν μας επέτρεψαν να ορίσουμε ένα ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για τα διαιτητικά σάκχαρα, που ήταν ο αρχικός στόχος αυτής της αξιολόγησης”.

Οι επιστήμονες της EFSA πραγματοποίησαν εκτενή αξιολόγηση ασφάλειας των σακχάρων στη διατροφή και της πιθανής σχέσης τους με προβλήματα υγείας.

Η κατανάλωση ζάχαρης είναι μια γνωστή αιτία της τερηδόνας. Τα στοιχεία συνδέουν επίσης -με διάφορους βαθμούς βεβαιότητας- την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, χυμών και νέκταρ με διάφορες χρόνιες μεταβολικές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και ο διαβήτης τύπου 2.

Αν και δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε τη συνεισφορά τους, ο αντίκτυπος άλλων σημαντικών παραγόντων που συμβάλλουν στην πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις εθνικές αρχές κατά τον καθορισμό διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη διατροφή, δήλωσε ο καθηγητής Turck. Αυτά τα τρόφιμα δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν λόγω περιορισμένων δεδομένων. Περιλαμβάνουν γλυκά, κέικ και επιδόρπια, άλλα ζαχαρούχα ποτά, όπως ζαχαρούχο γάλα και μιλκ-σέικ και γιαούρτια.

Πηγή: iatropedia

Σχετικά Άρθρα

Σεροτονίνη: Τι να τρώμε για να αυξήσουμε την ορμόνη της ευτυχίας

Μέσα σε όλες τις περίπλοκες διεργασίες που πραγματοποιούνται στο σώμα μας, η πρόσληψη της τροφής μπορεί να παίξει βασικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο...

Τι προσφέρει η σοκολάτα στην υγεία: Διατροφικά οφέλη και κίνδυνοι

Η σοκολάτα προέρχεται ιστορικά από τους τροπικούς σπόρους κακάο Theobroma. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη χρήση τους χρονολογείται από τον πολιτισμό των Olmec στην Αμερική. Μετά...

Τα 9 μοναδικά οφέλη που έχουν τα καρύδια και κάνουν καλό στην υγεία

Τα καρύδια είναι βρώσιμοι πυρήνες καρπού, που λαμβάνονται από το δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Juglandaceae, στο γένος, Juglan. Αυτοί οι ξηροί καρποί ήταν...

Καρπούζι: Τι λέει για τη θρεπτική αξία η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς

Tα συστατικά που κάνουν το καρπούζι να ξεχωρίζει είναι ορισμένα αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως η γλουταθειόνη και η κιτρουλίνη. Περιέχει επίσης άφθονο νερό και...

Πως να μειώσετε το αλάτι σε κάθε φαγητό, χωρίς να χαλάσετε τη γεύση του

Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ για να τρώμε νόστιμα φαγητά, αλλά χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Ποια μυρωδικά ταιριάζουν στην χωριάτικη σαλάτα, στον κιμά,...

Αδυνάτισμα με smoothies: Αυτά έχουν κάτω από 190 θερμίδες

Τα smoothies έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια εξίσου δημοφιλή με τα παγωτά. Μόνο που μπορούν να είναι πολύ πιο υγιεινά και σαφώς πιο εύκολο...

Τελευταία Άρθρα