Ο ρόλος των γονιδίων στις γευστικές και διατροφικές μας επιλογές

Στα  προκαταρκτικά αποτελέσματα της νέας μελέτης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 ενήλικες, έδειξε ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση μπορεί να παίζουν ρόλο στον καθορισμό των διατροφικών επιλογών και μπορεί, με τη σειρά τους, να επηρεάσουν την καρδιομεταβολική υγεία.

Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν πώς η γενετική που σχετίζεται με την αντίληψη και για τις πέντε γεύσεις – γλυκιά, αλμυρή, ξινή, πικρή και umami (μια αίσθηση αλμυρού και “κρέατος” ή καλύτερα καπνιστού) – που προέρχεται από νουκλεοτίδια και γλουταμινικά – σχετίζεται με την κατανάλωση ομάδων τροφής και καρδιο-μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα γονίδια που καθορίζουν την αντίληψη της γεύσης μπορεί να είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη εξατομικευμένων διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με το φαγητό, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά.

“Γνωρίζουμε ότι η γεύση είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τον καθορισμό του τι επιλέγουμε να φάμε και κατ’ επέκταση την ποιότητα της διατροφής μας”, είπε η Julie E. Gervis, διδακτορική φοιτήτρια στο Cardiovascular Nutrition Laboratory στο Jean Mayer Centre for Έρευνα Ανθρώπινης Διατροφής. USDA για τη Γήρανση του Πανεπιστημίου Tufts. “Αν ληφθεί υπόψη η αντίληψη της γεύσης θα μπορούσε να βοηθήσει στον εξορθολογισμό της εξατομικευμένης διατροφικής καθοδήγησης, εντοπίζοντας τους παράγοντες που οδηγούν σε κακές επιλογές τροφίμων και βοηθώντας τους ανθρώπους να μάθουν πώς να ελαχιστοποιούν την επιρροή τους”.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν ξέρουν γιατί κάνουν συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές”, είπε η Gervis, σύμφωνα με το EurekAlert. “Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να τους δώσει καθοδήγηση που θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο”.

Αν και προηγούμενες μελέτες εξέτασαν γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με μοναδικές γεύσεις σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων, αυτή η νέα μελέτη είναι μοναδική στο ότι εξέτασε και τις πέντε βασικές γεύσεις σε ένα μεγάλο δείγμα ενηλίκων στις ΗΠΑ. Είναι επίσης η πρώτη που αξιολογεί, εάν οι γενετικές παραλλαγές, που είναι υπεύθυνες για την αντίληψη της γεύσης, σχετίζονται με την κατανάλωση ορισμένων ομάδων τροφίμων και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από προηγούμενες μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα για να προσδιορίσουν τις γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με καθεμία από τις πέντε βασικές γεύσεις. Χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξουν μια νέα μέτρηση γνωστή ως “Πολυγονική βαθμολογία γεύσης“, η οποία παρέχει μια ενιαία εκτίμηση της σωρευτικής επίδρασης πολλών γενετικών παραλλαγών στην αντίληψη μιας συγκεκριμένης γεύσης. Μια υψηλότερη πολυγονιδιακή βαθμολογία για την πικρή γεύση, για παράδειγμα, σημαίνει ότι ένα άτομο έχει υψηλότερη γενετική προδιάθεση να αντιλαμβάνεται πικρές γεύσεις.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες γεύσης, την ποιότητα της διατροφής και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου για 6.230 ενήλικες στη μελέτη Framingham Heart. Οι παράγοντες κινδύνου περιελάμβαναν την περίμετρο της μέσης, την αρτηριακή πίεση και τη γλυκόζη του πλάσματος, καθώς και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και HDL χοληστερόλης.

Γενικά, η ανάλυση εντόπισε ορισμένες συσχετίσεις μεταξύ γονιδίων που σχετίζονται με τη γεύση με ομάδες τροφίμων και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τις πικρές γεύσεις και τις γεύσεις umami θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της δίαιτας, επηρεάζοντας τις επιλογές τροφίμων, ενώ τα γονίδια που σχετίζονται με το γλυκό φάνηκαν να είναι πιο σημαντικά για την καρδιομεταβολική υγεία. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η υψηλότερη πολυγονική βαθμολογία γεύσης umami συσχετίστηκε με χαμηλότερη κατανάλωση λαχανικών, ειδικά κόκκινων και πορτοκαλί λαχανικών, και ότι η υψηλότερη πολυγονική βαθμολογία γλυκιάς γεύσης έτεινε να σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

“Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν τη σημασία της ανάλυσης πολλαπλών γεύσεων και ομάδων τροφίμων κατά τη διερεύνηση των καθοριστικών παραγόντων των διατροφικών συμπεριφορών”, δήλωσε η Gervis. “Στη συνέχεια, θα είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε αυτά τα ευρήματα σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, ώστε να κατανοήσουμε τη μεγάλη εικόνα και να καθορίσουμε καλύτερα πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσουμε εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές“.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τους χρόνιους πονοκεφάλους, σύμφωνα με κινεζική έρευνα

Ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει τους ανθρώπους με έντονους χρόνιους πονοκεφάλους, όπως δείχνει μία νέα μικρή κινεζική μελέτη.Οι πονοκέφαλοι με ένταση συχνά δημιουργούν ένα...

Ερευνητές στις ΗΠΑ έφτιαξαν πρωτοποριακό εμφύτευμα για τους χρόνιους πόνους

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό μικρό, μαλακό, εύκαμπτο και βιοδιασπώμενο εμφύτευμα που ψύχει τα νεύρα και έτσι ανακουφίζει από τους χρόνιους πόνους. Η...

Το ελληνικό βότανο που προστατεύει από διαβήτη και καρκίνο

Το να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και βότανα στη μαγειρική, χωρίς αμφιβολία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την γεύση και την εμφάνιση ενός...

Έρευνα: Ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες προβλέπουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα

Μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και το κάπνισμα, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με νέα...

Το μυστικό της ανθρώπινης μακροζωίας ίσως βρίσκεται στα ψυχρόαιμα ζώα

Πολλά είδη χελωνών διαθέτουν βιολογικούς μηχανισμούς που επιβραδύνουν ή "απενεργοποιούν" εντελώς τη γήρανση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τη μακροζωία.Μια...

Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται επιθετικά την ώρα του νυχτερινού ύπνου

Τα καρκινικά κύτταρα που αργότερα θα οδηγήσουν σε μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού, εμφανίζονται και γίνονται πιο επιθετικά κυρίως τα βράδια την ώρα του ύπνου. ...

Τελευταία Άρθρα