Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης για τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 180 εκατομμύρια μολύνσεις και σχεδόν 3,9 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων υποχωρεί πάλι και αυτή την εβδομάδα κατά 5%, σε περίπου 360.000 ανά ημέρα, και ο ρυθμός των θανάτων υποχωρεί επίσης, σε περίπου 9.000 ανά ημέρα.

Σταθεροποίηση κρουσμάτων

Η επιδημία, ωστόσο, στην Ευρώπη, την τελευταία εβδομάδα δείχνει συνολικά σταθεροποίηση στις διαγνώσεις και 7% μείωση στους θανάτους μεσοσταθμικά.
Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει στο επίπεδο των 40.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων μειώθηκε σε περίπου 800 ανά ημέρα.
Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 33 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Ωστόσο, σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ρωσία.

Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να συρρικνώνεται. Το ίδιο και η πίεση στο σύστημα Υγείας.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 17% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 70 ανά μέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.
Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα συρρικνώθηκε περαιτέρω, καθότι καταγράφηκαν 40% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας σε λιγότερες από 400-500 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά, καθώς και ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε κατά 9%, σε περίπου 18 ανά ημέρα.

31 εκατομμύρια self tests


Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες.
Σχεδόν 23 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ, ήταν σχεδόν 35.000.

Για το μεταλλαγμένο στέλεχος ΔΕΛΤΑ


Το στέλεχος Δέλτα συνδέθηκε αρχικά με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδία και στη συνέχεια συνδέθηκε με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των τελευταίων 2-3 εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο.
Οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως νέους που έχουν πιο έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Το στέλεχος φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους είναι ότι σε αντίθεση με τα στελέχη Alpha, Beta και Gamma όσον αφορά τις μεταλλάξεις που φέρει, δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα variants of concern.
Δεν φέρει ούτε τη μετάλλαξη N501Υ, ούτε τη μετάλλαξη E484Κ. Αυτό δείχνει ότι ο ιός στο στέλεχος Δέλτα βρήκε μια εναλλακτική οδό εξέλιξης, μια οδό που δεν έχει ακολουθηθεί από τα άλλα variants of concern και δείχνει έτσι το εξελικτικό τοπίο στο οποίο μπορεί να κινηθεί ότι είναι αρκετά ευρύ.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης.
Θα πρέπει λοιπόν να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής προστασίας.

Ygeia2day.gr

Σχετικά Άρθρα

Πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο στο Καστελόριζο.

Το ακριτικό Καστελλόριζο διαθέτει πλέον ένα ανανεωμένο και πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο, για την εξυπηρέτηση και τη φροντίδα της υγείας όλων των κατοίκων του. Στο...

Στη μάχη για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό και ο δήμος Θέρμης

Ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι της χώρας ξεκινούν τους εμβολιασμούς κατ οίκον Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος έθεσε στη διάθεση...

Νέες τοπικές διευθύνσεις ΕΦΚΑ

Στη σύσταση νέων τοπικών διευθύνσεων, με την κατάργηση των παλαιών δομών και την ενσωμάτωσή τους στις νέες τοπικές, προχωράει η διοίκηση...

Ξεκινάει ο κατ` οίκον εμβολιασμός πολιτών στον Δήμο Αριστοτέλη

Μετά από σχετική ενημέρωση από τη Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και σε συνεργασία μαζί της και με τον ΕΟΔΥ,...

Εκσυγχρονίστηκε το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας.

Στην ανακαίνιση και στον εκσυγχρονισμό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στη δημιουργία Χειρουργικής Αίθουσας μικρών επεμβάσεων στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας...

Μίνι “lockdown” στη Μύκονο

Σύμφωνα με ενημέρωση-δήλωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά από σήμερα Σάββατο 17/7 και λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας...

Τελευταία Άρθρα