Ν. Χρηστάκης: Τέταρτη δόση καλύτερα τον Οκτώβριο με νέο εμβόλιο

Μετά την πανδημία, επιστροφή στην κανονικότητα το 2024 προβλέπει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Yale Νίκος Χρηστάκης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, που θα ξεφεύγει από τα εμβόλια.

Ισχυρή είναι η πιθανότητα ο κορωνοϊός να μεταλλαχθεί, και το νέο στέλεχος που θα προκύψει να είναι, αφενός πιο θανατηφόρο και αφετέρου να μην καλύπτεται από τα εμβόλια. Μάλιστα η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο κυμαίνεται μεταξύ 1-10%. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα έχουμε όλοι επιστρέψει στην αρχή της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής όμως, ευτυχώς, η πανδημία εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, οπότε θα μπούμε στην ενδιάμεση φάση ως το 2024, με τον πληθυσμό να έχει επιτύχει συλλογική ανοσία είτε από φυσική νόσηση είτε από εμβολιασμό.

Θα ακολουθήσει η μεταπανδημική περίοδος όπου η κοινωνικότητα θα επιστρέψει, συνοδευόμενη μάλιστα από έντονη σεξουαλικότητα, ως αντίδραση στους περιορισμούς των προηγουμένων ετών.

Στις προβλέψεις του για την πορεία της πανδημίας από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, αναφέρθηκε ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale Νίκος Χρηστάκης σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, στο περιθώριο του συνεδρίου SNF Nostos που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Χρηστάκης παρατήρησε ότι ολοένα και πιο συχνά, βιώνουμε επιδημίες από ιούς πού πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα και η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή, που μας φέρνει πιο κοντά στα ζώα, καθώς αυτά εγκαταλείπουν τα δάση και έρχονται πιο κοντά στον άνθρωπο, όπως συμβαίνει με τις νυχτερίδες.

Τέτοιου είδους πανδημίες η ανθρωπότητα βλέπει κάθε 50-100 χρόνια, όμως τώρα με την κλιματική αλλαγή, ο κύκλος των πανδημιών μικραίνει στα 20-30 χρόνια.

Ο καθηγητής διερωτήθηκε τι θα γίνει άραγε στην επόμενη πανδημία και αν θα τα πάμε καλύτερα έχοντας τη γνώση από τον κορωνοϊό για να απαντήσει «Όχι, εκτός αν η επόμενη πανδημία έρθει μέσα σε μια πενταετία, οπότε θα έχουμε τη μνήμη και τους μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Διαφορετικά όσο αργότερα έρθει το νέο παθογόνο, το πιο πιθανό είναι τα λάθη που έγιναν αυτή τη φορά, να επαναληφθούν και τότε”.

“Το μόνο που θα έχει μείνει στη συλλογική μνήμη στην επόμενη πανδημία” είπε ο κ. Χρηστάκης, “Θα είναι η τεχνολογία mRNA για την ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα είναι απαραίτητα για την νέα κρίση“.

Με αφορμή αυτή τη νέα τεχνολογία, ο καθηγητής ανέφερε ότι  τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από τη Moderna, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση για εμβολιασμό με 4η δόση του πληθυσμού 30 ετών και πάνω στη χώρα μας, ο καθηγητής είπε πως αν θα έπρεπε να εμβολιαστεί τον ερχόμενο Αύγουστο με την 4η δόση του ίδιου εμβολίου ή να περιμένει το επικαιροποιημένο εμβόλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε θα προτιμούσε να περιμένει το νέο εμβόλιο.

Πηγή: in

 

Σχετικά Άρθρα

Κορωνοϊός – Καπραβέλος: Βιώνουμε το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας

Για το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας έκανε λόγο ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος σημειώνοντας πως ο σκληρός δείκτης θανάτων και κρουσμάτων είναι...

Προσοχή: Διαδικτυακές απάτες με φάρμακα για την καρδιά- Πώς δρουν οι επιτήδειοι

Την προσοχή των πολιτών σχετικά με προώθηση σκευασμάτων για τις καρδιαγγειακές παθήσεις μέσω Διαδικτύου εφιστά με ανακοίνωση της, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. «Εδώ και αρκετό...

Κορονοϊός: Στις νυχτερίδες κρύβεται το «μυστικό» για την προέλευσή του

Μελέτη αποκαλύπτει ότι περίπου 66.000 άνθρωποι στη νοτιοανατολική Ασία μολύνονται ετησίως με κορονοϊούς που συνδέονται με τον SARS και σχεδόν 500 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν κοντά σε...

Ο EMA ξεκίνησε αξιολόγηση για τη νέα έκδοση εμβολίου της Pfizer

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση προσαρμοσμένου στις παραλλαγές της Covid-19 εμβολίου των Pfizer και BioNTech. Το διδύναμο (ή δισθενές) εμβόλιο στοχεύει δύο στελέχη του...

Θεσσαλονίκη: Κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ πρόκειται για έναν 27χρονο ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο άντρας νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής...

Κορωνοϊός: Η απώλεια όσφρησης συνδέεται και με προβλήματα στη μνήμη -Νέα μελέτη

Οι άνθρωποι που συνεχίζουν να έχουν απώλεια όσφρησης μετά από Covid είναι πιθανότερο να εμφανίζουν επίσης απώλεια μνήμης και άλλα γνωστικά προβλήματα. Αυτό, σε σχέση...

Τελευταία Άρθρα