Μοναχικότητα και μοναξιά.

Πώς να κάνεις φίλους

Μια πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ στρέφει τώρα το ενδιαφέρον στην κατεύθυνση της…στρατηγικής: Πολλοί άνθρωποι είναι μόνοι γιατί δεν έχουν την σωστή στρατηγική-στόχευση στο να κάνουν παρέες να αλληλεπιδρούν με άλλους, να έχουν ένα κύκλο γνωστών για το λεγόμενο hi& bye αλλά και για να έχουν ακόμη πιο στενούς φίλους.

Καταρχήν πρέπει να ξεχωρίσουμε τη μοναξιά που είναι μια κατάσταση στην οποία κάποιος υποφέρει από δυσάρεστα συναισθήματα, από την μοναχικότητα , η οποία είναι μια κατάσταση στην οποία κάποιος  περνά καλά…με τον εαυτό του.

Συχνά η μοναξιά συνδέεται με προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, άνοια  και άλλες παρόμοιες καταστάσεις.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ εντόπισαν μέσω των ερωτηματολογίων που απεύθυναν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν λάθος στρατηγική στο να βρουν φίλους και να κοινωνικοποιηθούν, έχουν μέσα τους έντονα αισθήματα απόρριψης, αυτοκαταστροφής , έχουν την τάση να κατηγορούν τον εαυτό τους και αδυνατούν σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας να βρουν αυτό που λέμε : «χρυσή τομή»

Οι άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο από μοναξιά έχουν λίγο πολύ ένα συγκεκριμένο προφίλ: Είναι δυσπροσαρμοστικοί χαρακτήρες, δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν στρατηγικές ρύθμισης  των δυσάρεστων καταστάσεων και δυσκολεύονται πολύ να βγούν από αυτές.

    Τι πρέπει να κάνει κάποιος;

Η περίοδος της πανδημίας και ταυτόχρονα η αύξηση του χρόνου που ζούμε διαδικτυακά έχουν γίνει αιτίες για ακόμη εντονότερα συναισθήματα μοναχικότητας , αποκλεισμού, αλλά και απόρριψης.

Μερικές χρυσές συμβουλές για να αποφύγεις…το γλίστρημα

-Δεν υπάρχουν μόνο δύο «χρώματα» άσπρο και μαύρο. Μάθε –συνειδητά- να αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα ψύχραιμα , χωρίς άσχημα συναισθήματα, κατά προτίμηση με αίσθημα ευγνωμοσύνης και όσο μπορείς…χαράς.

-Ανατροπή. Εάν μάθαμε ένα πράγμα από την πανδημία είναι ότι όλα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Βγες έξω. Διασκέδασε . Εστω και μόνος/η.

-Σύλλογοι και χόμπι: Μια θεατρική ομάδα, μια εθελοντική δράση καθαρισμού, ένας ορειβατικός σύλλογος, μια εκδρομή για ράφτινγκ ή για προσκυνηματικό τουρισμό είναι αφορμές για να βγεις έξω, να γνωρίσεις κόσμο , να κοινωνικοποιηθείς.

-Το πλάνο ανοίγματος του κοινωνικού κύκλου. Όλοι έχουμε γνωστούς. Μέσω και των social media μπορούμε να πούμε ένα «γεια» να στείλουμε μια ωραία φωτογραφία να ανοίξουμε μια συζήτηση. Οι γνωστοί, οι φίλοι φίλων, οι γείτονες φέρνουν το «πάμε για έναν καφέ;» και ίσως αυτό γίνει αρχή μιας ουσιαστικότερης γνωριμίας.

Προσοχή: Όλα τα παραπάνω απαιτούν να έχουμε κάνει υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, αλλά και να είμαστε ανοικτοί στις επαφές. Πολλοί πιστεύουν ότι ‘δεν είναι του κύκλου τους΄, ή ‘δεν είναι του επιπέδου τους΄οι συναναστροφές με άτομα τόσο διαφορετικά σε κοινωνικό, πνευματικό, οικονομικό επίπεδο από τους ίδιους. Όμως όταν η μοναξιά ‘χτυπά την πόρτα΄ καλό είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης, να έχουμε ένα κύκλο γνωριμιών και να κρατήσουμε την επιφυλακτικότητα για τους στενούς φίλους.

-Η χρήση των Social Media. Συνήθως οι πιο κλειστοί άνθρωποι αφήνουν το αποτύπωμά τους στον τοίχο τους στο Facebook, στο instagramm και αλλού. Δεν ανεβάζουν τίποτε. Δεν αναρτούν φωτογραφίες. Απλώς βρίσκονται εκεί. Όμως κανένας δεν ενδιαφέρεται απλώς για μια κενή σελίδα. Ξεκινήστε κάποια ποσταρίσματα με ένα έξυπνο σχόλιο και μια καλή φωτογραφία. Αντίθετα προσκαλέστε φίλους, αποδεχτείτε αιτήματα, συμμετέχετε σε συζητήσεις, σχολιάστε κι εσείς. Μην φοβηθείτε την έκθεση. Απλώς κάντε την με μέτρο και με όρους ασφαλείας φυσικά.

-Πάλι μόνος-η;  Μια βόλτα σε Μουσείο ή σε μια gallery…Ένας καφές έστω και μοναχικός μετά, είναι μια καλή έξοδος ακόμη και μόνος-η  και μια καλή αφορμή να γνωρίσει κανείς κόσμο. Αποφύγετε τα μοναχικά σινεμά και θέατρα εκτός εάν συνοδεύονται με ένα ποτό στο μπαρ ή ένα καφέ.

-Το λεγόμενο plan B. Πολλοί άνθρωποι κυρίως επειδή εργάζονται πλέον όλη τη μέρα, χάνουν τη δυνατότητα να οργανώνουν τον  χρόνο τους.

Κάντε ένα πλάνο. Και ένα πλάνο Β ή και C. Στο πλάνο αυτό θα καταγράφετε όλες τις κινήσεις που κάνετε ή πρέπει να κάνετε για να μην μείνετε μόνοι/ες το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Οι σχέσεις χτίζονται. Και χτίζονται σταδιακά  όλο το χρόνο. Όλες τις μέρες.

Σχετικά Άρθρα

Κοινωνικό έγκλημα, τα κακοποιημένα παιδιά να μπαίνουν σε ιδρύματα

«Μπορεί να τα λένε ορφανοτροφεία, αλλά στην Ελλάδα στα ορφανοτροφεία δεν υπάρχουν ορφανά παιδιά, το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών τοποθετούνται εκεί επειδή έχουν είτε...

Σέρρες: Βιωματικό σεμινάριο για γονείς παιδιών νηπιακής και σχολικής ηλικίας

Βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Παιδική Επιθετικότητα, Ενίσχυση Θετικής Συμπεριφοράς και ο Ρόλος της Οικογένειας» διοργανώνει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής...

Πώς να θεραπεύσεις τραύματα και να εξελιχθείς στην ενήλικη ζωή

Όλοι έχουμε το δικό μας εσωτερικό παιδί, αλλά κάποιοι από εμάς δεν ξέρουμε πώς να ασχοληθούμε μαζί του.Το πρώτο βήμα στη διαδικασία είναι να...

Μήπως η σχέση με τον σύντροφό σας είναι τοξική;

Σε μια υγιή σχέση όλα λειτουργούν. Σίγουρα, μπορεί να διαφωνείτε κάπου κάπου ή να συναντάτε άλλα προβλήματα στο «δρόμο», αλλά γενικά παίρνετε αποφάσεις μαζί,...

Η απώλεια στενού συγγενή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια

Ο θρήνος για την απώλεια ενός στενού μέλους της οικογένειας μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα τα επίπεδα στρες και κατ' επέκταση τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου...

ΟΗΕ: Αύξηση της χρήσης της κάνναβης από τη νομιμοποίηση, αλλά και τα λοκντάουν

Οι αμερικανικές πολιτείες, που έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης, εμφανίζονται να καταγράφουν αύξηση της τακτικής χρήσης της, ενώ και τα λοκντάουν εξαιτίας της COVID...

Τελευταία Άρθρα