Η FoodOxys είναι μια spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία δραστηριοποιείται στην εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο.
Η επιστημονική της ομάδα αποτελείται από διακεκριμένους ερευνητές με πολυετή εμπειρία στο χώρο της βιοχημείας της διατροφής και του ανθρώπινου μεταβολισμού. Υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας Δημήτρη Κουρέτα, οι επιστήμονες της FoodOxys έχουν δημοσιεύσει περισσότερες από 180 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιου κύρους και κατέχουν αξιοπρόσεκτη πείρα στη βιοχημεία της διατροφής.
H σωστά δομημένη νηστεία και η κατανάλωση πολύ συγκεκριμένων τροφών συμβάλλουν στην μεταβολική υγεία. Τα γονίδια μας παρόλο που πιστεύαμε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο, η σύγχρονη βιβλιογραφία δείχνει ότι παίζουν ρόλο σε ποσοστό το πολύ 15%. Όλο το υπόλοιπο, το κάνει η σωστή νηστεία, η σωστή διατροφή και η άσκηση.
Η επιστημονική ομάδα της FoodOxys που δημιουργήθηκε μέσα από τα σπλάχνα του ερευνητικού εργαστηρίου του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιουργεί νέες δυνατότητες , υπηρεσίες και προϊόντα.
Γονιδιακή απεικόνιση της υγείας μας
Με ειδικές εξετάσεις, που γίνονται σε μια σταγόνα αίμα, απεικονίζουν με λεπτομέρεια την έκφραση κρίσιμων γονιδίων που έχουν σχέση με την αντιοξειδωτική μας άμυνα, την αντιφλεγμονώδη μας δυνατότητα, και τον βασικό κυτταροπροστατευτικό μας μηχανισμό μέσα στο σώμα.
Έχοντας δε, δημιουργουν αλγορίθμους, και στη συνέχεια ένα γενικό πλαίσιο για τον κάθε άνθρωπο στο περιλαμβάνεται ο τρόπος που πρέπει να διατρέφεται και να γυμνάζεται σε καθημερινή βάση. Οι απαιτούμενες προσαρμογές χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες. Σε ένα μήνα, ξαναπαίρνουνε λίγο αίμα και βλέουν τις αλλαγές στα κρίσιμα γονίδια . Με αυτό τον τρόπο διαπιστώνουν πώς άλλαξε η εικόνα, κάτι που είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών, των διαιτολόγων και τελικά των ίδιων των ανθρώπων. Δηλαδή πλέον με πολύ συγκεκριμένο τρόπο , μπορεί να εντοπίσει κανείς τι αλλάζει στα γονίδια του σε επίπεδο έκφρασης μετά από μια περίοδο στοχευμένης διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Αυτή η πληροφορία θα τον συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή του , και καλό θα είναι να επαναλαμβάνει την εξέταση 2-3 φορές τον χρόνο, για να βλέπει αν διατηρείται η ευεργετική επίδραση της διατροφής του στον μεταβολισμό του.