Μάκα ή Μaca: Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Φτιάχνοντας την Διάθεση Ανδρών και Γυναικών

Η Μάκα (λατινική ονομασία Lepidium meyenii) γνωστή και με άλλα ονόματα όπως maca-maca, ayak chichira, maino και ayak willku, είναι ένα ποώδες ετήσιο φυτό (σε μερικές πηγές αναφέρεται ως πολυετές), το οποίο φύεται στις Άνδεις του Περού, κυρίως σε μεγάλα υψόμετρα.

Το φυτό της μάκα φτάνει το ύψος των 20 εκατοστών περίπου και καλλιεργείται για τη σαρκώδη υποκοτύλη του, η οποία χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό. Η ανάπτυξη, το μέγεθος και οι διαστάσεις της μάκα είναι παρόμοιες με της κράμβης και του ραδικιού, με τα οποία είναι συγγενής.

 

Θρεπτική αξία

Η θρεπτική αξία της μάκα (σημειωτέον ότι χρησιμοποιείται η αποξηραμένη ρίζα) είναι υψηλή και είναι παρόμοια με αυτή των σπόρων των δημητριακών όπως το ρύζι και το σιτάρι. Περιέχει:

  • 10% πρωτεΐνες
  • 60% υδατάνθρακες
  • 8,5% φυτικές ίνες και
  • 2,2% λίπη

Επίσης η ρίζα Maca περιέχει μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο , σελήνιο και μαγνήσιο αλλά και πολλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα π.χ. ελαϊκά οξέα, λινολεϊκό οξύ καθώς και πολυσακχαρίτες.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η ρίζα του φυτού Μάκα έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την τόνωση της λίμπιντο σε άντρες και γυναίκες και την αύξηση της αντοχής και της ενέργειας που οφείλεται πιθανότατα στον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στην υγιή σεξουαλική λειτουργία και βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει φυσικά το άγχος.

Σύγχρονες κλινικές δοκιμές σε άντρες έχουν αποδείξει την ευεργετική συμβολή της Μάκα στη βελτίωση του σπέρματος, η οποία οφείλεται πιθανότατα στην υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών. Κλινικές δοκιμές σε άντρες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από Μάκα μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο και να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος. Δεν έχει αναφερθεί τοξικότητα.

Παραδοσιακά, η Μάκα χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της γονιμότητας σε ανθρώπους και ζώα, για την αύξηση της λίμπιντο, για αυξημένη ενέργεια και αντοχή και για άλλους ιατρικούς σκοπούς.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της Μάκα σε σχέση με τη σεξουαλική λειτουργία, ενδεχομένως οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών και ζωτικών θρεπτικών συστατικών. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει δύο ακόμη συστατικά, τις μακαμίδες (macamides), ένα είδος δευτερεύοντος μεταβολίτη (secondary metabolite) και τις μακαένες (macaenes), οι οποίες πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό.

Η ρίζα Μάκα βοηθά στην διαχείριση του Βάρους και στο Ανοσοποιητικό.

 

Η κατανάλωση της Μάκα συνιστάται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία για:

ΠΑΙΔΙΑ:

  • Συμβάλει στην ορμονική ανάπτυξη των οργάνων τους και στην ενίσχυση της πνευματικής λειτουργίας.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

  • Με την ορμονική ρυθμιστική ιδιότητά της, βοηθά σε δυσκολίες σύλληψης, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε αυτό το ευαίσθητο πρόβλημα.
  • Κατά την εμμηνόπαυση βοηθά στην καταπολέμηση των ανεπιθύμητων διαταραχών.
  • Η δυναμωτική της δράση είναι σημαντική στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία.

ΑΝΔΡΕΣ:

  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σύμπλεγμα βιταμινών Β, βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα με έντονη πνευματική δραστηριότητα.
  • Επίσης αποκαθιστά και ενισχύει τη σεξουαλική ικανότητα.
  • Βοηθά όσους έχουν δυσλειτουργία στύσης.
  • Αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και ενισχύει τη γονιμότητα.

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ:

  • H κατανάλωση Μάκα στην τρίτη ηλικία βοηθά στην καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού, καταπολεμώντας την αστάθεια και την αδυναμία.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ:

  • Ταχύτατη ανάρρωση, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

ΑΘΛΗΤΕΣ:

  • Ευρήματα από μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει και να βελτιώσει την αντοχή και να βοηθήσει στην ενέργεια και στην κόπωση σε αθλητικές δραστηριότητες.

 

Γενικότερα η Μάκα είναι ένα φυσικό προϊόν που εξισορροπεί τις ορμόνες και τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Σχετικά Άρθρα

Σεροτονίνη: Τι να τρώμε για να αυξήσουμε την ορμόνη της ευτυχίας

Μέσα σε όλες τις περίπλοκες διεργασίες που πραγματοποιούνται στο σώμα μας, η πρόσληψη της τροφής μπορεί να παίξει βασικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο...

Τι προσφέρει η σοκολάτα στην υγεία: Διατροφικά οφέλη και κίνδυνοι

Η σοκολάτα προέρχεται ιστορικά από τους τροπικούς σπόρους κακάο Theobroma. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη χρήση τους χρονολογείται από τον πολιτισμό των Olmec στην Αμερική. Μετά...

Τα 9 μοναδικά οφέλη που έχουν τα καρύδια και κάνουν καλό στην υγεία

Τα καρύδια είναι βρώσιμοι πυρήνες καρπού, που λαμβάνονται από το δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Juglandaceae, στο γένος, Juglan. Αυτοί οι ξηροί καρποί ήταν...

Καρπούζι: Τι λέει για τη θρεπτική αξία η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς

Tα συστατικά που κάνουν το καρπούζι να ξεχωρίζει είναι ορισμένα αντιοξειδωτικά που περιέχει, όπως η γλουταθειόνη και η κιτρουλίνη. Περιέχει επίσης άφθονο νερό και...

Πως να μειώσετε το αλάτι σε κάθε φαγητό, χωρίς να χαλάσετε τη γεύση του

Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ για να τρώμε νόστιμα φαγητά, αλλά χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Ποια μυρωδικά ταιριάζουν στην χωριάτικη σαλάτα, στον κιμά,...

Αδυνάτισμα με smoothies: Αυτά έχουν κάτω από 190 θερμίδες

Τα smoothies έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια εξίσου δημοφιλή με τα παγωτά. Μόνο που μπορούν να είναι πολύ πιο υγιεινά και σαφώς πιο εύκολο...

Τελευταία Άρθρα