Κορωνοϊός: Το φθινόπωρο πιθανή χορήγηση τέταρτης δόσης 

Κατά την ενημέρωση εχθές Πέμπτη (31/3) εκφράστηκε ανησυχία για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με κορωνοϊό.


Στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και στη χορήγηση τέταρτης δόσης αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία.

«Συζητείται στην επιτροπή η τέταρτη δόση. Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων. Μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες» είπε αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου, τοποθετώντας το χρονικά το φθινόπωρο πιθανή χορήγηση τέταρτης δόσης.

«Το φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό» επεσήμανε.

Πλήρης επικράτηση της Όμικρον

Κατά την ενημέρωση, επίσης, εκφράστηκε ανησυχία για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με κορωνοϊό.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στις αυξημένες ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι η πανδημία είναι γύρω μας, όμως υπογράμμισε ότι και τα εξιτήρια είναι αρκετά κάτι που περιορίζει την πίεση στο σύστημα υγείας.

«Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός αναφερόμενη στην αύξηση των νέων εισαγωγών.

Παράλληλα, η κ. Γκάγκα είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη η ζήτηση για τα αντιικά χάπια καθώς γίνονται 770 αιτήσεις την ημέρα. Για το μονοκλωνικό της Astrazeneca είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία.

Στη συνέχεια, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση της Όμικρον 2. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων όπως είπε, μπορεί να υποεκτιμάται γιατί δεν δηλώνουν όλοι τα self test.

Πέρα από αυτό, σημείωσε, ότι η Ομικρον 2 έχει επικρατήσει κατά 77% των νέων κρουσμάτων, ενώ όπως είπε ανησυχει η αύξηση της ενδιάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων στα 41 έτη.

Αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων όπως είπε παρατηρείται και στους άνω των 65 ετών που αποτελούν τα μισά από τα νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Η κ. Παπαευαγγέλου επίσης τόνισε ότι αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες.

«Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών να την περνούν «στο πόδι» και τριπλά εμβολιασμένους 40άρηδες να υποφέρουν», τόνισε χαρακτηριστικά. «Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στη μείωση της διασποράς για αυτό δεν γίνεται άρση μέτρου μέχρι τέλος Απριλίου», τόνισε.

Για το ενδεχόμενο χορήγησης 4ης δόσης είπε ότι μελετώνται τα κλινικά δεδομένα και ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι άλλες χώρες. Ωστόσο είπε ότι το φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί επαναληπτική δόση.

Για βελτίωση των σκληρών δεικτών, έκανε λόγο ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται υποχώρηση της πανδημίας στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά εάν – όπως είπε – δεν υπάρξει κάποια άλλη μετάλλαξη.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Άρθρα

Ο ΕΜΑ ξεκινά αξιολόγηση δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση εμβολίου κατά της ευλογιάς των...

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε αξιολόγηση δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς «Imvanex» ώστε να...

4η δόση εμβολίου για τους άνω των 30 ετών- από Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα των...

Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών...

Το εμβόλιο της Valneva κατά της COVID-19 ενέκρινε η βρετανική ρυθμιστική αρχή

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 της γαλλο-αυστριακής φαρμακευτικής εταιρείας Valneva εγκρίθηκε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, όπως αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή...

Άλμπερτ Μπουρλά: Εμβόλια mRNA και για άλλες ασθένειες τα επόμενα χρόνια

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο νέος κορωνοιός δεν θα εξαφανιστεί, θα υπάρχει μαζί μας για τα επόμενα χρόνια, εξαιρετικά λίγοι ιοί στην ανθρωπότητα έχουν...

Τέταρτη δόση: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 80 – Γιατί ο ΕΜΑ...

Για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών άνω των 80 ετών, ανοίγει σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου η πλατφόρμα για τη δεύτερη αναμνηστική – τέταρτη δόση, ενώ...

Τελευταία Άρθρα