Κίνα-Covid-19: Οι αρχές ανακοινώνουν κρούσματα ρεκόρ σε κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου

Το Πεκίνο και άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα αριθμούς-ρεκόρ στα κρούσματα COVID-19, θέτοντας τις αρχές υπό μεγαλύτερη πίεση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις εξάρσεις, προσπαθώντας παράλληλα να μειώσουν τον αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και την οικονομική δραστηριότητα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας κατέγραψε 16.072 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης σε όλη τη χώρα, συγκριτικά με 14.761 χθες. Πρόκειται για τον υψηλότερο τέτοιο απολογισμό στην Κίνα από τις 25 Απριλίου, όταν η Σανγκάη ήταν αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη έξαρσή της.

Το Πεκίνο, η Τσονγκίνγκ, η Γκουανγκτζόου και η Τζενγκτζόου κατέγραψαν το χειρότερο ημερήσιο απολογισμό που έχουν αναφέρει έως τώρα, αν και στην περίπτωση της πρωτεύουσας ο αριθμός ήταν λίγες εκατοντάδες περιστατικά, ενώ στις άλλες πόλεις έφθανε τις χιλιάδες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με τα επίπεδα μολύνσεων που καταγράφηκαν σε άλλες χώρες, αλλά η επιμονή της Κίνας στην ‘εκκαθάριση’ των εξάρσεων αμέσως μόλις εμφανιστούν, με βάση την πολιτική για μηδενικά κρούσματα COVID, αύξησε τον αντίκτυπο στους πολίτες και την οικονομία.

Την Παρασκευή, η Εθνική Επιτροπή Υγείας επικαιροποίησε τους κανόνες για την COVID, προχωρώντας στην πιο σημαντική χαλάρωση των περιορισμών έως σήμερα, περιγράφοντας τις αλλαγές ως ‘βελτίωση’ των μέτρων προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ενώ μεμονωμένοι πολίτες, γειτονιές και δημόσιοι χώροι μπορεί πάλι να τεθούν σε lockdowns για να μην εξαπλωθούν οι εξάρσεις, η επιτροπή χαλάρωσε κάποια μέτρα, όπως τον χρόνο καραντίνας για τις στενές επαφές.

Παρά τη χαλάρωση των περιορισμών, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι αυξητικά με κάποιους να προβλέπουν ότι η Κίνα δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει το ‘εκ νέου άνοιγμα’ πριν από τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της τον Μάρτιο.

Το Πεκίνο ανέφερε 407 κρούσματα σήμερα, συγκριτικά με 235 μία ημέρα νωρίτερα. Στην πόλη Γκουανγκτζόου, στη νότια Κίνα, τα νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης ανήλθαν στο υψηλό επίπεδο των 4.065, συγκριτικά με 3.653 μία ημέρα νωρίτερα.

Στην Τζενγκτζόου, βασικό κόμβο μεταποίησης στην κεντρική Κίνα, οι αρχές ανακοίνωσαν 1.981 νέες μολύνσεις συγκριτικά με 2.642 μία ημέρα νωρίτερα. Η Τσονγκίνγκ, μια πόλη με πάνω από 32 εκατ. κατοίκους στη νοτιοδυτική Κίνα, κατέγραψε επίσης άλμα στα κρούσματα, στα 2.297 συγκριτικά με 1.820 μία ημέρα νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, το ψυχαγωγικό πάρκο Shanghai Disney Resort δεν έχει επιβεβαιωμένη ημερομηνία για το πότε θα επαναλειτουργήσει, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας. Το πάρκο, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί από τις 31 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ότι παραμένει κλειστό λόγω των μέτρων για την COVID-19 και ότι η ημερομηνία επαναλειτουργίας του θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ο χώρος αυτός έκλεισε αφού επισκέπτης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Έγινε το επίκεντρο μιας μαζικής εκστρατείας ιχνηλάτησης επαφών, που είχε ως αποτέλεσμα να δοθούν εντολές σε πολλούς επισκέπτες να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και να υποβληθούν σε διαγνωστικούς ελέγχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Το Πεκίνο ζητά μέτρα κατά της COVID-19 που να στηρίζονται στην επιστήμη για τους ταξιδιώτες...

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα τις εμπλεκόμενες χώρες να στηρίζουν τα μέτρα που λαμβάνουν για την πρόληψη της COVID-19 στα γεγονότα και...

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του Μαξίμου – Μάσκες, τεστ, ανάλυση λυμάτων

Όπως έγινε γνωστό θα υιοθετηθούν και στη χώρα μας μέτρα για τον κορονοϊό που συστήνει η ΕΕ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.Ολοκληρώθηκε πριν...

Τι ξέρουμε έως τώρα για τη νέα άκρως μεταδοτική υποπαραλλαγή του κορονοϊού που εξαπλώνεται γρήγορα

Μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες και τείνει να γίνει κυρίαρχη, είναι η...

Παυλάκης: Όλοι φοβόμαστε την Κίνα, αλλά οι μεταλλάξεις «θερίζουν» στην Αμερική

Τον κίνδυνο να υπάρξει νέο κύμα πανδημίας, αυτή τη φορά από νέα στελέχη κορωνοϊού, τόνισε ο ιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον...

Εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης COVID-19 (07 Νοεμβρίου 2022 – 13 Νοεμβρίου 2022)

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19). Τα δεδομένα αφορούν την εβδομάδα αναφοράς ISO...

Στ. Λουκίδης: Τα αντιικά μειώνουν το φορτίο κατά 40% το πρώτο 24ωρο – Τι δεν...

Ισχυρά θεραπευτικά όπλα τα αντιικά φάρμακα για τον κορονοϊό μειώνουν κατά 70-80% τον κίνδυνο νοσηλείας. Καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του προσδοκώμενου αποτελέσματος είναι η ταχύτητα...

Τελευταία Άρθρα