Κένυα: Πετάχτηκαν στα σκουπίδια 840.000 δόσεις εμβολίων

Σχεδόν 840.000 εμβόλια κατά της Covid-19, που έλαβε η Κένυα μέσω δωρεών, έληξαν, ανακοίνωσε εχθές το υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας τη λύπη του για την επίμονη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό, καθώς και για τη σύντομη διάρκεια ζωής των εμβολίων.


Πρόκειται για εμβόλια της AstraZeneca που ελήφθησαν μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Covax, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Οποιαδήποτε δόση που λήγει αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία για να σωθεί μια ζωή» πρόσθεσε.

Περίπου το 30% του επιλέξιμου πληθυσμού στην Κένυα έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, αλλά ο εμβολιασμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που έχει δει τον επιπολασμό της νόσου να μειώνεται.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, περίπου 252.000 δόσεις κατά της Covid χορηγούνταν καθημερινά σε όλη τη χώρα, αλλά ο αριθμός αυτός έχει πέσει σε 30.000.

Το υπουργείο ανέφερε συγκεκριμένα ότι η χορήγηση των δεύτερων δόσεων έχει μειωθεί σημαντικά και ότι ορισμένοι Κενυάτες αρνούνται ορισμένα εμβόλια – κυρίως το AstraZeneca.

«Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τη διστακτικότητα απέναντι σε εμβόλια που αποδίδεται σε φήμες και παραπληροφόρηση, ιδιαίτερα σχετικά με τις ανησυχίες για τη γονιμότητα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σημειώνει επίσης ότι τα εν λόγω εμβόλια παραδόθηκαν τον Ιανουάριο με ημερομηνία λήξης την 28η Φεβρουαρίου.

«Από εδώ και στο εξής, η Κένυα θα δέχεται μόνο δωρεές εμβολίων που έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον τεσσάρων μηνών κατά τη στιγμή της παράδοσης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Κένυα έχει λάβει συνολικά περισσότερα από 27 εκατομμύρια εμβόλια κατά της Covid-19, αλλά έχει χορηγήσει μόνο περίπου 17,3 εκατομμύρια.

Το υπουργείο επιβεβαιώνει ότι έχει πολλά εμβόλια σε απόθεμα και καλεί τους Κενυάτες να εμβολιαστούν για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διπλασιάσει τον εμβολιασμό 27 εκατομμυρίων Κενυατών μέχρι το τέλος του έτους, αλλά μόλις 8 εκατομμύρια δόσεις έχουν φτάσει μέχρι στιγμής.

Περίπου 5.650 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορωνοϊό στην Κένυα από τον Μάρτιο του 2020 που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων για την καταπολέμηση του ιού, συμπεριλαμβανομένης της λήξης της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Ο ΕΜΑ ξεκινά αξιολόγηση δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση εμβολίου κατά της ευλογιάς των...

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε αξιολόγηση δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς «Imvanex» ώστε να...

4η δόση εμβολίου για τους άνω των 30 ετών- από Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα των...

Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών...

Το εμβόλιο της Valneva κατά της COVID-19 ενέκρινε η βρετανική ρυθμιστική αρχή

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 της γαλλο-αυστριακής φαρμακευτικής εταιρείας Valneva εγκρίθηκε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, όπως αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή...

Άλμπερτ Μπουρλά: Εμβόλια mRNA και για άλλες ασθένειες τα επόμενα χρόνια

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο νέος κορωνοιός δεν θα εξαφανιστεί, θα υπάρχει μαζί μας για τα επόμενα χρόνια, εξαιρετικά λίγοι ιοί στην ανθρωπότητα έχουν...

Τέταρτη δόση: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 80 – Γιατί ο ΕΜΑ...

Για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών άνω των 80 ετών, ανοίγει σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου η πλατφόρμα για τη δεύτερη αναμνηστική – τέταρτη δόση, ενώ...

Τελευταία Άρθρα