Καύσωνας: Η ζέστη «θολώνει» το μυαλό; – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Μια πραγματικότητα για την ανθρωπότητα φαίνεται πως θα είναι από εδώ και στο εξής οι ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας επηρεάζοντας όχι μόνο τη σωματική μας υγεία αλλά και την ψυχική. Τα διαθέσιμα στοιχεία το επιβεβαιώνουν, καθώς όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν ή υπερβαίνουν το ανώτερο 5% του φυσιολογικού εύρους θερμοκρασιών, σημειώνεται τουλάχιστον 10% αύξηση των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Επικίνδυνος όμως αποδεικνύεται ο καύσωνας και για την εξέλιξη των ψυχικών ασθενειών, όπως επισημαίνουν με άρθρο τους στο The Conversation ο Laurence Wainwright, Λέκτορας του Τμήματος Αειφορίας, Επιχειρήσεων και Περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Eileen Neumann Μεταδιδακτορική ερευνητική συνεργάτις στις Νευροεπιστήμες του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Ειδικότερα, οι ακραίες θερμοκρασίες, καθώς και άλλα καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές , αυξάνουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε ασθενείς με κατάθλιψη. Αντίστοιχα, αυξάνουν τα αγχώδη συμπτώματα σε άτομα με γενικευμένη διαταραχή άγχους.

Ακόμα, οι υψηλές θερμοκρασίες συσχετίζονται με τις αυτοκτονίες και τις απόπειρες αυτοκτονιών. Κατά προσέγγιση, για κάθε αύξηση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας κατά 1℃ , οι θάνατοι που σχετίζονται με την ψυχική υγεία αυξάνονται κατά 2,2%. Η υγρασία οδηγεί εξίσου σε υψηλότερα περιστατικά αυτοκτονιών.

Τόσο η υγρασία όσο και η αύξηση της θερμοκρασίας, έχουν συνδεθεί επίσης με την αύξηση των μανιακών επεισοδίων σε άτομα με διπολική διαταραχή. Αυτή η κατάσταση προκαλεί σημαντικές βλάβες και μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία μετά από ένα ψυχωσικό επεισόδιο και αυτοκτονικές σκέψεις.

Παράλληλα, η φθίνουσα αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχιατρικών ασθενειών την περίοδο ενός καύσωνα επιτείνουν περισσότερο τον κίνδυνο. Είναι ήδη γνωστό ότι ορισμένες αγωγές, όπως τα αντιψυχωσικά, αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω ζέστης, επειδή καταστέλλουν τη δίψα, οδηγώντας σε αφυδάτωση. Επιπλέον, υπάρχουν και φάρμακα που δρουν διαφορετικά ανάλογα με τη θερμοκρασία του σώματος και την αφυδάτωση, όπως το λίθιο, που συνταγογραφείται συχνά σε άτομα με διπολική διαταραχή ως σταθεροποιητικό της διάθεσης.

Η ζέστη «θολώνει» την κρίση 

Όσον αφορά τον υγιή ψυχικά πληθυσμό, η διάθεση δεν παραμένει ακέραιη σύμφωνα με τους δύο ειδικούς. Από τη ζέστη επηρεάζονται οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επίλυση σύνθετων γνωστικών εργασιών. Έρευνα σε φοιτητές στη Βοστώνη το αποδεικνύει, καθώς όσοι βρίσκονταν σε δωμάτια χωρίς κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καύσωνα είχαν 13% χειρότερες επιδόσεις από τους συνομηλίκους τους σε γνωστικά τεστ και 13% πιο αργό χρόνο αντίδρασης.

Όταν η σκέψη «θολώνει» από τη ζέστη, οι άνθρωποι ενδέχεται να γίνουν πιο επιθετικοί. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ακόμα και μια αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος κατά 1 ή 2℃ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των βίαιων επιθέσεων κατά 3-5%. Μάλιστα, μέχρι το 2090, εκτιμάται ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για αύξηση έως και 5% σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εξήγηση πίσω από αυτές τις αυξήσεις περιλαμβάνουν μια σύνθετη αλληλεπίδραση ψυχολογικών, κοινωνικών και βιολογικών παραγόντων. Για παράδειγμα, η σεροτονίνη, η οποία, μεταξύ άλλων, διατηρεί υπό έλεγχο τα επίπεδα επιθετικότητας, επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Εν τέλει, οι δύο ειδικοί επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις αυτές του καύσωνα στην ψυχική υγεία είναι μια καλή υπενθύμιση για να δράσουμε άμεσα για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σχετικά Άρθρα

ΟΗΕ: Το νερό, κρίσιμος δείκτης της κλιματικής αλλαγής

Όλες οι περιοχές του κόσμου γνώρισαν ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με το νερό τον περασμένο χρόνο και δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση...

Βιωματικό εργαστήριο για την ψυχική υγεία και την τέχνη στην Λάρισα

Βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Ψυχική υγεία και Τέχνη», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00 – 21:30, στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού &...

Πολιτιστική Συνταγογράφηση: Η θεραπευτική προσέγγιση της τέχνης στην ψυχική και την σωματική υγεία

Για την αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης πλέον θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία, μίλησε στην ΕΡΤ3 ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Συγχρόνου...

Παρουσίαση του «Σχεδίου Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα» από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και το Κλίμα μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην «Πρωτοβουλία 1821-2021» και σε συνέχεια...

Οι εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Η αποτροπή της αύξησης τη μέσης θερμοκρασίας της γης, πάνω από +1,5οC είναι το μεγάλο διακύβευμα ώστε να παραμείνει η ανθρωπότητα στη ζώνη της κλιματικής...

Αεροψεκασμοί στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης

Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα γίνουν αεροψεκασμοί στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης για την καταπολέμηση του εντόμου Πευκοκάμπια (Thaumetopea pityocampa) που...

Τελευταία Άρθρα