Η υψηλή κοινωνία του Μεσαίωνα υπέφερε από κάλους και κότσια στα πόδια.


Βασική αιτία , τα ψηλοτάκουνα παπούτσια σύμφωνα με μελέτη

Το να είσαι μέσα στην μόδα ήταν τελικά καταστροφικό και για την υψηλή κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας το Μεσαίωνα.
Όσοι και κυρίως όσοι φορούσαν ψηλά τακούνια ανέπτυσσαν συχνά τα λεγόμενα κάλους, (ή κουνελάκια bunions στα αγγλικά ). Μια οστική παραμόρφωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, η οποία ωθεί τα δάχτυλα προς τα μέσα παραμορφώνοντάς τα.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο, γνωστότερο στα αγγλικά ως hallux valgus δηλαδή «κότσι», αυτή η κατάσταση ήταν πολύ λιγότερο συχνή τον 13ο αιώνα, όταν το στυλ των παπουτσιών ήταν πιο συντηρητικό, σύμφωνα με νέα μελέτη .

Καθώς αυτά τα θύματα μόδας μεγάλωναν σε ηλικία, υπέστησαν και άλλους τραυματισμούς. Οι κάλοι (bunions) μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ισορροπίας και μια εξέταση των μεσαιωνικών σκελετών έδειξε ότι τα ηλικιωμένα άτομα με κάλους ήταν επίσης πιθανό να έχουν κατάγματα στα άνω άκρα τους, από πτώσεις που ήταν αρκετά σοβαρές για να σπάσουν τα οστά τους.


Τα υπολείμματα παπουτσιών που εντοπίστηκαν στις ανασκαφές που έγιναν σε μέρη όπως το Λονδίνο και το Κέιμπριτζ, υποδηλώνουν ότι μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα, σχεδόν κάθε τύπος παπουτσιού ήταν τουλάχιστον ελαφρώς αιχμηρός – ένα κοινό στυλ τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Piers Mitchell συνδεδεμένος λέκτορας στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.
“Διερευνήσαμε τις αλλαγές που σημειώθηκαν μεταξύ των υψηλών και αργών μεσαιωνικών περιόδων και συνειδητοποιήσαμε ότι η αύξηση του hallux valgus με την πάροδο του χρόνου οφείλεται στην εισαγωγή αυτών των νέων στυλ υποδημάτων”, δήλωσε ο Mitchell.
Όταν ένα άτομο αναπτύσσει κουλούρια, το πρώτο σημάδι του προβλήματος είναι η “κλίση” του μεγάλου δακτύλου προς τα άλλα δάχτυλα, ώστε να μην δείχνει πλέον ευθεία μπροστά, διαταράσσοντας την ευθυγράμμιση των οστών των ποδιών, σύμφωνα με το American College of Foot and Ankle Surgeons (ACFAS).
Οι κάλοι μπορεί να αναπτυχθούν λόγω αρθρίτιδας ή σε απόκριση σε άλλες παραμορφώσεις των ποδιών, αλλά η πιο συνηθισμένη αιτία είναι “φορώντας παπούτσια που γεμίζουν τα δάχτυλα των ποδιών”, λέει ο ACFAS.Πρόσφατα, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν ποια αρχαιολογικά στοιχεία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν για τα προβλήματα των ποδιών σε ανθρώπους που έζησαν πριν από αιώνες. Ανέλυσαν τους σκελετούς – και τα κουλούρια – 177 ατόμων από τέσσερα μεσαιωνικά νεκροταφεία στο Cambridge της Αγγλίας. Ένα νεκροταφείο προοριζόταν για πλούσιους αδελφούς και ενορίτες, ένα ήταν φιλανθρωπικό νεκροταφείο για τους φτωχούς, ένα για ταφές ανθρώπων που δεν ήταν ούτε πλούσιοι ούτε άποροι και ένα ήταν σε απομακρυσμένη αγροτική ενορία, έγραψαν οι ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου. το International Journal of Paleopathology.
Οι επιστήμονες έλεγξαν επίσης τους σκελετούς για σημάδια τραυματισμών που μπορεί να είχαν προκληθεί από απώλεια ισορροπίας που προέκυψε από κουλούρια.

Μπορεί να είσαι φτωχός, αλλά έχεις υγιή πόδια

Συνολικά, οι φτωχότεροι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να αγοράσουν πρακτικά παπούτσια είχαν πιο υγιή πόδια, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. Οι κάλοι επηρέασαν μόνο το 10% των φτωχών εργαζομένων στο κύριο ενοριακό νεκροταφείο και μόλις το 3% των ανθρώπων στο αγροτικό νεκροταφείο. Σε σκελετούς που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα, πριν από τα μυτερά παπούτσια έγιναν μανία, μόνο περίπου το 6% της ομάδας είχε κάλους σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι σκελετοί των πασχόντων από κάλους και κότσια στα πόδια, έδειξαν επίσης περισσότερα σημάδια τραυματισμών, με περίπου το 52% των πασχόντων από bunion να έχουν τουλάχιστον ένα κάταγμα, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Η σύγχρονη κλινική έρευνα σε ασθενείς με hallux valgus (κότσι) έδειξε ότι η παραμόρφωση καθιστά δυσκολότερη την εξισορρόπηση και αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης σε ηλικιωμένους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jenna Dittmar, ερευνητής της ανθρώπινης οστεοαρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Σκωτία. , είπε σε δήλωση. “Αυτό θα εξηγούσε τον υψηλότερο αριθμό θεραπευμένων σπασμένων οστών που βρήκαμε σε μεσαιωνικούς σκελετούς με αυτήν την κατάσταση”, πρόσθεσε ο Dittmar, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα ως μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

“Πιστεύουμε ότι οι κάλοι είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα, αλλά αυτό το έργο δείχνει ότι ήταν στην πραγματικότητα μια από τις πιο κοινές συνθήκες που επηρέασε τους μεσαιωνικούς ενήλικες”, δήλωσε ο Dittmar.
Αρχικά δημοσιεύθηκε στο Live Science.

Originally published on Live Science.
Μτφ Επιμέλεια ΣΜ

Σχετικά Άρθρα

Η πανδημία μείωσε τη συμμετοχή σε κλινικές μελέτες

Η ένταξη ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε κλινικές μελέτες , μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID -19Τι δείχνει έρευνα:...

“Όχι” στην αναμνηστική δόση εμβολίου

Η συμβουλευτική επιτροπή της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε την Παρασκευή κατά της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech...

Υποχρεωτικό το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην Ιταλία

Η Ιταλία σχεδιάζει να καταστήσει το «Πράσινο Πάσο» της COVID-19 υποχρεωτικό για τους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως δήλωσε σήμερα υπουργός,...

Βραβεία στα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Τα καινοτόμα επιστημονικά επιτεύγματα για την αντιμετώπιση της COVID-19 κέρδισαν δύο από τα πέντε Βραβεία Breakthrough 2022Τα Διεθνή Βραβεία Breakthrough ιδρύθηκαν το 2012 από...

Άλλη μια δόση περιλαμβάνει το πλάνο εμβολιασμού…λέει ο Dr Fauci

Τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19 πιθανόν να χρειάζονται τρεις δόσεις αντί για δύο για πλήρη ανοσοποίηση. Ο Dr Anthony Fauci ...

Ποια είναι τα 6 “όπλα” με τα οποία οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στην πανδημία

Τα 6 κύρια σημεία του νέου σχεδίου Biden για την πανδημία COVID-19 Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden...

Τελευταία Άρθρα