Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης στον καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια 25 (OH) D συνδέθηκε άμεσα με τον καρκίνο του μαστού, ενώ η ολική βιταμίνη D και τα συμπληρώματα βιταμίνης D συσχετίστηκαν αντιστρόφως με αυτό το αποτέλεσμα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τη φυλή τους. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αντικαρκινική θεραπεία και μια νέα μελέτη συσχετίζει τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του μαστού με τα επίπεδα βιταμίνης D.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επαρκές επίπεδο βιταμίνης D, επειδή υπάρχουν μόνο λίγες τροφές που την περιέχουν φυσικά. Προσθέτουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι απαραίτητα για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των μετ-εμμηνοπαυσιακών γυναικών, και ότι στην περίπτωση ασθενών με καρκίνο του μαστού, η βιταμίνη D και άλλα συμπληρώματα θα πρέπει να συνιστώνται σε μια ογκολογική διαβούλευση.

Τα συμπεράσματα σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D στην πρόληψη του καρκίνου είναι διχασμένα, λέει η Δρ Nicole Williams, ιατρική ογκολόγος που ειδικεύεται στη διαχείριση της θεραπείας ασθενών με καρκίνο του μαστού στο Comprehensive Cancer Center at Ohio State University – Arthur G. James Cancer Hospital and Institute Έρευνα Richard J. Solove.

Η παρουσία υποδοχέα βιταμίνης D στον μαστικό αδένα και στον καρκίνο του μαστού έχει αναγνωριστεί εδώ και πολύ καιρό και πολλές προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδέτης του, η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D ρυθμίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του μαστικού αδένα και αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων του μαστού σε ζωικά μοντέλα.

Ωστόσο σύμφωνα με την Nicole Williams  στα πλαίσια μιας παράλληλης μελέτης για την διαδικασία VITAL (Βιταμίνη D και Ωμέγα-3), η οποία ήταν η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή βιταμίνης D για την πρόληψη του καρκίνου,  διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και για αυτό απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν εξαχθούν σίγουρα συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη του καρκίνου, πρόσθεσε.

Οι τρόποι λήψης της φυσικής βιταμίνης D είναι περιορισμένοι και μόνο μερικές τροφές παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ ένας άλλος τρόπος φυσικός είναι η λελογισμένη καθημερινή  έκθεση στον ήλιο. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D:

  • Λιπαρά Ψάρια (φρέσκο σκουμπρί, σολομός, πέστροφα, ρέγγα, σαρδέλα).
  • Δημητριακά.
  • Μανιτάρια.
  • Κρόκοι αυγών.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Χανιά: Διήμερο δράσεων για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των νέων

Η Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης-ΠΕΠΙΣ, Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας), το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας...

Το ελληνικό βότανο που προστατεύει από διαβήτη και καρκίνο

Το να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και βότανα στη μαγειρική, χωρίς αμφιβολία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την γεύση και την εμφάνιση ενός...

Καλαμάτα: 4ος Αγώνας 5km στο Ιστορικό Κέντρο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας διοργανώνουν την Κυριακή 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, αγώνα δρόμου, ώρα...

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα ολικά σάκχαρα: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται

Η διατροφή μας περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες και πηγές σακχάρων, τα οποία μπορεί να είναι φυσικά, ή να προστίθενται τεχνητά σε διάφορες τροφές.Τα “πρόσθετα σάκχαρα” είναι...

Η κίνηση είναι ζωή για τους ασθενείς με Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας

Η κίνηση είναι ζωή για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας. Όσο περισσότερο κινούνται, ακόμα και για μικρά πράγματα, αρκεί να σηκώνονται...

Ο ρόλος των γονιδίων στις γευστικές και διατροφικές μας επιλογές

Στα  προκαταρκτικά αποτελέσματα της νέας μελέτης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 ενήλικες, έδειξε ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση μπορεί να...

Τελευταία Άρθρα