Η κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό ή άλλο ρόφημα με ζάχαρη τη μέρα, έχουν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, σε σύγκριση με όσους πίνουν λιγότερα από τρία τέτοια ποτά τον μήνα, δείχνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για 90.504 γυναίκες, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο “Nutrition 2022” της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή. Περίπου το 7% κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη ημερησίως, ενώ στην πορεία 205 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος.

Η συχνότητα του καρκίνου του ήπατος έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την πλειονότητα των ασθενών αποτελούν η χρόνια ηπατίτιδα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, όμως περίπου το 40% των περιστατικών αυτού του καρκίνου δεν εξηγούνται με αυτές τις αιτίες.

Η τακτική κατανάλωση ποτών με ζάχαρη έχει συνδεθεί από άλλες έρευνες με διάφορα προβλήματα υγείας. Αν και η κατανάλωσή τους έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθεί να είναι συχνή. Η νέα μελέτη δείχνει ότι πιθανώς σχετίζονται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, που με τη σειρά τους αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Επίσης τα ζαχαρούχα ροφήματα συμβάλλουν σε αυξημένη ινσουλινοαντίσταση και σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, δύο παράγοντες που κάνουν κακό στην υγεία του εν λόγω οργάνου.

“Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, συνιστά έναν πιθανό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, η μείωση αυτών των αναψυκτικών μπορεί να αποτελέσει μια στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση των περιστατικών καρκίνου του ήπατος. Η αντικατάσταση των αναψυκτικών που έχουν ζάχαρη, με νερό και με καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτού του καρκίνου”, δήλωσε ο Σουεχόνγκ Ζανγ, επικεφαλής επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγητής του Χάρβαρντ.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Χανιά: Διήμερο δράσεων για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των νέων

Η Περιφέρεια Κρήτης (Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης-ΠΕΠΙΣ, Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας), το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας...

Το ελληνικό βότανο που προστατεύει από διαβήτη και καρκίνο

Το να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και βότανα στη μαγειρική, χωρίς αμφιβολία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την γεύση και την εμφάνιση ενός...

Καλαμάτα: 4ος Αγώνας 5km στο Ιστορικό Κέντρο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας διοργανώνουν την Κυριακή 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, αγώνα δρόμου, ώρα...

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για τα ολικά σάκχαρα: Με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται

Η διατροφή μας περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες και πηγές σακχάρων, τα οποία μπορεί να είναι φυσικά, ή να προστίθενται τεχνητά σε διάφορες τροφές.Τα “πρόσθετα σάκχαρα” είναι...

Η κίνηση είναι ζωή για τους ασθενείς με Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας

Η κίνηση είναι ζωή για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας. Όσο περισσότερο κινούνται, ακόμα και για μικρά πράγματα, αρκεί να σηκώνονται...

Ο ρόλος των γονιδίων στις γευστικές και διατροφικές μας επιλογές

Στα  προκαταρκτικά αποτελέσματα της νέας μελέτης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 ενήλικες, έδειξε ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη γεύση μπορεί να...

Τελευταία Άρθρα