Η χρήση κάνναβης συνδέεται με την σχιζοφρένεια. Μελέτη από τη Δανία

Το ποσοστό των περιπτώσεων σχιζοφρένειας που συνδέονται με προβληματική χρήση μαριχουάνας έχει αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη της Δανίας.
Το 1995, το 2% των διαγνώσεων σχιζοφρένειας στη χώρα συσχετίστηκαν με διαταραχή χρήσης κάνναβης. Το 2000, αυξήθηκε σε περίπου 4%. Από το 2010, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 8%, σύμφωνα με τη μελέτη.

“Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιηθεί τόσο αυτή όσο και άλλες μελέτες για να εστιάσουμε στο γεγονός ότι η κάναβη δεν είναι ακίνδυνη»,λέει ο Carsten Hjorthøj βοηθός καθηγητής στο Κέντρο Ερευνών της Κοπεγχάγης για την Ψυχική Υγεία , ο οποίος είναι και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Psychiatry.
Δυστυχώς, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κάνναβη θεωρείται όλο και περισσότερο ως κάπως αβλαβής ουσία. Αυτό είναι ατυχές, καθώς βλέπουμε συνδέσεις με τη σχιζοφρένεια, την κακή γνωστική λειτουργία, τις διαταραχές χρήσης ουσιών κ.λπ.”, έγραψε ο Hjorthøj.
Χρήση κάνναβης και απόπειρες αυτοκτονίας


Η χρήση κάνναβης μπορεί να συνδέεται με αυτοκτονικές σκέψεις, σχέδια και προσπάθειες σε νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με μελέτες
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο κίνδυνος σχιζοφρένειας είναι αυξημένος για τα άτομα που χρησιμοποιούν κάνναβη και η σχέση αυτή οφείλεται ιδιαίτερα στη βαριά χρήση του φαρμάκου.
Πολλοί ερευνητές υποθέτουν ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να είναι «συστατική αιτία», η οποία αλληλεπιδρά με άλλους παράγοντες κινδύνου, να προκαλέσει αυτή την κατάσταση.


«Φυσικά, τα ευρήματά μας θα πρέπει να επαναληφθούν αλλού προτού μπορέσουν να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα»,συνέχισε ο Hjorthøj.
Αλλά αισθάνομαι αρκετά σίγουρος ότι θα δούμε παρόμοια μοτίβα σε μέρη όπου η προβληματική χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί ,καθώς πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη υψηλής δραστικότητας πιθανότατα είναι η «κινητήρια δύναμη» της αλληλεπίδρασης με τη σχιζοφρένεια
Σε όλο τον κόσμο δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν κάνναβη. Είναι νόμιμο για ψυχαγωγική χρήση σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά. Σε αυτά και σε άλλα μέρη, είναι επίσης εγκεκριμένο να αντιμετωπίζονται με τη χρήση της ορισμένες ιατρικές παθήσεις.


Η χρήση κάνναβης και η διαταραχή χρήσης κάνναβης έχουν αυξηθεί στη Δανία, ανέφερε η μελέτη – ένα πρότυπο που φαίνεται επίσης παγκοσμίως. Η ψυχαγωγική της χρήση είναι παράνομη στη Δανία, αλλά επιτρέπεται για ιατρικούς σκοπούς.

Η αύξηση της σχιζοφρένειας;
Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια, σοβαρή και αναπηρία ψυχική διαταραχή. Τα συμπτώματά του μπορεί να περιλαμβάνουν ψευδαισθήσεις, διαταραχές της σκέψης και ψευδαισθήσεις. Σε όλο τον κόσμο, η σχιζοφρένεια επηρεάζει 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν υπάρχει θεραπεία, έτσι οι γιατροί προσπαθούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα με φάρμακα και θεραπεία.
Ενώ μια μελέτη έχει δείξει ότι η σχιζοφρένεια αυξάνεται στη Δανία, σε άλλες χώρες η εικόνα είναι αβέβαιη, δήλωσε ο Hjorthøj.
Στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας είπε ότι είναι δύσκολο να ληφθούν ακριβείς εκτιμήσεις για τον επιπολασμό της σχιζοφρένειας, επειδή η διάγνωση είναι πολύπλοκη και επικαλύπτεται με άλλες διαταραχές.
Πολλά εγχειρίδια στην ψυχιατρική δηλώνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας είναι σταθερή με την πάροδο του χρόνου και ανεξάρτητη από τη γεωγραφική θέση », δήλωσε ο Hjorthøj.
“Και αυτό έχει χρησιμοποιηθεί συχνά ως επιχείρημα κατά της υπόθεσης ότι η κάνναβη θα μπορούσε να προκαλέσει σχιζοφρένεια”, πρόσθεσε. “Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι υπάρχει πολύ λίγη έρευνα που θα υποστηρίζει αυτή την ιδέα.”
Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από το εθνικό μητρώο υγείας της Δανίας και περιελάμβανε όλα τα άτομα στη Δανία που γεννήθηκαν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2000, τα οποία ήταν 16 ετών και άνω κάποια στιγμή από την 1η Ιανουαρίου 1972 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Πολλά εγχειρίδια στην ψυχιατρική δηλώνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης … σχιζοφρένειας είναι σταθερή με την πάροδο του χρόνου και ανεξάρτητη από τη γεωγραφική θέση », δήλωσε ο Hjorthøj.
“Και αυτό έχει χρησιμοποιηθεί συχνά ως επιχείρημα κατά της υπόθεσης ότι η κάνναβη θα μπορούσε να προκαλέσει σχιζοφρένεια”, πρόσθεσε. “Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι υπάρχει πολύ λίγη έρευνα που θα υποστηρίζει αυτή την ιδέα.”
Αύξηση της συχνότητα της σχιζοφρένειας


Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της «γενικής αύξησης της συχνότητας της σχιζοφρένειας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια» και παρέχει κάποια υποστήριξη ότι η «μακροχρόνια συσχέτιση μεταξύ κάνναβης και σχιζοφρένειας είναι πιθανώς μερικώς αιτιώδης στη φύση», ανέφερε η μελέτη.
Η μελέτη αξιολόγησε άτομα που είχαν κλινική διάγνωση για διαταραχή θεραπείας κάνναβης, όχι γενική χρήση του φαρμάκου, σημείωσε η Terrie Moffitt, καθηγήτρια και πρόεδρος της Κοινωνικής Συμπεριφοράς & Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο King’s College London.

Cnn health


Σχετικά Άρθρα

Οι νυχτερίδες τελικά είναι πολύ παράξενα, ενδιαφέροντα και πολύτιμα για τον άνθρωπο ζώα…

Στο παρελθόν, κανείς δεν ήξερε τι συμβαίνει στις νυχτερίδες όταν γερνούν. Ο μόνος τρόπος για να βρείτε την ηλικία μιας νυχτερίδας, είναι να κοιτάξετε...

Mειωμένη λειτουργία της καρδιάς τέσσερις μήνες μετά τη νόσηση Covid 19. Ελληνική μελέτη

Η νόσηση με COVID19 σχετίζεται με την παρουσία αγγειακής δυσλειτουργίας και μειωμένης καρδιακής απόδοσης τέσσερείς μήνες μετά την αποδρομή της...

Ο κίνδυνος νεαρών ανδρών για νόσηση από COVID-19 φαίνεται ότι έχει υποτιμηθεί

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για νόσηση, επιπλοκές και θάνατο από COVID-19. Έτσι οι πρώτες προσπάθειες εμβολιασμού επικεντρώθηκαν...

Κλινική αντιμετώπιση των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στις ΗΠΑ τη χρονική περίοδο Μάρτιος – Δεκέμβριος...

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμούν ότι συνολικά 114.6 εκατομμύρια λοιμώξεις, 97.1 εκατομμύρια συμπτωματικές λοιμώξεις και 5.6 εκατομμύρια νοσηλείες σχετιζόμενες...

Αποκρυπτογραφώντας τα μυστικά της εμμηνόπαυσης.

Μία μεγάλη διεθνής ομάδα επιστημόνων από πολλές χώρες (και από την Ελλάδα) έριξε περισσότερο φως στο γενετικό υπόβαθρο της...

Αξιολόγηση του εμβολίου mRNA

Η επίπτωση της νόσου COVID-19 σε εφήβους 12-17 ετών ήταν περίπου 900 ανά 100000 πληθυσμού, την περίοδο από τον Απρίλιο έως...

Τελευταία Άρθρα