Η ανακύκλωση του πλαστικού παραμένει ένας «μύθος», προειδοποιεί η Greenpeace

«Μύθος» χαρακτηρίζεται η ύπαρξη μιας κυκλικής οικονομίας του πλαστικού, την οποία προβάλλει η βιομηχανία, στην έκθεση της Greenpeace USA που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Όπως σημειώνει η έκθεση, τα ποσοστά ανακύκλωσης του πλαστικού μειώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η παραγωγή του βρίσκεται σε άνοδο.

Πιο συγκεκριμένα, τα αμερικανικά νοικοκυριά παρήγαγαν 51 εκατ. τόνους πλαστικών αποβλήτων το 2021, από τους οποίους ανακυκλώθηκαν μόνο 2,4 εκατ. τόνοι.

Η τάση είναι καθοδική, ιδιαίτερα αφότου η Κίνα έπαψε, το 2018, να δέχεται τα πλαστικά απορρίμματα της Δύσης και ταυτόχρονα να ανακυκλώνει ένα μέρος τους. Επιπλέον οι τιμές παραγωγής του πλαστικού μειώνονται, καθώς η βιομηχανία του πλαστικού αναπτύσσεται με ταχύτητα.

«Οι βιομηχανικοί όμιλοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις άσκησαν πίεση για να παρουσιαστεί η ανακύκλωση ως μία λύση», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λάιζα Ράμσντεν της Greenpeace USA. «Κάνοντας αυτό, απέφυγαν κάθε ευθύνη», πρόσθεσε επικαλούμενη επιχειρήσεις όπως οι Coca-Cola, PepsiCo, Unilever και Nestlé.

Σύμφωνα με την Greenpeace USA, μόνο δύο τύποι πλαστικών γίνονται δεκτοί στα περισσότερα από τα 375 κέντρα ανάκτησης υλικών που λειτουργούν στη χώρα.

Το πρώτο είναι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), που χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, και το δεύτερο είναι το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (PE-HD), που χρησιμοποιείται για παράδειγμα στα μπουκάλια του σαμπουάν ή στα προϊόντα του νοικοκυριού.

Αυτοί οι δύο τύποι είναι κατηγοριοποιημένοι ως αριθμοί 1 και 2, σύμφωνα με τις χρησιμοποιούμενες προδιαγραφές, οι οποίες αριθμούν συνολικά επτά είδη πλαστικών.

Όμως το να είναι ανακυκλώσιμα θεωρητικά, δεν σημαίνει και ότι τα προϊόντα πράγματι ανακυκλώνονται.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα PET και PE-HD είχαν ποσοστά ανακύκλωσης 20,9% και 10,3% αντιστοίχως – δύο ποσοστά που έχουν μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Greenpeace USA το 2020.

Επιπλέον τα πλαστικά τύπου 3 ως 7 -που περιλαμβάνουν τις πλαστικές σακούλες, τα παιδικά παιγνίδια, τις συσκευασίες γιαουρτιών κ.α.- ανακυκλώνονται σε ποσοστά κάτω του 5%.

Ακόμη κι αν φέρουν το σύμβολο που δείχνει ότι η ανακύκλωσή τους είναι δυνατή, αυτά τα προϊόντα, που χρησιμοποιούν τα πλαστικά 3 ως 7, δεν ανακυκλώνονται στην πραγματικότητα αρκετά ώστε να μπορούν να ταξινομηθούν ως ανακυκλώσιμα από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

(AP Photo/Richard Vogel)

Μη βιώσιμη οικονομικά η ανακύκλωση πλαστικού

Σύμφωνα με την έκθεση, η πρακτική της ανακύκλωσης του πλαστικού δεν λειτουργεί για πέντε λόγους.

Κατ’ αρχάς επειδή η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων είναι τέτοια που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν όλα.

Επιπλέον, ακόμη κι αν ανακτώνταν όλα, εφόσον αυτά τα απορρίμματα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν μαζί, αυτό καθιστά στην πράξη «αδύνατο να γίνει διαλογή χιλιάδων δισεκατομμυρίων προϊόντων», σύμφωνα με την έκθεση.

Τρίτον, οι διαδικασίες ανακύκλωσης του πλαστικού είναι και οι ίδιες βλαβερές για το περιβάλλον, καθώς εκθέτουν τους εργαζόμενους σε χημικά προϊόντα και δημιουργούν μικροπλαστικά.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι αυτά τα ανακυκλωμένα πλαστικά δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως δοχεία τροφής, εξαιτίας του κινδύνου να είναι τοξικά.

Τέλος η ανακύκλωση κοστίζει υπερβολικά ακριβά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση. «Τα καινούρια πλαστικά είναι άμεσα ανταγωνιστικά των ανακυκλωμένων» και «η παραγωγή των πρώτων είναι πολύ λιγότερο ακριβή και η ποιότητά τους καλύτερη», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Λάιζα Ράμσντεν ζήτησε να προτιμώνται τα μη πλαστικά δοχεία που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και οι κοινωνίες να υποστηρίξουν μια διεθνή συνθήκη για το πλαστικό, η εκπόνηση της οποίας άρχισε φέτος από τον ΟΗΕ.

Η ίδια υπογράμμισε πως το πρόβλημα που αφορά την ανακύκλωση του πλαστικού είναι μοναδικό και δεν ισχύει για τα χαρτοκιβώτια ή τα μέταλλα.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αποκατάσταση της τρύπας στο στρώμα του όζοντος σε 20 χρόνια εκτιμούν οι επιστήμονες

Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος της Γης, πρόκειται να επουλωθεί πλήρως στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μέσα σε δύο δεκαετίες, μετά από αποφασιστική...

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ: Δενδροφύτευση στην Αλεξανδρούπολη, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου

Οι αναδασώσεις του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ συνεχίζονται και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στην Αλεξανδρούπολη.Το σημείο συνάντησης των εθελοντών είναι στην Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή Κρύα Βρύση, στο χωριό Άβαντας, στο δάσος...

Φινλανδία: Αλεπούδες διατηρούνται σε φάρμες γουναρικών υπό άθλιες συνθήκες και τρέφονται με νεκρά κουτάβια

Ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων δημοσίευσε ένα  συγκλονιστικό βίντεο με τη βαναυσότητα που υφίστανται τα ζώα σε φινλανδικές φάρμες γουναρικών. Αποκαλύπτει υπέρβαρες, άρρωστες αλεπούδες...

Ιαπωνία: Έκκληση των νησιωτικών χωρών να μην πετάξει ακόμη στη θάλασσα τα μολυσμένα νερά του...

Νησιωτικές χώρες στον Ειρηνικό ζητούν απο την Ιαπωνική κυβέρνηση να καθυστερήσει τη ρίψη υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στη θάλασσα...

Τα δελφίνια «φωνάζουν» μεταξύ τους εξαιτίας της ηχορύπανσης

Είναι ένα από τα πολλά θαλάσσια θηλαστικά που βασίζονται στα σφυρίγματα και τον ηχοεντοπισμό για το κυνήγι και την αναπαραγωγή. Όμως, η ηχορύπανση από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η ναυτιλία...

Σύμπραξη φορέων για την ενίσχυση της φύλαξης της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Γυάρου

Μνημόνιο Συνεργασίας για την αποτελεσματική φύλαξη της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) Γυάρου, μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος επιτήρησης, υπεγράφη πριν λίγες ημέρες, μεταξύ των Υπουργείου...

Τελευταία Άρθρα