Γενετικά τροποποιημένο φυτό κάνει τη δουλειά 30 καθαριστών αέρα

Μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Παρίσι, η Neoplants, τροποποίησε γενετικά ένα φυτό ώστε να κάνει τη δουλειά 30 καθαριστών αέρα.

Η εταιρεία τροποποίησε γενετικά ένα φυτό πόθος (Epipremnum aureum) και το σχετικό μικροβίωμα της ρίζας του για την παραγωγή του Neo P1, ενός ισχυρού καθαριστή αέρα. Το νέο υπερ-αποδοτικό φυτό θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία καθαρισμού του αέρα.

«Μία από τις επιπτώσεις της πανδημίας είναι ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση του τι υπάρχει στον αέρα που αναπνέουν», δήλωσε στο Inverse ο Πάτρικ Τόρμπεϊ, μοριακός βιολόγος και τεχνικός διευθυντής της Neoplants.

Δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι δεν απαιτεί ηλεκτρικό ρεύμα και επομένως δεν ρυπαίνει. Επιπλέον, σε μια εποχή που οι πυρκαγιές πλήττουν πολλές περιοχές, ο καθαρισμός του αέρα έχει μεγάλη ζήτηση.

Η νέα εφεύρεση έχει μάλιστα τη δυνατότητα να απομακρύνει πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), τις οποίες οι συμβατικοί καθαριστές αέρα δεν μπορούν να επεξεργαστούν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενώσεις είναι τόσο μικρές που δεν μπορούν να συλληφθούν με τις παραδοσιακές μεθόδους. Ωστόσο, τα φυτά είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να συλλαμβάνουν, να απορροφούν και να μεταβολίζουν ακόμη και τα μικρότερα σωματίδια. Ο Neo P1 κάνει ακριβώς αυτό.

«Ξεκινήσαμε με ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Λιονέλ Μορά, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης επιχείρησης.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς το γονιδίωμα του φυτού, το οποίο είναι γνωστό και ως κισσός του διαβόλου, δεν είχε χαρτογραφηθεί. Έτσι, η ομάδα της Neoplants αποφάσισε να ξεκινήσει με την χαρτογράφηση του γονιδιώματος.

«Είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα αεροπλάνο ενώ πετάς», είπε χαρακτηριστικά ο Τόρμπεϊ.

Η όλη διαδικασία ανάπτυξης διήρκεσε τέσσερα χρόνια και τώρα, το νέο φυτό μπορεί να μεταβολίζει τέσσερις σημαντικούς ρύπους του αέρα εσωτερικών χώρων, όπως η φορμαλδεΰδη και το τολουόλιο, και να απορροφά ορισμένες πτητικές οργανικές ενώσεις.

(Neoplants)

Περαιτέρω πειράματα οδήγησαν σε βελτιωμένα αποτελέσματα

Οι μηχανικοί όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Πειραματίστηκαν επίσης με τους μικροοργανισμούς που ζουν στις ρίζες του φυτού, εισάγοντας γονίδια από ακραιόφιλα βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν σε αφιλόξενα περιβάλλοντα καταναλώνοντας τοξικές χημικές ουσίες. Αυτή η αλλαγή αύξησε σημαντικά την ικανότητα του φυτού να μεταβολίζει τους ρύπους.

Για την περαιτέρω συμμόρφωση με τα πρότυπα του FDA και την αποφυγή φυσικών καταστροφών, οι μηχανικοί δεν πειραματίστηκαν με τμήματα του γονιδιώματος που θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιβίωση του φυτού στη φύση.

«Δεν δίνουμε επιλεκτικό πλεονέκτημα στο φυτό. Δεν το κάνουμε να μεγαλώνει ταχύτερα, δεν αυξάνουμε την αντοχή του στα φυτοφάρμακα», δήλωσε ο Τόρμπεϊ.

Τώρα, η εταιρεία επικεντρώνεται στην τροποποίηση άλλων τύπων φυτών για να καλύψει διαφορετικές προτιμήσεις. Εργάζεται επίσης για τη μείωση της τιμής του φυτού, η οποία αυτή τη στιγμή έχει οριστεί στα 179 δολάρια.

Το 2018, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον τροποποίησαν το φυτό πόθος ώστε να απομακρύνει το χλωροφόρμιο και το βενζόλιο από τον αέρα γύρω του.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Νέες θεραπείες καθιστούν πλέον διαχειρίσιμη την έως τώρα θανατηφόρο κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση είναι μια κληρονομική νόσος η οποία επηρεάζει πολλά όργανα του σώματος αλλά κυρίως τους πνεύμονες.Οι νέες θεραπείες αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών...

ΗΠΑ: Ο FDA μόλις ενέκρινε το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) μόλις ενέκρινε μια νέα θεραπεία για την αιμοφιλία, η οποία είναι η ακριβότερη στον κόσμο, με την κάθε δόση...

Αλτσχάιμερ: Το επαναστατικό φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο θα κυκλοφορήσει το 2023

Ένα νέο, πρωτοποριακό φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ,  αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία μέσα στο επόμενο έτος.Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily...

«Απίστευτη» ανακάλυψη για τη λειτουργία του εγκεφάλου από Έλληνες επιστήμονες στη Δανία

Περισσότερο φως στη λειτουργία του εγκεφάλου των ανθρώπων και γενικότερα των θηλαστικών ρίχνει μία νέα έρευνα ομάδας επιστημόνων στη Δανία, με επικεφαλής δύο Έλληνες...

Νέο «έξυπνο» τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του ήπατος

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει τους καρκίνους του ήπατος σε ποσοστό άνω του 80%....

Έρχεται το πρώτο ολιστικό κέντρο για τον καρκίνο στην Ελλάδα

Ένα ολοκληρωμένο κέντρο για την θεραπεία του καρκίνου θα δημιουργηθεί σύντομα στη χώρα μας.Σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο θα στεγάζονται κλινικοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και θα συγκεντρώνεται όλη...

Τελευταία Άρθρα