Φυγή από το σπίτι, λόγω καραντίνας και…ίντερνετ

Η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, συνετέλεσε στην αύξηση των περιστατικών φυγής από το σπίτι, κυρίως σε κορίτσια 13 έως 17 χρόνων, μετά από διαδικτυακές γνωριμίες με άλλους εφήβους ή ενηλίκους. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ την τελευταία δεκαετία ενεργοποιήθηκε, κατά μέσο όρο, από «Το Χαμόγελο του παιδιού», η υπηρεσία Amber Alert 6 με 8 φορές ετησίως, το 2020 έγιναν 18 ενεργοποιήσεις.

Τα στοιχεία παρουσίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο σεμιναρίου ενημέρωσης για τις πρακτικές διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο συντονιστής επιχειρήσεων της οργάνωσης Κωνσταντίνος Καλφούντζος και ο ψυχολόγος και χειριστής κλήσεων στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, Αιμίλιος Παλάτος.

«To lockdown είχε ως αποτέλεσμα κάποιες οικογένειες να βρουν ευκαιρία τα μέλη τους να έρθουν πιο κοντά και σε κάποιες άλλες να γιγαντωθούν τα προβλήματα. Επιπλέον, η αρνητική επιρροή του διαδικτύου, οδήγησε σε αύξηση των φυγών σε έφηβες» είπε ο κ. Καλφούντζος. Όπως εξήγησε, εξαιτίας και του γεγονότος ότι τα παιδιά ήταν πολλές ώρες στο διαδίκτυο και χωρίς γονικό έλεγχο, ήταν ευάλωτα και εκτεθειμένα.

«Συνεπώς, συνομιλούσαν με αγνώστους και πολλές φορές, έπεφταν και θύματα διαδικτυακής παρενόχλησης» πρόσθεσε. Η φυγή των εφήβων, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονταν, πολλές φορές, οργανωμένα όπως δύο κορίτσια που έφυγαν από το σπίτι τους στον Βόλο και βρέθηκαν μετά από λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη ή δύο έφηβες, μια από τη Θεσσαλονίκη και μία από την Αθήνα που γνωρίστηκαν διαδικτυακά και έφυγαν από τα σπίτια τους δίνοντας ραντεβού στην Κόρινθο.

Ο κ.Πολάτος διευκρίνισε μάλιστα ότι οι εξαφανίσεις εφήβων το 2020 αφορούν σε έφηβους ελληνικής καταγωγής, κυρίως κορίτσια 13 έως 17 χρόνων, με ενδοοικογενειακά προβλήματα ενώ οι επαναλαμβανόμενες φυγές γίνονται κυρίως ομαδικά από δομές φιλοξενίας ανηλίκων.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν χάσει την επαφή με το παιδί, είναι να ψάξει πού του είπε ότι θα πάει και με ποιόν, αν το έχει ξανακάνει και να τηλεφωνήσει σε φίλους του. Γενικότερα όμως, πρέπει να κινηθεί άμεσα δηλώνοντας την εξαφάνισή του γιατί, σ΄αυτές τις περιπτώσεις, ο χρόνος είναι εχθρός» ξεκαθαρίζει ο κ.Καλφούντζος.

Στατιστικά 2020 από «Το Χαμόγελο του παιδιού»

Σύμφωνα με στοιχεία για το 2020 που έδωσε ο Οργανισμός, έγιναν 10.421 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, 101 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν, 93 παιδιά εντοπίστηκαν, έγιναν 18 ενεργοποιήσεις του Amber Alert και 7 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής» για παιδιά και 5 κινητοποιήσεις για ενήλικες.

Για 3 παιδιά ο Οργανισμός προχώρησε σε διακρατική συνεργασία, χειρίστηκε 25 αιτήματα για την αναζήτηση 50 ενηλίκων, εκ των οποίων οι 41 ενήλικες βρέθηκαν. Για 35 ενήλικες ενεργοποιήθηκε το Missing Alert.

Το σεμινάριο ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου « INTERSYC II- Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των ΠαιδιώνII».

Νατάσα Καραθάνου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Μήπως η σχέση με τον σύντροφό σας είναι τοξική;

Σε μια υγιή σχέση όλα λειτουργούν. Σίγουρα, μπορεί να διαφωνείτε κάπου κάπου ή να συναντάτε άλλα προβλήματα στο «δρόμο», αλλά γενικά παίρνετε αποφάσεις μαζί,...

Πίνετε αλκοόλ στον ήλιο; Οι κίνδυνοι που απειλούν το δέρμα σας

Αν σας αρέσει να πίνετε αλκοόλ στην παραλία κάνοντας ηλιοθεραπεία, ξανασκεφθείτε το. Η τακτική αυτή όχι μόνο σας εκθέτει σε κίνδυνο ατυχήματος αν μπείτε...

Σεροτονίνη: Τι να τρώμε για να αυξήσουμε την ορμόνη της ευτυχίας

Μέσα σε όλες τις περίπλοκες διεργασίες που πραγματοποιούνται στο σώμα μας, η πρόσληψη της τροφής μπορεί να παίξει βασικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο...

Χρήσιμες συμβουλές για την υγεία μας το καλοκαίρι

Για τα παιδιάΓια τα βρέφη που είναι μικρότερα των 6 μηνών καλό είναι να αποφεύγεται τελείως η άμεση έκθεση τους στον ήλιο. Θα πρέπει να ντύνονται με...

Κολύμπι και περίοδος: Τα ταμπόν και τα κύπελλα περιόδου είναι η ασφαλής λύση για τις...

Ενώ οι διαφημίσεις για σερβιέτες δείχνουν υπερβολικά χαρούμενες γυναίκες  να τρέχουν στους δρόμους της πόλης με λευκά παντελόνια έχουν ένα σημείο πολύ εύστοχο: Δεν...

Πέντε σημάδια που αποκαλύπτουν ότι έχετε εμμονή με την άσκηση

Είναι δυνατό να έχουμε εμμονή με τη γυμναστική; Ναι απαντά η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη και μας εξηγεί ότι ο εθισμός στη γυμναστική...

Τελευταία Άρθρα