Έρχεται το πρώτο ολιστικό κέντρο για τον καρκίνο στην Ελλάδα

Ένα ολοκληρωμένο κέντρο για την θεραπεία του καρκίνου θα δημιουργηθεί σύντομα στη χώρα μας.

Σε ένα πλήρως εξοπλισμένο κτήριο θα στεγάζονται κλινικοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και θα συγκεντρώνεται όλη η έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου.

Απώτερος στόχος η βελτίωση της ζωής των ογκολογικών ασθενών αφού θα υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες που χρειάζονται, συγκεντρωμένες σε μια ενιαία δομή.

Για το νέο αυτό κέντρο μίλησαν στην κάμερα του EΡΤnews και την Ειρήνη Κυρίτση ο Αντώνης Καττάμης, καθηγητής Παιδιατρικής και Ογκολογίας Ν. Παίδων «Αγία Σοφία», ο Αριστοτέλης Μπάμιας, Καθηγητής Ογκολογίας ΕΚΠΑ, η Αντωνία Δημητρακοπούλου – Strauss, αναπληρώτρια Επικεφαλής Κλινικής Ιατρικής DKFZ, o Βασίλης Γρηγορίου, Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ο Γιόζεφ Πούχτα, πρώην διευθυντής κέντρου έρευνας καρκίνου στη Χαϊδελβέργη.

Ειδική Έκδοση για την «ΥΓΕΙΑ»:

– Το παράθυρο ενός νοσοκομείου μπορεί να κρίνει την έκβαση μιας νοσηλείας, αν δηλαδή ο ασθενής θα πάει καλά μετά από χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα που θα παρουσιαστούν στο Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών για το 2022, η ύπαρξη παραθύρου στο δωμάτιο νοσηλείας μπορεί να αυξήσει έως και πέντε φορές τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 4.000 νοσηλευόμενοι που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κινδύνου, μεταμοσχεύσεις νεφρών, χολεκτομή και παγκρεατεκτομή στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μέσα σε μία 3ετία.

Οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε δύο ορόφους του νοσοκομείου, σε δωμάτια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με ή χωρίς παράθυρα, μονόκλινα ή δίκλινα και με συγκεκριμένες αποστάσεις από το νοσηλευτικό τμήμα και την οπτική επαφή με τους γιατρούς. Η ανάλυση έδειξε ότι οι νοσηλευόμενοι σε δωμάτιο χωρίς παράθυρο είχαν:

-20% περισσότερες πιθανότητες θανάτου
-10% περισσότερες πιθανότητες θανάτου μέσα σε μόλις 30 ημέρες

Σύμφωνα με τους ερευνητές ενδεχομένως όσοι δεν είχαν παράθυρο στο δωμάτιο, έχασαν την ευεργετική επίδραση του ηλιακού φωτός όπως είναι η διέγερση της παραγωγής σεροτονίνης που βελτιώνει τη διάθεση και προάγει την ηρεμία, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε επιπλέον μικρότερη θνητότητα στους ασθενείς που ήταν στο οπτικό πεδίο του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς οι τελευταίοι μπορούσαν να εκτιμήσουν ευκολότερα την κατάσταση του ασθενούς και να επέμβουν ταχύτερα σε σοβαρά περιστατικά.

– Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αφορούν όλο και πιο νέα άτομα, όχι μόνο γυναίκες αλλά και άνδρες. Η νόσος αφορά πλέον και την προ-εφηβεία. Πρόσφατα κοριτσάκι 8 ετών νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” λόγω νευρικής ανορεξίας.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα ότι πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες δημόσιες δομές με εξειδικευμένο προσωπικό για νοσηλεία των ατόμων με αυτού του είδους τις διαταραχές.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Νέες θεραπείες καθιστούν πλέον διαχειρίσιμη την έως τώρα θανατηφόρο κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση είναι μια κληρονομική νόσος η οποία επηρεάζει πολλά όργανα του σώματος αλλά κυρίως τους πνεύμονες.Οι νέες θεραπείες αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών...

Επιστημονική δοκιμή γευσιγνωσίας για το ελαιόλαδο

Ένα εργαστήριο στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είναι το μοναδικό εν Ελλάδι και παγκοσμίως  που ασχολείται με την γευσιγνωσία του λαδιού, δίνοντας την ανάλογη πιστοποίηση.Για όποιον...

Κάρτα Υγείας για τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του δήμου Κορινθίων

Κάρτα υγείας σ’ όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του δήμου Κορινθίων, προωθεί η Σχολική Επιτροπή το Δήμου.Η παροχή αυτή, είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές...

ΗΠΑ: Ο FDA μόλις ενέκρινε το πιο ακριβό φάρμακο στον κόσμο

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) μόλις ενέκρινε μια νέα θεραπεία για την αιμοφιλία, η οποία είναι η ακριβότερη στον κόσμο, με την κάθε δόση...

Αλτσχάιμερ: Το επαναστατικό φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο θα κυκλοφορήσει το 2023

Ένα νέο, πρωτοποριακό φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ,  αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία μέσα στο επόμενο έτος.Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily...

Τελευταία Άρθρα