Επιστημονική δοκιμή γευσιγνωσίας για το ελαιόλαδο

Ένα εργαστήριο στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είναι το μοναδικό εν Ελλάδι και παγκοσμίως  που ασχολείται με την γευσιγνωσία του λαδιού, δίνοντας την ανάλογη πιστοποίηση.

Για όποιον αναρωτιέται πως ξεχωρίζει η ποιότητα του λαδιού, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης, ανέλαβε να βρει την απάντηση.

Όλα όσα αντιλαμβανόμαστε μέσω της γεύσης και της όσφρησης συνιστούν την γευσιγνωσία του ελαιόλαδου, εξηγεί ο Βασίλης Δημόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής γεωπονίας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Μέσω της γευσιγνωσίας μπορούν να διαπιστωθούν οι κακές πρακτικές που ακολουθούνται κατά την καλλιεργητική περίοδο, την συγκομιδή, την επεξεργασία και την αποθήκευση.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η γεύση και η όσφρηση είναι αδιαμφισβήτητοι κριτές. Αποκαλύπτουν εάν ο ελαιόκαρπος ήταν σάπιος ή είχε προσβληθεί από ασθένεια. Εάν ο καρπός είχε μείνει μεγαλύτερο από το πρέπον διάστημα σε τσουβάλια πριν από την παράδοσή του στο ελαιοτριβείο, εάν εκεί υπέστη κακή επεξεργασία κατά την σύνθλιψη και εάν οι συνθήκες συντήρησης ήταν ή όχι οι κατάλληλες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 το εργαστήριο είναι διαπιστευμένο και για την πιστοποίηση της επιτραπέζιας ελιάς. Το θέμα ξεκίνησε πριν από μια 10ετία και τώρα είναι το μοναδικό εργαστήριο παγκοσμίως, διαπιστευμένο με το σύστημα ποιότητας ISO/IEC 17025 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

Το εργαστήριο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από εκείνους που ζητούν την επιστημονική του σφραγίδα. Επιπλέον, παρέχει εκπαίδευση σε φοιτητές και σεμινάρια εκπαίδευσης σε φορείς επιχειρήσεων, αλλά και σε όποιον ιδιώτη ενδιαφέρονται να μάθει για το λάδι και τον καρπό της ελιάς.

Ένα από τα μυστικά του καλού λαδιού είναι το κάψιμο και η πίκρα, τα οποία φανερώνουν την ύπαρξη των πολυφαινόλων, που είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία, καθώς βοηθούν μεταξύ άλλων την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, την προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Σερρών: Τον Μάρτιο η λειτουργία των Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων και Μονάδας Ενηλίκων

Εντός Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σύλλογο Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη Νόσο Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών...

Χίος: Ενίσχυση Γενικού Νοσοκομείου με ογκολόγο, νεφρολόγο

Με δύο γιατρούς ενισχύθηκε αυτό το μήνα το “Σκυλίτσειο” Γενικό Νοσοκομείο Χίου.Συγκεκριμένα ορκίστηκαν στη θέση του Επιμελητή Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, ο νεφρολόγος Παναγιώτης...

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Διεύθυνσης Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας, διοργανώνει τον...

Ψηφιακός οδηγός για γονείς παιδιών ηλικίας 2 μηνών έως 5 ετών

Συμβουλές για γονείς βρεφών και νηπίων έως πέντε ετών, από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία» περιλαμβάνονται σε «Οδηγό», στην...

Λάρισα: Εκδηλώσεις για την προαγωγή της δημόσιας υγείας

Πέντε νέες ανοιχτές επιστημονικές εκδηλώσεις, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα δημόσιας υγείας πραγματοποιούνται  με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας,...

Φλώρινα: Πρόγραμμα εκπαίδευσης Εθελοντών Υγείας-Νοσηλευτικής από τον Ερυθρό Σταυρό

Νέο πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εθελοντών/ριών Υγείας-Νοσηλευτικής, για γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18-65 ετών που επιθυμούν να αποκτήσουν έγκυρες γνώσεις και δεξιότητες φροντίδας, ώστε να καταστούν...

Τελευταία Άρθρα