Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, εκπαιδευτικό εργαλείο για τις πλημμύρες

Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με θέμα “Δευκαλίωνας: Εκπαίδευση για τις Πλημμύρες” εστάλη πριν λίγες ημέρες στα σχολεία για να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για την εκπόνηση προγραμμάτων για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Για το ηλεκτρονικό βιβλία εργάστηκε μία μεγάλη ομάδα ατόμων από 60 περίπου άτομα- μέλη των παιδαγωγικών ομάδων των ΚΕΠΕΑ και συμπαραστάτες και αρωγούς εξέχοντα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, καθώς και μέλη φορέων της Εκπαίδευσης, όπως το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Πολιτιστικών Θεμάτων, Εργαστηριακών Κέντρων, ΠΛΗΝΕΤ και εκπαιδευτικούς σχολείων.

Στην προσπάθεια συνέβαλαν σημαντικά και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, τα Δασαρχεία της περιοχής κ.λπ.

Ο Δήμος Μουζακίου είναι αυτός που χρηματοδότησε και στήριξε το έργο. Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο Προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου, Αντώνης Ντάνης, αφορμή αποτέλεσε ο κυκλώνας “Ιανός” και οι καταστροφές που προκάλεσε στη χώρα προκαλώντας θανάτους και αναρίθμητες ζημιές, κυρίως στη Θεσσαλία και την περιοχή της Καρδίτσας.

“Στο Μουζάκι είχαμε την κατάρρευση του Κέντρου Υγείας από την πλημμύρα του ποταμού Πάμισου και τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας. Παίρνοντας το γεγονός αυτό ως αφορμή, πιστεύοντας στην αξία της εκπαίδευσης και διαπιστώνοντας κενά στην εκπαίδευση για τις πλημμύρες, θελήσαμε να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικό υλικό. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε την προσπάθεια ζητώντας αρχικά βοήθεια από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕΠΕΑ) της χώρας που ανταποκρίθηκαν θερμά”.

Εξήγησε ότι είναι σημαντικό το έργο της έκδοσης του βιβλίου διότι:

  • Η κλιματική κρίση της εποχής μας αυξάνει τη συχνότητα και τη σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, μεταξύ των οποίων και τις πλημμύρες.
  • Το βιβλίο καλύπτει κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση των μαθητών για τις πλημμύρες, ως ένα κομμάτι των φυσικών καταστροφών.
  • Στη συγγραφή του βιβλίου συμμετείχαν πάνω από 60 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.
  • Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του βιβλίου παρουσιάστηκαν σε περισσότερες από 10 διαδικτυακές ημερίδες και δέχτηκαν ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτικούς που τις παρακολούθησαν.
  • Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ειδικοί πρόσφεραν πολύτιμες συμβουλές και την κριτική τους, για το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
  • Το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια και ο Δήμος Μουζακίου έχουν αγκαλιάσει το έργο και έχουν επιχορηγήσει την έκδοση του βιβλίου.

Το 1ο και το 2ο μέρος του Βιβλίου μπορείτε να το “κατεβάσετε” από τον σχετικό ιστότοπο που δημιουργήθηκε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://deukalion.sch.gr/wp/e-book/

Το στήσιμο του βιβλίου

Η οργάνωση αυτής της πολυπληθούς ομάδας έγινε με χωρισμό σε ομάδες, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στις επικοινωνίες, αλλά κυρίως μέσα από συλλογικές αποφάσεις που λήφθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες. Υπήρξε ένας αρχικός σχεδιασμός για τις θεματικές ενότητες του εκπαιδευτικού υλικού, βασισμένος στη διεθνή βιβλιογραφία. Ο σχεδιασμός αυτός εμπλουτίστηκε μέσα από διάλογο, όμως πολλές φορές ανατράπηκε και αναπροσαρμόστηκε για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Βασικά απαιτούμενα για κάθε εργασία που συμπεριλήφθηκε τελικά στο έργο ήταν η παρουσίασή της σε διαδικτυακές ημερίδες που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, η βελτίωσή της από την προφορική και γραπτή ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων στις ημερίδες αυτές, καθώς και η βελτίωσή της από τις παρατηρήσεις των πανεπιστημιακών και ειδικών που συμμετείχαν στο έργο.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αποκατάσταση της τρύπας στο στρώμα του όζοντος σε 20 χρόνια εκτιμούν οι επιστήμονες

Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος της Γης, πρόκειται να επουλωθεί πλήρως στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μέσα σε δύο δεκαετίες, μετά από αποφασιστική...

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ: Δενδροφύτευση στην Αλεξανδρούπολη, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου

Οι αναδασώσεις του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ συνεχίζονται και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στην Αλεξανδρούπολη.Το σημείο συνάντησης των εθελοντών είναι στην Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή Κρύα Βρύση, στο χωριό Άβαντας, στο δάσος...

Φινλανδία: Αλεπούδες διατηρούνται σε φάρμες γουναρικών υπό άθλιες συνθήκες και τρέφονται με νεκρά κουτάβια

Ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων δημοσίευσε ένα  συγκλονιστικό βίντεο με τη βαναυσότητα που υφίστανται τα ζώα σε φινλανδικές φάρμες γουναρικών. Αποκαλύπτει υπέρβαρες, άρρωστες αλεπούδες...

Ιαπωνία: Έκκληση των νησιωτικών χωρών να μην πετάξει ακόμη στη θάλασσα τα μολυσμένα νερά του...

Νησιωτικές χώρες στον Ειρηνικό ζητούν απο την Ιαπωνική κυβέρνηση να καθυστερήσει τη ρίψη υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στη θάλασσα...

Τα δελφίνια «φωνάζουν» μεταξύ τους εξαιτίας της ηχορύπανσης

Είναι ένα από τα πολλά θαλάσσια θηλαστικά που βασίζονται στα σφυρίγματα και τον ηχοεντοπισμό για το κυνήγι και την αναπαραγωγή. Όμως, η ηχορύπανση από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η ναυτιλία...

Σύμπραξη φορέων για την ενίσχυση της φύλαξης της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Γυάρου

Μνημόνιο Συνεργασίας για την αποτελεσματική φύλαξη της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) Γυάρου, μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος επιτήρησης, υπεγράφη πριν λίγες ημέρες, μεταξύ των Υπουργείου...

Τελευταία Άρθρα