Ελληνικό ραδιοφάρμακο προσφέρει ακρίβεια στη διάγνωση του καρκίνου προστάτη

Ένα πρωτοποριακό ραδιοφάρμακο, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, προσφέρει για πρώτη φορά υψηλή ακρίβεια στη διάγνωση εστιών του καρκίνου του προστάτη σε όλες τις φάσεις της νόσου.

Το νέο σκεύασμα με την ονομασία PróstaLumin, χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος του προστάτη έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες και άλλους ιστούς, εκτός του προστάτη πριν από την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής και αν η νόσος έχει υποτροπιάσει σε ασθενείς των οποίων τα επίπεδα του PSA (ειδικού προστατικού αντιγόνου) στο αίμα αυξάνονται μετά από προηγούμενη θεραπευτική αγωγή.

Η δραστική του ουσία είναι το επισημασμένο με φθόριο 18 ειδικό προστατικό αντιγόνο της μεμβράνης ([18F]-PSMA-1007). Διατίθεται στη μορφή ενέσιμου διαλύματος και χρησιμοποιείται στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (εξέταση PET scan).

Όπως μας εξηγεί ο συντονιστής διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής και διευθυντής του Εργαστηριακού Τομέα στον «Ευαγγελισμό», Ιωάννης Δατσέρης, για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν στη διάθεση τους μία αναίμακτη και μη επεμβατική εξέταση, που προσφέρει στους γιατρούς και τους ασθενείς τη δυνατότητα εξαιρετικής ακρίβειας στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη σε όλη την πορεία της νόσου.

Το ραδιοφάρμακο χορηγείται μόνο σε μονάδες πυρηνικής ιατρικής, από επαγγελματίες υγείας, εξειδικευμένους στη χρήση συστημάτων ποζιτρονιακής μοριακής απεικόνισης.

Συγκεκριμένα, χορηγείται στον ασθενή, συνδέεται με το ειδικό προστατικό αντιγόνο μεμβράνης (PSMA) και προσλαμβάνεται από τα κύτταρα, ενώ εκπέμπει επίσης ακτινοβολία, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί με σάρωση PET.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι γιατροί μπορούν να δουν πού βρίσκονται τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό.

Στα ύψη οι διαγνώσεις στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται από 3.200 έως 3.400 νέες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη. Από αυτές το 65% – 70% των νέων περιπτώσεων οδηγούνται σε ριζική προστατεκτομή και το υπόλοιπο 30% – 35% των νέων διαγνώσεων παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση (φαρμακευτική αγωγή).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των νέων διαγνώσεων θα παρουσιάσει μετά από χρόνια βιοχημική υποτροπή της νόσου και από αυτούς άλλο περίπου 40% θα εμφανίσουν επίσης μετά από μακρόχρονη εξέλιξη ορμονοάντοχο (ευνουχοάντοχο) καρκίνο του προστάτη.

Παραγωγή στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον είναι ότι το ραδιοφάρμακο παράγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ η οποία, έχει αναπτύξει 2 εργοστάσια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία έχει λάβει άδεια παρασκευής και διάθεσης του σκευάσματος εκτός από την Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Η ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ έχει πραγματοποιήσει στη χώρα μας πολυκεντρική κλινική μελέτη (φάσης ΙΙΙ) στην οποία συμμετείχαν 190 ασθενείς προκειμένου να ελεγχθεί η αξία του ραδιοφαρμάκου στην ανίχνευση της υποτροπής ή και μεταστατικών αλλοιώσεων καρκίνου του προστάτη. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2021, καθώς αναδείχθηκε η διαγνωστική ανωτερότητα του PróstaLumin.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από τον Δήμο Παύλου Μελά- Πώς κλείνετε ραντεβού

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε όλους τους πολίτες προσφέρει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά, στο πλαίσιο του καταξιωμένου θεσμού «Ημέρες Υγείας», από τις 8...

Ξεκινά το έργο της ανέγερσης της νέας Ψυχιατρικής Πτέρυγας στο Νοσοκομείο Χανίων

Μετά από 186 συμβούλια και 14 χρόνια προσπαθειών χθες το μεσημέρι  «έπεσαν» οι υπογραφές για την ανέγερση νέας πτέρυγας και την επέκταση στην ψυχιατρική...

Παγκόσμια Ημέρα DNA στο ΑΠΘ: Γνωριμία των μαθητών με την επιστήμη της Βιολογίας

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας DNA (DNA Day – 25 Απριλίου), το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, διοργανώνει...

Το ανακαινισμένο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς παραδόθηκε σήμερα παρουσία της Μ. Γκάγκα

Μια σημαντική ημέρα για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς είναι η σημερινή, με την παράδοση ενός υπερσύγχρονου τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο νοσοκομείο του νησιού, χάρη...

Ξεκινά η λειτουργία της 3ης Τοπικής Ομάδας Υγείας στην Κόρινθο

Ξεκινά από την Πέμπτη, 20 Απριλίου, η λειτουργία της 3ης Τοπικής Ομάδας Υγείας, στην Κόρινθο που είναι στελεχωμένη με ειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και θα...

Νομοθετική διάταξη έρχεται να ρυθμίσει την έλλειψη φυσικοθεραπευτών

Με αφορμή τη συνάντηση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ, Θεανώς Καρποδίνη με την Γενική Γραμματέα της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων, ανακοινώθηκε η έκδοση νομοθετικής διάταξης...

Τελευταία Άρθρα