Δύο περιστατικά αλλαντίασης στη χώρα – Διεθνής κινητοποίηση από τον ΕΟΔΥ για τη σωτήρια αντιτοξίνη

Κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο έγινε από τον ΕΟΔΥ για την ανεύρεση του αντίδοτου στη μόλυνση από αλλαντίαση από την οποία προσβλήθηκε ζευγάρι αλλοδαπών μετά από κατανάλωση κονσερβοποιημένων – από τους ίδιους – σπαραγγιών.

Με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρέθηκε η αντιτοξίνη για την αλλαντίαση σε χώρα του εξωτερικού και μεταφέρθηκε αεροπορικώς, με επείγουσες διαδικασίες στην Αθήνα, προκειμένου να χορηγηθεί εντός του πρώτου 24ωρου στους δύο ασθενείς – κάτι που επετεύχθη.

Η αλλαντίαση είναι ίσως η πιο τοξική μορφή δηλητηρίασης. Είναι σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που παράγεται από νευροτοξίνη και το αντίδοτό της είναι δυσεύρετο διεθνώς. Σύμφωνα με πληροφορίες και πρόσφατο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια για την προμήθεια της δραστικής ουσίας ώστε να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή, από τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας.

Οι δύο ασθενείς, η μία εκ των οποίων είναι διασωληνωμένη, νοσηλεύονται σε σταθερή κλινική κατάσταση σε υγειονομικές μονάδες της Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα 2004-2021 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ, τρία εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλαντίασης σε βρέφη και ένα ύποπτο κρούσμα σε ενήλικα.

Προσοχή στην παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή  κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.

Ως εκ τούτου, συστήνεται από τον ΕΟΔΥ, η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Ρίτσαρντ Πράις: Μπορούμε να πετύχουμε 70% επιβίωση από καρκίνους στην Ευρώπη έως το 2030

Για την πορεία της θεραπείας του καρκίνου στην Ευρώπη, την αντιμετώπιση, την πρόληψη αλλά και τις αιτίες που τον προκαλούν μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και τον Γιώργο...

ΗΠΑ: Η εξασθένηση της τριπλής απειλής Covid, γρίπης και RSV οδηγεί σε μείωση των εισαγωγών

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)...

Συστάσεις από τον ΕΟΦ για αποφυγή φαινομένων εξαπάτησης «για χρήση βλαστοκυττάρων»

Ο ΕΟΦ με αφορμή τις καταγγελίες για παραπλάνηση και εξαπάτηση ασθενών που απασχολούν την επικαιρότητα, & επειδή σε αυτές αναφέρεται η σύσταση για χρήση βλαστοκυττάρων, εφιστά την προσοχή...

Οι προτάσεις του ΙΣΑ για τις ελλείψεις φαρμάκων – Προς ομαλοποίηση η κατάσταση

Ευρεία σύσκεψη, για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, στην οποία συμμετείχαν η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής καθώς και εκπρόσωποι του ΕΟΦ, ΕΟΔΥ, ΣΦΕΕ και...

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή εντατικολόγων

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η καθιερωμένη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή εντατικολόγων, λόγω της έξαρσης των ιώσεων  γρίπης και του κορονοϊού. «Έχουν κληθεί και εντατικολόγοι να συμμετέχουν,...

Το Πεκίνο ζητά μέτρα κατά της COVID-19 που να στηρίζονται στην επιστήμη για τους ταξιδιώτες...

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα τις εμπλεκόμενες χώρες να στηρίζουν τα μέτρα που λαμβάνουν για την πρόληψη της COVID-19 στα γεγονότα και...

Τελευταία Άρθρα