Διπλασιάστηκαν στην Ελλάδα οι χρήστες ηρωϊνης

Στο υπουργείο Υγείας παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Ιουνίου, η ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά και τα οινοπνευματώδη. Για το σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα που ταλαιπωρεί τόσο τους χρήστες όσο και τις οικογένειές τους μίλησε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Κουϊμτζίδης, Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά.

Ο κ Κουιμτζίδης

Όπως ανέφερε στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο κ. Κουιμτζίδης “η έκθεση καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα στατιστικών σχετικά με την θεραπεία και την επίδραση στον πληθυσμό.
Ένα δεδομένο της έρευνας είναι ότι “διπλασιάστηκε η χρήση υγειονομικού υλικού στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, πλην όμως είμαστε πολύ μακριά από τον στόχο μας ο κάθε χρήστης να έχει, την ημέρα, ένα πακέτο υγειονομικού υλικού ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας να εξαλείψουμε την εμφάνιση ηπατίτιδας C μέχρι το διάστημα 2020-’30”.
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, “ενώ ο νόμος για τα ναρκωτικά προβλέπει τη θεραπεία αντί της ποινής, αυξάνονται οι άνθρωποι που καταλήγουν στην φυλακή για προβλήματα ναρκωτικών, ενώ την ίδια στιγμή έχει μειωθεί η παροχή θεραπευτικών προγραμμάτων μέσα στις φυλακές. Η έκθεση αυτή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να φτιάξουμε πολιτική και να την αξιολογήσουμε”.
Όπως τόνισε η ομ. Καθ. ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα ναρκωτικά, Μένη Μαλλιώρη με αφορμή την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) στην Ελλάδα το 2020.

Πανδημία και ναρκωτικά

Η χρήση βενζοδιαζεπινών αυξήθηκε, γιατί πολλά άτομα αντιμετώπισαν με αυτές την ψυχική καταπόνηση του κοροναϊού, καθώς το άγχος και η αϋπνία αποτελούν βασικά συμπτώματα στην πανδημία. Όμως η αυξημένη χρήση υπνωτικών και ηρεμιστικών συνδέεται με θανάτους και δηλητηριάσεις.

Άλλο στοιχείο της χρονιάς που πέρασε είναι ότι η κάνναβη που κυκλοφορεί είναι υψηλής ψυχοδραστικής επίδρασης, είναι μια κάνναβη με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει η αγορά είναι αρρύθμιστη και ο κόσμος δεν ξέρει τι αγοράζει.
Επίσης καταγράφεται ρεκόρ κατάσχεσης κοκαΐνης, η οποία τείνει να γίνει η πρώτη ουσία σε χρήση, ενώ κυκλοφορούν επιπλέον 46 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, με την ηρωίνη να συνεχίζει να χρησιμοποιείται.

Τόσο η κ. Μαλλιώρη, όσο και ο κ. Χρήστος Κουϊμτζίδης, ψυχίατρος, και Εθνικός Συντονιστής για τα ναρκωτικά, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο δ.σ. του Ευρωπαιικού Κέντρου, επεσήμαναν την ανάγκη χρήσης ναλοξόνης για απεξάρτηση, αλλά και τη λειτουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, καθώς όχι μόνο έχουμε το θεσμικό πλαίσιο, αλλά έχουμε μεταφέρει τεχνογνωσία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γαλλία.
Επιδημιολογικές μελέτες πρότεινε η Ζωή Ράπτη
Ο προσδιορισμός του προβλήματος, αναμένεται να ξεκαθαριστεί με την πραγματοποίηση επιδημιολογικών μελετών για την έκταση της χρήσης ναρκωτικών στη χώρα, κάτι που ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης. Μάλιστα διευκρίνισε ότι υπάρχει και η απαιτούμενη πρόβλεψη των σχετικών πιστώσεων.

ERT Εκπομπή Συνδέσεις

Σχετικά Άρθρα

Χρήση μάσκας και καλός αερισμός στις σχολικές τάξεις.

Μέχρι να μπορέσουν όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών ή και τα μικρότερα να εμβολιαστούν, η χρήση μάσκας είναι...

2.500 άτομα δεν ταξίδεψαν λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας για τον Covid 19

Οι έλεγχοι είναι συνεχείς, το Λιμενικό ανέλαβε τους ελέγχους στα πλοία που αποδείχθηκε ότι ήταν ελλιπείς«, ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις...

Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ζητά η ΠΦΥ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων αφήνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας. «Το καταστροφικό claw back είναι η ταφόπλακα της Πρωτοβάθμιας...

Δωρεά 150 απινιδωτών

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ξεκίνησε με μία σκηνή που συγκλόνισε όλη την Ευρώπη. Αυτή της κατάρρευσης του Δανού ποδοσφαιριστή Έρικσεν,...

Σύσκεψη στη Θέρμη για την προώθηση των εμβολιασμών

Με τη συμμετοχή του Στ. ΠέτσαΗ συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης με στόχο να πειστούν όλοι οι πολίτες για να εμβολιαστούν...

Nίκος Νίτσας «Εμβολιασμός σήμερα, όχι το φθινόπωρο…»

«Ο ΙΣΘ και τα μέλη του βρίσκονται στο πλευρό δημάρχων που κινητοποιούν όλες τις δυνάμεις τους προς την κατεύθυνση του άμεσου εμβολιασμού των...

Τελευταία Άρθρα