Διπλασιάστηκαν στην Ελλάδα οι χρήστες ηρωϊνης

Στο υπουργείο Υγείας παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Ιουνίου, η ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά και τα οινοπνευματώδη. Για το σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα που ταλαιπωρεί τόσο τους χρήστες όσο και τις οικογένειές τους μίλησε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Κουϊμτζίδης, Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά.

Ο κ Κουιμτζίδης

Όπως ανέφερε στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο κ. Κουιμτζίδης “η έκθεση καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα στατιστικών σχετικά με την θεραπεία και την επίδραση στον πληθυσμό.
Ένα δεδομένο της έρευνας είναι ότι “διπλασιάστηκε η χρήση υγειονομικού υλικού στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, πλην όμως είμαστε πολύ μακριά από τον στόχο μας ο κάθε χρήστης να έχει, την ημέρα, ένα πακέτο υγειονομικού υλικού ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας να εξαλείψουμε την εμφάνιση ηπατίτιδας C μέχρι το διάστημα 2020-’30”.
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, “ενώ ο νόμος για τα ναρκωτικά προβλέπει τη θεραπεία αντί της ποινής, αυξάνονται οι άνθρωποι που καταλήγουν στην φυλακή για προβλήματα ναρκωτικών, ενώ την ίδια στιγμή έχει μειωθεί η παροχή θεραπευτικών προγραμμάτων μέσα στις φυλακές. Η έκθεση αυτή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να φτιάξουμε πολιτική και να την αξιολογήσουμε”.
Όπως τόνισε η ομ. Καθ. ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα ναρκωτικά, Μένη Μαλλιώρη με αφορμή την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) στην Ελλάδα το 2020.

Πανδημία και ναρκωτικά

Η χρήση βενζοδιαζεπινών αυξήθηκε, γιατί πολλά άτομα αντιμετώπισαν με αυτές την ψυχική καταπόνηση του κοροναϊού, καθώς το άγχος και η αϋπνία αποτελούν βασικά συμπτώματα στην πανδημία. Όμως η αυξημένη χρήση υπνωτικών και ηρεμιστικών συνδέεται με θανάτους και δηλητηριάσεις.

Άλλο στοιχείο της χρονιάς που πέρασε είναι ότι η κάνναβη που κυκλοφορεί είναι υψηλής ψυχοδραστικής επίδρασης, είναι μια κάνναβη με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει η αγορά είναι αρρύθμιστη και ο κόσμος δεν ξέρει τι αγοράζει.
Επίσης καταγράφεται ρεκόρ κατάσχεσης κοκαΐνης, η οποία τείνει να γίνει η πρώτη ουσία σε χρήση, ενώ κυκλοφορούν επιπλέον 46 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, με την ηρωίνη να συνεχίζει να χρησιμοποιείται.

Τόσο η κ. Μαλλιώρη, όσο και ο κ. Χρήστος Κουϊμτζίδης, ψυχίατρος, και Εθνικός Συντονιστής για τα ναρκωτικά, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο δ.σ. του Ευρωπαιικού Κέντρου, επεσήμαναν την ανάγκη χρήσης ναλοξόνης για απεξάρτηση, αλλά και τη λειτουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, καθώς όχι μόνο έχουμε το θεσμικό πλαίσιο, αλλά έχουμε μεταφέρει τεχνογνωσία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γαλλία.
Επιδημιολογικές μελέτες πρότεινε η Ζωή Ράπτη
Ο προσδιορισμός του προβλήματος, αναμένεται να ξεκαθαριστεί με την πραγματοποίηση επιδημιολογικών μελετών για την έκταση της χρήσης ναρκωτικών στη χώρα, κάτι που ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης. Μάλιστα διευκρίνισε ότι υπάρχει και η απαιτούμενη πρόβλεψη των σχετικών πιστώσεων.

ERT Εκπομπή Συνδέσεις

Σχετικά Άρθρα

Το CERN στο ΓΝ Παπαγεωργίου!

Θετική εικόνα αποκόμισαν κατά την επίσκεψή τους στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι επιστήμονες του CERN (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών) και των χωρών μελών της διακρατικής...

“Περιφέρεια Αττικής: Rapid tests στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα”

Στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννης Κεχρής.Με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και...

Κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος και πόλεμος στην Ουκρανία

Ο καθ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλά για τρεις επικίνδυνες εξελίξειςΜπορεί να βρισκόμαστε μακριά –ευτυχώς- από τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος τύπου «Τσέρνομπιλ» κι αυτό χάρη...

Η Neuraxpharm επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Απόκτηση της Brain Therapeutics που δραστηριοποιείται  σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκανικές χώρεςΟ Όμιλος Neuraxpharm (Neuraxpharm), μια κορυφαία εξειδικευμένη ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται...

Παραδόθηκε από τον ΕΕΣ ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, παρέδωσε το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας στον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό, ενισχύοντας σημαντικά την προσπάθεια του...

Ελληνικός κόμβος για την αντιμετώπιση των χημικών ουσιών.

Για το πρόγραμμα PARC, την πιο  μεγάλη αυτή τη στιγμή,  πανευρωπαϊκή σύμπραξη συνεργασίας  τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και των εθνικών κρατικών μηχανισμών, στην...

Τελευταία Άρθρα