Δήμος Ρήγα Φεραίου: Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για ανεύρυσμα αορτής

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), στο πλαίσιο προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, διοργανώνει Δωρεάν προληπτικό και ενημερωτικό έλεγχο για το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής από 3 έως 8 Φεβρουαρίου 2023.

Θα χρησιμοποιηθεί υπερηχογράφος C3 HD που παραχωρήθηκε από το Δίκτυο ΕΔΔΥΠΠΥ
και καταγράφει τη ροή του αίματος αλλά και την ταχύτητα της. Έτσι μπορεί να ελέγξει το τμήμα της αορτής που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά για ανεύρυσμα, απόφραξη ή διαχωρισμό.

Βάσει διεθνών πρωτοκόλλων screening το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών. Ο έλεγχος ξεκινάει από το 55ο έτος ηλικίας, αν υπάρχει ιστορικό σε πρώτου βαθμού συγγενή ή και νωρίτερα αν υπάρχει ύποπτη κλινική εικόνα (π.χ. σφύζουσα μάζα στην κοιλιά).

H κ. Αντωνία Χασιώτη, συντονίστρια κοινωνικής προστασίας και προαγωγής δημόσιας υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου αναφέρει:
«O υπερηχογράφος θα βρίσκεται στη διάθεση του Δήμου μας με σκοπό τον προληπτικό έλεγχο. Η χρήση του θα γίνεται από ειδικό ιατρό, συνεργάτη –εθελοντή (ακτινολόγο –αγγειοχειρουργό) και οι εξετάσεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού.

Η συσκευή του φορητού υπερηχογράφου θα είναι στη διάθεση του Δήμου μας από 3-8 Φεβρουαρίου.

Το ανεύρυσμα της αορτής είναι μία νόσος που πρέπει να διαγιγνώσκεται εγκαίρως. Η διάγνωσή της πραγματοποιείται με υπερηχογράφημα Κοιλιακής Αορτής σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για τα οποίο έχει αποδειχθεί πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων μπορεί να σώσει ζωές.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι η διάταση (το ξεχείλωμα με άλλα λόγια) της κοιλιακής αορτής. Είναι το συχνότερο ανεύρυσμα που αντιμετωπίζουμε στην αγγειοχειρουργική.

Είναι μία επικίνδυνη ασθένεια διότι συνήθως δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά, δηλαδή όταν έχει σπάσει.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αισθάνονται κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται μία σφύζουσα μάζα στην κοιλιακή χώρα. Ξαφνικός πόνος στη κοιλιά ή στη μέση, ζαλάδα, λιποθυμία είναι συμπτώματα ρήξεως.

Μετά την ηλικία των 60-65 ετών κάθε άνθρωπος (ιδιαίτερα οι άνδρες) πρέπει να κάνει έλεγχο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής με υπερήχους.

Όποιος ή όποια (άντρας η γυναίκα δηλαδή) έχει συγγενή πρώτου βαθμού με ανεύρυσμα πρέπει να κάνει τον έλεγχο νωρίτερα, περίπου στην ηλικία των 50 ετών».

Για δήλωση συμμετοχής τηλεφωνείτε στο γραφείο του Βοήθεια στο Σπίτι: 2425023794, καθημερινά 7.00πμ – 15.00.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Σερρών: Τον Μάρτιο η λειτουργία των Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων και Μονάδας Ενηλίκων

Εντός Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σύλλογο Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη Νόσο Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών...

Χίος: Ενίσχυση Γενικού Νοσοκομείου με ογκολόγο, νεφρολόγο

Με δύο γιατρούς ενισχύθηκε αυτό το μήνα το “Σκυλίτσειο” Γενικό Νοσοκομείο Χίου.Συγκεκριμένα ορκίστηκαν στη θέση του Επιμελητή Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, ο νεφρολόγος Παναγιώτης...

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου και του...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Διεύθυνσης Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας, διοργανώνει τον...

Ψηφιακός οδηγός για γονείς παιδιών ηλικίας 2 μηνών έως 5 ετών

Συμβουλές για γονείς βρεφών και νηπίων έως πέντε ετών, από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία» περιλαμβάνονται σε «Οδηγό», στην...

Λάρισα: Εκδηλώσεις για την προαγωγή της δημόσιας υγείας

Πέντε νέες ανοιχτές επιστημονικές εκδηλώσεις, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα δημόσιας υγείας πραγματοποιούνται  με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας,...

Φλώρινα: Πρόγραμμα εκπαίδευσης Εθελοντών Υγείας-Νοσηλευτικής από τον Ερυθρό Σταυρό

Νέο πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εθελοντών/ριών Υγείας-Νοσηλευτικής, για γυναίκες και άνδρες ηλικίας 18-65 ετών που επιθυμούν να αποκτήσουν έγκυρες γνώσεις και δεξιότητες φροντίδας, ώστε να καταστούν...

Τελευταία Άρθρα