Δεν μπορείς να …σταματήσεις μια καρδιά

Μην αγνοείς τα συμπτώματα

Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται περισσότερο από 3 εκατ. νέες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και περισσότερες από 600.000 περιπτώσεις αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια που μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρία και επιβάρυνση της ποιότητας ζωής, χρειάζεται τακτική παρακολούθηση καθώς ο κίνδυνος για ένα δεύτερο επεισόδιο είναι 14% για τους πρώτους  3 μήνες και μπορεί να αυξηθεί έως 40% για τα επόμενα 10 έτη.

Στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα στη χώρα μας η καρδιαγγειακή νόσος φαίνεται τα τελευταία χρόνια να ανευρίσκεται και σε μικρότερες ηλικίες, απότοκες της άθροισης παραγόντων κίνδυνου, όπως η αρτηριακή υπέρταση, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου και νοσηλειών στον ελληνικό πληθυσμό. Ιδιαίτερα τα άτομα με αρρύθμιστη καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο ευάλωτα σε λοίμωξη από τον SARS-CoV2.

Καθυστερούν να πάνε στο Νοσοκομείο

Με το δεδομένο ότι οι ασθενείς ανέχονται συμπτώματα στο σπίτι και εμφανίζονται με μεγάλη καθυστέρηση στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα η οποία μπορεί να έχει δυσμενή κατάληξη για την υγεία τους, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, δημιούργησαν για την Ελλάδα τηλεοπτικό σποτ που περιγράφει τα συμπτώματα του Εμφράγματος του Μυοκαρδίου, προτρέποντας τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να αναζητούν ιατρική βοήθεια στα νοσοκομεία σε περίπτωση καρδιαγγειακών νόσων.

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Πρέπει να μείνουμε και αυτές τις ημέρες ασφαλείς και υγιείς.
  • Δεν αμελούμε να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια όταν έχουμε συμπτώματα.
  • Δεν αγνοούμε τα συμπτώματα και σημεία της καρδιαγγειακής νόσου (δύσπνοια, πόνος στο στήθος, αίσθημα δυσφορίας, λιποθυμικό επεισόδιο ή αιφνίδια απώλεια αισθήσεων, αίσθημα παλμών, αυξημένη αρτηριακή πίεση).
  • Αναζητούμε ιατρική βοήθεια: Καλούμε το 166 σε αιφνίδια-έντονη έναρξη στηθαγχικού πόνου-απώλεια αισθήσεων-έντονη δύσπνοια.
  • Δεν αγνοούμε τα συμπτώματα ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου όπως πάρεση προσώπου, αδυναμία άκρου, διαταραχή λόγου.
  • Δεν αμελούμε να λαμβάνουμε τη φαρμακευτική αγωγή μας. Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας για τη σωστή δοσολογία των φαρμάκων και τον τακτικό έλεγχό μας.

Ασθενείς με καρδιοπάθειες καθυστερούν να πάνε στο Νοσοκομείο και αυτό μπορεί να είναι μοιραίο

  • Δεν αγνοούμε τα συμπτώματα ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου όπως πάρεση προσώπου, αδυναμία άκρου, διαταραχή λόγου.
  • Δεν αμελούμε να λαμβάνουμε τη φαρμακευτική αγωγή μας. Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας για τη σωστή δοσολογία των φαρμάκων και τον τακτικό έλεγχό μας.

Σχετικά Άρθρα

Μονοκλωνικά αντισώματα κατά του Covid 19

H Glaxo Smith Kline και η Vir Biotechnology ανακοίνωσαν σήμερα πως τα τελικά αποτελέσματα από μια μελέτη του μονοκλωνικού αντισώματός τους επιβεβαίωσαν...

Ασθενείς με συμπτώματα Covid 19 που επιμένουν. Η μελετη αξιολόγησης

Στις 8 Ιουνίου 2021 το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων της Αμερικής (CDC) ανέφερε ότι περισσότεροι από 140 εκατομμύρια Αμερικανοί εμβολιάστηκαν...

Θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του ιού Τα...

Ρινικό σπρέι για την αντιμετώπιση του Covid 19

Πολλά μονοκλωνικά αντισώματα έχουν λάβει έγκριση στη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19, αλλά στη συνεχόμενη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας αυτής...

Ανοσοκατασταλμένοι και εμβολιασμός έναντι του SARS-COV-2 . Ελληνική μελέτη

Η ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-COV-2: Έρευνα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε υγιείς και ανοσοκατασταλμένους Η Θεραπευτική Κλινική...

Καρκίνος: Καινοτόμα φάρμακα αντικαθιστούν τις χημειοθεραπείες

Καινοτόμα φάρμακα ανακόπτουν την πορεία του καρκίνου και αυξάνουν σημαντικά τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών.Η Γενική Διευθύντρια της φαρμακευτικής εταιρείας Bristol Myers Squibb Ελλάδας,...

Τελευταία Άρθρα