Χρόνιος πόνος: Η ευχάριστη εναλλακτική θεραπεία που ανακουφίζει

Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται ήδη ως εναλλακτική μέθοδος για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου. Ποιο στοιχείο όμως της εν λόγω θεραπείας μπορεί να επηρεάσει περισσότερο το θεραπευτικό αποτέλεσμα; Νεότερη μελέτη υποδεικνύει έναν βασικό παράγοντα που παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το είδος της μουσικής ή άλλες παραμέτρους της αντιμετώπισης στον οξύ πόνο.

Πιο συγκεκριμένα, όταν στα άτομα, που συμμετείχαν στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, δόθηκε η ευχέρεια της επιλογής της μουσικής που θα άκουγαν, ένιωσαν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον οξύ πόνο, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν αυτή την επιλογή.

Εν προκειμένω, τα βασικά χαρακτηριστικά της μουσικής, όπως ο ρυθμός ή η ενέργεια, έρχονται σε δεύτερη μοίρα όσον αφορά την αντιμετώπιση του πόνου, μετά τη δυνατότητα επιλογής της σύνθεσης των κομματιών. Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί σε ευρήματα από εργαστηριακά δείγματα και οι επιστήμονες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα στην παρούσα μελέτη.

Για να εξετάσουν λοιπόν περαιτέρω και σε πραγματικές συνθήκες την επίδραση των μεταβλητών που μπορούν να επηρεάσουν τον οξύ πόνο, αυτόν δηλαδή που διαρκεί λιγότερο από 12 εβδομάδες, η Δρ Claire Howlin του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου και οι συνεργάτες της από το University College του Δουβλίνου ζήτησαν από 286 ενήλικες που βίωναν οξύ πόνο να αξιολογήσουν την αίσθησή του πριν και μετά την ακρόαση ενός μουσικού κομματιού.

Το κομμάτι διατέθηκε στους συμμετέχοντες τυχαία σε δύο διαφορετικές συνθέσεις με διαφορετική πολυπλοκότητα (υψηλή ή χαμηλή), ενώ σε ορισμένους δόθηκε η εντύπωση ότι είχαν κάποιο έλεγχο στις μουσικές ιδιότητες του κομματιού, αν και άκουγαν το ίδιο κομμάτι ανεξάρτητα από την επιλογή τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες που νόμιζαν ότι είχαν τον έλεγχο της μουσικής βίωσαν μεγαλύτερη ανακούφιση στην ένταση του πόνου τους σε σχέση με τους συμμετέχοντες στους οποίους δεν δόθηκε αυτή η εντύπωση. Όπως προκύπτει από τα ερωτηματολόγια που αξιολογήθηκαν, τα άτομα απόλαυσαν το ίδιο και τις δύο εκδοχές του κομματιού, αλλά δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της πολυπλοκότητας της μουσικής και του βαθμού ανακούφισης από τον πόνο.

Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες που ασχολούνται πιο ενεργά με τη μουσική στην καθημερινή τους ζωή αποκόμισαν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη στην ελάφρυνση του πόνου, από το γεγονός ότι είχαν την αίσθηση ελέγχου του κομματιού που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη.

Αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η επιλογή και η ενασχόληση με τη μουσική είναι καθοριστικές για τη βελτιστοποίηση των προοπτικών ανακούφισης από τον πόνο.

«Πλέον γνωρίζουμε ότι η επιλογή της μουσικής αποτελεί σημαντικό μέρος των ευεργετικών πλεονεκτημάτων που παρατηρούμε από την ακρόαση μουσικής. Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι ακούνε πιο προσεκτικά όταν επιλέγουν οι ίδιοι τη μουσική που θα ακούσουν» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πηγή: ygeiamou.gr

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος: Πώς συνδέεται με τον κακό ύπνο – Τι ισχύει για καρδιαγγειακά, διαβήτη, υπέρταση, Αλτσχάιμερ

«Έχει φανεί από πολλές μελέτες ότι ασθενείς που πάσχουν από υπνική άπνοια, εμφανίζουν συχνότερα, κάποιους τύπους καρκίνου όπως πχ του παγκρέατος. Ο μηχανισμός είναι...

Ανακάλυψη ορόσημο για τον καρκίνο: Επιστήμονες ανακάλυψαν τον μηχανισμό που οδηγεί σε μεταστάσεις

Επιστήμονες του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα «υποκλέπτουν» μια διαδικασία που χρησιμοποιείται από τα υγιή κύτταρα για να εξαπλωθούν στο σώμα, αλλάζοντας εντελώς τους σημερινούς τρόπους σκέψης σχετικά με τη...

Αύξηση κρουσμάτων πανομοιότυπων με την ηπατίτιδα Α στην Ευρώπη

Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων πανομοιότυπων ή στενά συγγενικών στελεχών της ηπατίτιδας Α έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές χώρες, με τα περισσότερα να έχουν εντοπιστεί...

Ενδοστεφανιαία λιθοτριψία: Σύγχρονη αντιμετώπιση στεφανιαίων βλαβών

Η αγγειοπλαστική σε στεφανιαίες αρτηρίες με σημαντική ασβέστωση στο τοίχωμά τους ήταν πάντα μια πρόκληση για τον επεμβατικό καρδιολόγο.Άλλωστε, ιδιαίτερα ασβεστωμένες στεφανιαίες αρτηρίες παρατηρούνται...

Κούβα: Κλινική δοκιμή σε εθνικό επίπεδο για το φάρμακο NeuroEpo κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Η Κούβα θα ξεκινήσει ένα νέο στάδιο κλινικής δοκιμής αντικείμενο της οποίας αντικείμενο θα είναι φάρμακο με στόχο τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και...

Αποκόλληση υαλοειδούς: Πόσο σοβαρή είναι;

Αν ξαφνικά αρχίσετε να βλέπετε στο ένα μάτι σκιές, μυγάκια ή συννεφάκια που κινούνται, τότε πιθανότατα να έχετε κάποια αποκόλληση υαλοειδούς ή κάποιο άλλο...

Τελευταία Άρθρα