Χρήσιμες συμβουλές για την υγεία μας το καλοκαίρι

Για τα παιδιά

 • Για τα βρέφη που είναι μικρότερα των 6 μηνών καλό είναι να αποφεύγεται τελείως η άμεση έκθεση τους στον ήλιο. Θα πρέπει να ντύνονται με χαλαρά, ελαφριά, και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Το μπλουζάκι τους να είναι μακρυμάνικο και να φορούν καπελάκι με γείσο.
 • Να μην μένουν στον ήλιο τις ώρες της μεγάλης έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας – μεταξύ 10.00 και 16.00.
 • Όλα τα παιδιά να φοράνε γυαλιά ηλίου, τα οποία να το προστατεύουν από τις UVA και UVB ηλιακές ακτίνες.
 • Οπωσδήποτε να χρησιμοποιούν αντηλιακό με SPF 15, περίπου 30 gr. κάθε φορά, και η επάλειψη του να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες.
 • Να μην κάνουν αθλητικές δραστηριότητες όταν επικρατεί έντονη ζέστη και υγρασία.
 •  Τα παιδιά θα πρέπει να πίνουν πολύ νερό πριν και μετά την άσκηση. Σε συνθήκες ζέστης, θα πρέπει, κάθε 20 λεπτά να πίνουν νερό, ή άλλα υγρά.
 • Να μην αφήνετε ποτέ μόνο του ένα παιδί μέσα στο αυτοκίνητο ακόμη και όταν πρόκειται να επιστρέψετε σε αυτό σύντομα.
 • Να μην αφήνετε ποτέ μόνο του ένα παιδί, μέσα ή κοντά σε μια πισίνα. Η στενή επιτήρησή τους από ένα υπεύθυνο άτομο, αποτελεί τον μόνο ασφαλή τρόπο για να αποφευχθεί ο πνιγμός τους.
 • Τα «μπρατσάκια», τα στρώματα, ή οι σχεδίες και οι μικρές φουσκωτές βάρκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως σωσίβια, ή ως μέσα ασφαλούς επίπλευσης.
 • Τα μεγάλα παιδιά ακόμα και οι έφηβοι δεν θα πρέπει να κολυμπούν ποτέ μόνοι τους.
 • Τα μικρότερα παιδιά, που δεν ξέρουν να κολυμπούν, θα πρέπει, όταν είναι μέσα ή κοντά σε νερό να επιτηρούνται στενά από έναν μεγαλύτερο. Να χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό «η επίβλεψη της σωματικής επαφής», που σημαίνει ότι το παιδί που επιτηρείτε δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από εκείνη του εκτεταμένου άνω άκρου σας.
 • Να μάθετε στο παιδί σας ότι, δεν πρέπει ποτέ να κάνει βουτιές μέσα στο νερό, αν δεν  γνωρίζει το βάθος του βυθού, και να έχει ελέγξει ότι δεν υπάρχουν μέσα σε αυτόν βραχώδη μέρη.
Για τους μεγάλους
Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Β.
Προσοχή στις ουρολοιμώξεις: Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο οι λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις, κυστίτιδες κλπ.) αυξάνονται. Για την πρόληψη του προβλήματος ενδείκνυται η αυξημένη λήψη νερού και υγρών, γενικότερα, τις θερμές ημέρες.

Προσοχή στα πρώτα συμπτώματα θερμοπληξίας: ζεστό και κόκκινο δέρμα, έντονος πονοκέφαλος, ναυτία, ατονία, εξάντληση, τάση για λιποθυμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, κράμπες.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις: πυρετός, εμετοί, διάρροια, απουσία εφίδρωσης, απώλεια αισθήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές διαταράσσεται η ισορροπία υγρών – ηλεκτρολυτών στον οργανισμό, πρόβλημα που για να αποκατασταθεί χρειάζεται η παροχή πρώτων βοηθειών στο σπίτι του ασθενούς. Σε περίπτωση βαριάς μορφής αφυδάτωσης η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη. Μπορεί να επέλθει ακόμη και έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Προσοχή στις ρινορραγίες: είναι συνηθισμένες ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι καλό να σκύψουμε ελαφρά προς τα εμπρός ώστε να μην ρέει το αίμα στο λαιμό. Με το δείκτη και τον αντίχειρα πιέζουμε ελαφρά αλλά σταθερά για 10 λεπτά. Μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε πάνω και γύρω από τη μύτη μια κρύα κομπρέσα. Για ρινορραγία που διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Στα ηλιακά εγκαύματα: οφείλονται σε παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και εμφανίζονται με έντονο κοκκίνισμα στο δέρμα και αίσθημα τραβήγματος, ήπιο οίδημα και έντονο πόνο. Σε σοβαρότερες καταστάσεις εμφανίζονται φουσκάλες, εντονότερο πόνο. Δεν πρέπει να βάλουμε πάνω στην πληγή οδοντόκρεμα, γιαούρτι, ντομάτες και διάφορα άλλα. Χρειάζεται άφθονο τρεχούμενο νερό ή φυσιολογικός ορός πάνω από την επιφάνεια με το έγκαυμα. Κάνουμε συχνές επαλείψεις με ενυδατικό γαλάκτωμα με αλόη ή κρέμα κατάλληλη για εγκαύματα από το φαρμακείο. Πίνουμε πολύ νερό και αποφεύγουμε τον ήλιο.

Στη θερμική κράμπα: παρουσιάζονται συνήθως στη γάμπα ή στο πέλμα και συχνά συνδέονται με την μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου. Κυρίως όμως συνδέονται με τη κακή φυσική κατάσταση του ατόμου ή την καταπόνηση του μυ. Τεντώστε το μυ και με το χέρι σας κάντε μασάζ  έως ότου υποχωρήσει ο πόνος. Εάν ο πόνος επιμένει βάλτε ζεστά επιθέματα πάνω στο τεντωμένο μυ.

Για τους πιο μεγάλους

Τους θερινούς μήνες, τα ηλικιωμένα άτομα εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα που σχετίζονται με διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών, υπόταση, θερμοπληξία ή επιδείνωση μιας ήδη υπάρχουσας νόσου. Θα πρέπει έχουν συχνά και ελαφριά γεύματα και να πίνουν άφθονα υγρά. Η επαφή τους με τη θάλασσα και το κολύμπι είναι ευεργετική για την υγεία τους, αρκεί να γίνεται με προσοχή.

Στη θάλασσα:

 • να μην κολυμπούν ποτέ μόνοι τους,
 • να κολυμπούν πάντα παράλληλα με την ακτή και όχι μέχρι εξάντλησης,
 • να έχουν πάντα μαζί τους ένα σωσίβιο ή μακαρόνι,
 • να μην κολυμπούν για πολλή ώρα σε κρύο νερό και να κινούν τα άκρα τους συνεχώς,
 • να μην κάνουν μπάνιο τις πρώτες πρωινές ώρες που το νερό είναι πιο κρύο,
 • να μπαίνουν σιγά σιγά στο νερό, βρέχοντας αρχικά το πρόσωπο και το σώμα τους,
 • να μην βγαίνουν απότομα από το νερό, αλλά προοδευτικά και με στάσεις, περπατώντας από τα βαθιά στα ρηχά.

Για όλους: Χρήσιμο είναι να έχουμε μαζί μας ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο με κρέμες  για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με μέδουσες-εάν είναι μωβ δείτε εδώ– και θαλάσσια φυτά. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Επιπλέον, αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος και προσώπου, ειδική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα και κάποια βασικά υλικά για μικροατυχήματα: βαμβάκι, οξυζενέ, betadine, γάζες, υποαλλεργικούς μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, καθώς και παυσίπονα με βάση την παρακεταμόλη. Πιθανώς κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία, για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Μήπως η σχέση με τον σύντροφό σας είναι τοξική;

Σε μια υγιή σχέση όλα λειτουργούν. Σίγουρα, μπορεί να διαφωνείτε κάπου κάπου ή να συναντάτε άλλα προβλήματα στο «δρόμο», αλλά γενικά παίρνετε αποφάσεις μαζί,...

Πίνετε αλκοόλ στον ήλιο; Οι κίνδυνοι που απειλούν το δέρμα σας

Αν σας αρέσει να πίνετε αλκοόλ στην παραλία κάνοντας ηλιοθεραπεία, ξανασκεφθείτε το. Η τακτική αυτή όχι μόνο σας εκθέτει σε κίνδυνο ατυχήματος αν μπείτε...

Σεροτονίνη: Τι να τρώμε για να αυξήσουμε την ορμόνη της ευτυχίας

Μέσα σε όλες τις περίπλοκες διεργασίες που πραγματοποιούνται στο σώμα μας, η πρόσληψη της τροφής μπορεί να παίξει βασικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο...

Κολύμπι και περίοδος: Τα ταμπόν και τα κύπελλα περιόδου είναι η ασφαλής λύση για τις...

Ενώ οι διαφημίσεις για σερβιέτες δείχνουν υπερβολικά χαρούμενες γυναίκες  να τρέχουν στους δρόμους της πόλης με λευκά παντελόνια έχουν ένα σημείο πολύ εύστοχο: Δεν...

Πέντε σημάδια που αποκαλύπτουν ότι έχετε εμμονή με την άσκηση

Είναι δυνατό να έχουμε εμμονή με τη γυμναστική; Ναι απαντά η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη και μας εξηγεί ότι ο εθισμός στη γυμναστική...

Τι προσφέρει η σοκολάτα στην υγεία: Διατροφικά οφέλη και κίνδυνοι

Η σοκολάτα προέρχεται ιστορικά από τους τροπικούς σπόρους κακάο Theobroma. Η παλαιότερη καταγεγραμμένη χρήση τους χρονολογείται από τον πολιτισμό των Olmec στην Αμερική. Μετά...

Τελευταία Άρθρα