Αυξημένος ο κίνδυνος εγκεφαλικού για τους 20άρηδες και 30άρηδες που πίνουν πολύ αλκοόλ

Οι 20άρηδες και 30άρηδες που κάνουν μέτρια έως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, σε σχέση με τους νέους ενήλικες που πίνουν λίγο ή καθόλου, δείχνει μια νέα έρευνα επιστημόνων από τη Νότια Κορέα. Ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά όσα περισσότερα χρόνια ένας νέος πίνει πολύ αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους, από τους οποίους 3.153 έπαθαν εγκεφαλικό στη διάρκεια της εξαετούς μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έκαναν μέτρια έως βαριά κατανάλωση αλκοόλ για πάνω από δύο χρόνια, είχαν κατά μέσο όρο περίπου 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους έπιναν μόνο περιστασιακά (λιγότερα από 105 γραμμάρια την εβδομάδα) ή απέφευγαν τελείως το αλκοόλ.

Άνθρωποι με δύο έτη μέτριας έως έντονης κατανάλωσης είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, με τρία χρόνια 22% μεγαλύτερο κίνδυνο και με τέσσερα χρόνια 23% αυξημένο κίνδυνο, ιδίως για αιμορραγικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι «η συχνότητα εγκεφαλικών σε νέους ενήλικες αυξάνει συνεχώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με τα σχετικά επεισόδια να οδηγούν σε θάνατο και σε σοβαρή αναπηρία. Είναι σημαντικό να προληφθούν τα εγκεφαλικά σε αυτές τις ηλικίες μέσω και της μείωσης της κατανάλωσης του αλκοόλ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την...

Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη από την υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των νοητικών διεργασιών και...

Το παραφρυγανισμένο ψωμί μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία

Όταν καίγεται το τοστ σας, αφαιρείτε την καμένη ψίχα με ένα μαχαίρι; Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα.Το 2002, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης...

Ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα, συμπλήρωμα διατροφής για μείωση της χοληστερόλης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που έχουν...

Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου στην καθημερινή διατροφή επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου στην καθημερινή διατροφή οδηγεί σε καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη μαγνησίου...

Πώς επηρεάζουν τα τατουάζ το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Στις χιλιετίες που μετρά η ιστορία των τατουάζ δεν έχουν αλλάξει και πολλά: κάθε τατουάζ είναι η χάραξη μιας πληγής σε μόνιμο σχήμα από μελάνι. Όμως...

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα ωάρια από αρσενικά κύτταρα ποντικιών

Ιάπωνας ερευνητής ανακοίνωσε σε ένα μεγάλο συνέδριο γενετικής ότι δημιούργησε βιώσιμα ωάρια από κύτταρα αρσενικών ποντικών.Ο λόγος για τον καθηγητή Κατσουχίκο Χαγιάσι από το...

Τελευταία Άρθρα