39ος Μαραθώνιος: Τι συμβαίνει στο μυαλό και στο σώμα ενός μαραθωνοδρόμου όσο αγωνίζεται; Ειδικός εξηγεί

«Η αντοχή είναι περισσότερο πνευματική, παρά σωματική» – «η αδρεναλίνη είναι αυτή που θα σε κάνει να συνεχίσεις» είναι δύο από τις εκφράσεις που συχνά ακούγονται αναφορικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό του δρομέα, την ώρα που αγωνίζεται στον Μαραθώνιο.

Συχνά, μέρος της προετοιμασίας του μαραθωνοδρόμου για την συγκεκριμένη μέρα είναι να μειώνει την ένταση της αερόβιας άσκησης μια ή δύο εβδομάδες πριν, για να αφήσει το περιθώριο στο σώμα να ξεκουραστεί και να αποδώσει καλύτερα.

Αυτό είναι μια καλή τακτική, αλλά έχει επίδραση στην πνευματική υγεία. «Όταν ασκούμαστε συστηματικά με συγκεκριμένη ένταση (χαλαρά ή έντονα), το σώμα μας προσαρμόζεται και συνηθίζει. Αν για κάποιο λόγο αλλάξει αυτό, διαταράσσεται και η ψυχολογία μας» λέει ο Τζιμ Τέιλορ, αθλητικός ψυχολόγος και μαραθωνοδρόμος.

Όμως, τονίζει ακόμα ότι αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε σαν μέρος της προετοιμασίας.

Επιπλέον, αν για παράδειγμα, ένας μη επαγγελματίας μαραθωνοδρόμος τρέχει 10 χιλιόμετρα μια φορά την εβδομάδα και δηλώσει συμμετοχή στα 26 χιλιόμετρα πιθανόν να ανταπεξέλθει, αλλά αυτό θα διαταράξει την ψυχολογία του, γιατί είναι κάτι που κάνει για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας μαραθώνιος θα πρέπει να είναι τόσο «χαλαρός» για τον δρομέα, που να μπορεί άνετα να συζητάει με τον διπλανό του.

Οι καρδιακοί παλμοί, όμως, είναι σίγουρα αυξημένοι (αυτό είναι, άλλωστε, το φυσιολογικό) και παραμένουν αυξημένοι και μετά την «γραμμή» τερματισμού.

Οι παλμοί δεν είναι τόσο έντονοι γιατί είναι αδύνατον να τρέχουμε υπερβολικά γρήγορα, επί 30 χιλιόμετρα. Ωστόσο, η καρδιά μας δεν θα «ηρεμήσει» εντελώς για τις επόμενες ώρες.

Γι′ αυτό, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την χαλαρή κίνηση αμέσως μετά την όποια αερόβια άσκηση, έτσι ώστε οι παλμοί να πέσουν σταδιακά και όχι απότομα.

Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται στον οργανισμό μας κατά την διάρκεια της σωματικής άσκησης. Είναι οι ορμόνες για το συναίσθημα της ευτυχίας.

Μια έρευνα του 2015 έδειξε ότι η «ευφορία» που νιώθουμε μετά το τρέξιμο μπορεί να οφείλεται και σε άλλες χημικές ουσίες: τα ενδοκανναβινοειδή.

Είναι ουσίες που συνθέτει φυσικά ο οργανισμός μας και απελευθερώνονται όταν ασκούμαστε. Και ναι, είναι παρόμοιες με αυτές που περιέχει η κάνναβη.

Τα περισσότερα προγράμματα προπόνησης για επίδοξους μαραθωνοδρόμους δεν περιλαμβάνουν τρέξιμο 42 χιλιομέτρων. Πολύ απλά, δεν χρειάζεται να τρέχεις συστηματικά αυτή την απόσταση για να ανταπεξέλθεις στον μαραθώνιο.

Όπως σημειώνεται επιπλέον, η εμπειρία του μαραθωνίου «αξίζει τον κόπο» μόνο και μόνο για το όμορφο συναίσθημα του τερματισμού.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Τι σημαίνει η καλή ισορροπία για την υγεία μας

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, συχνά παραβλέπουν το θέμα της ισορροπίας. Αυτή είναι μια κρίσιμη παράλειψη.Η καλή ισορροπία αποτελεί...

Θεσσαλονίκη: «Μάθε περισσότερα για την υγεία σου» – Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Η Δημοτική Τοπική Οργάνωση του Α’ Δημοτικού Διαμερίσματος της Νέας Δημοκρατίας (Δ.Ε.Ε.Π. Α΄ Θεσσαλονίκης) στα πλαίσια της Δράσης «Μάθε περισσότερα για την υγεία σου» 3ος κύκλος, θέλοντας να συμβάλλει...

Δήμος Πύργου: Δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Πύργου από σήμερα 25 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, μέσω της Κοινωνικής...

Κοινωνικό έγκλημα, τα κακοποιημένα παιδιά να μπαίνουν σε ιδρύματα

«Μπορεί να τα λένε ορφανοτροφεία, αλλά στην Ελλάδα στα ορφανοτροφεία δεν υπάρχουν ορφανά παιδιά, το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών τοποθετούνται εκεί επειδή έχουν είτε...

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την Προωρότητα και το ρόλο της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

H Α΄ Νεογνολογική Κλινική του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Νεογνολογική Κλινική Ε.Σ.Υ. και το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Ηλιτόμηνον», διοργανώνει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, από τις 9:30 έως και...

Υποθυρεοειδισμός: Η αύξηση βάρους και ποια τρόφιμα θα σας βοηθήσουν

Προκαλεί τελικά ο υποθυρεοειδισμός τόσο μεγάλη αύξηση βάρους όσο νομίζουμε; Επίσης, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να ρυθμίσουν τη λειτουργία του αδένα μας καλύτερα από τα...

Τελευταία Άρθρα